Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Helyrehozhatóak valaha a...

Helyrehozhatóak valaha a szocializmus okozta károk?

Figyelt kérdés

A második világháború nagyon sokat rombolt Magyarország gazdaságán, de a szocializmus tette tönkre azt.

A nemesek, iparosok, gazdagabb polgárok és birtokosok elüldözése mérhetetlen károkat okozott. Nem csak az ország legtanultabb, legképzettebb, leggazdagabb rétegét üldözték el, hanem kiszolgáltatta az országot külföldi iparosoknak (főként a Szovjetuniónak) és az elkobzott vagyont nem egyszer nevetséges vagy másként is kivitelezhető célokra használták fek (például híres, jól menő éttermekből éttermekből lettek közkonyhák vagy épp iskolák, árvaházak, pszichiátriák költöztek kastélyokba, csak hogy ne a nemeseké legyen és ne üresen álljon. Ezek másként is kivitelezhetőek lettek volna, de egyszerűbb volt elvenni attól, akinek volt).

Azzal, hogy a gazdagabb réteget elüldözték, teljesen kivéreztették a gazdaságot. Nem maradtak befektetők, akik fellendíthettek volna egyes iparágakat, ezáltal minden téren kiszolgáltatottá váltunk.

Ezt egyetlen alkalom lett volna helyre hozni, 1989-ben a rendszerváltoztatáskor. Ha valós rendszerváltás lett volna, hatályon kívül helyeznek közel minden törvényt és alkotmányt '47-től és visszaszolgáltatják az örökösöknek a jussukat. Ez esetben is évek, évtizedek kellettek volna a fellendüléshez, hiszen hiába kapja vissza a "palotát" vagy "kastélyt" az örökös (vagy örökösök, mert nem sok gazdag ember/nemes élte meg az üldözést és a szocializmus végét is), ha valójában egy omladozó romhalmazt kap vissza minden további kárpótlás és anyagi jóvátétel nélkül. Hiába kapja vissza az üres földet, szántót, legelőt, ha az elvesztett vagyontárgyakat, műveléséhez szükséges eszközökez, állatokat és az elvett pénzt nem adják mellé, emiatt nincs kinek dolgoznia és el kell adnia. Nagyon sokan így is tönkre mentek volna, de közben mások, akik szállókat, iskolákat, gyárakat kaptak volna vissza, néhány év vagy maximum évtized alatt kialakították volna az új "arisztokráciát*" és új gazdag réteg jött volna létre.

Márpedig ha van befektető, fejlődik a magyar ipar (minden szektor), kialakulnak magyar nagyvállalatok és ez hozza magával a nekik beszállító és tőlük rendelő kis- és közép vállalkozások felemelkedését.

A kárpótlási jegy rendszernek és a szabadrablásnak hála, illetve hogy a mai napig (jobb és baloldalon egyaránt) kommunisták ülnek a parlamentben nem lesz vissza állítva a "jogos örökség" rendszere. Sőt, még csak a tolvaj szabadrablók, az országot szenvedtető szocialisták és a hazaáruló rendszerváltoztatók se lesznek elszámoltatva, hiszen jó részt ők hozzák a mai napig a törvényeket.

Helyre lehet valaha hozni a szocializmus által generált károkat?*Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a kérdés nem a nemesi címekről szól. Lényegtelen, hogy bárónak, grófnak vagy minden cím nélkül "polgárnak" hívják az illetőt, a vagyonán van a hangsúly.2020. nov. 25. 02:15
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
100%

"Ugyanakkor sajnálatos módon a harmadik a legelterjedtebb: amikor az uram-bátyám mutyi rendszer érvényesül és "nagytőkések kiépítése" címszóval rokonok, barátok, közeli ismerősök lesznek a semmiből milliárdosok"


Nem erről írt Mikszáth Kálmán és Móricz Zsigmond véletlenül jóval a második világháború előtt?


"hiszen nem engedték őket eleinte gimnáziumba se, később pedig csak elvétve engedték őket főiskolára, egyetemre"


Ennek az ellentéte is igaz volt. Pénz számított már a gyermek tanulásánál is. Nagymamám 1922-eben született és akkoriban igen is a pénz kellett a jobb oktatáshoz. Eléggé komoly munka volt, hogy dédszüleim előteremtsék a pénzt a polgári iskolára a tandíjat, például a kollégiumra már nem is futotta. Tovább tanulás eléggé esélytelen volt, viszont a háború után, amikor csak lehetett ő ment mindenfajta képzésre így lett végül 1954-ben mérlegképes könyvelő.


A kommunizmus pontosan azért volt sokak számára vonzó, mert megnyitott olyan lehetőségeket, amik addig egy szűkebb rétegnek adatott meg.


Azért 1956-nak van egy érdekes mégis kevésbé emlegetett része, hogy a szörnyű Rákosi-rendszer után is sok helyen mégis az volt jelmondat, hogy "Gyárat, földet vissza nem adunk!".

2020. nov. 25. 10:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/12 wanderowa ***** válasza:

"kialakították volna az új "arisztokráciát*" és új gazdag réteg jött volna létre."


Az így is létrejött...

jan. 9. 14:59
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!