Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A fideszesek miért nem értik...

A fideszesek miért nem értik meg azt, hogy a borzalmasan gyenge forint miért jelent veszélyt az ő pénztárcájukra nézve?

Figyelt kérdés

Még a legostobább papucsállatkának is egyértelműnek kellene, hogy legyen a folyamat:


Magyarország szinte mindent importál. Ez pénzbe kerül, aminél minél gyengébb a forint, annál drágább kiadás lesz a beszerzőnek. Ezt a különbözetet a beszerző és az üzletlánc pedig a vásárlótól fogja beszedni.


Ezt vagy úgy teszi meg, hogy ugyanazért a pénzért rosszabb minőségű terméket ad el (kenyér, gyakorlatilag üres belsejű zsemle, vizezett termékek), VAGY egyszerűen árat emel.


Ez egy tök egyértelmű folyamat, mégis ha a fidióta vérpistinek ezt elkezded magyarázni, akkor azt mondja, hogy "há de én úgyis kéccátötvenér veszem a fehérkenyeret, mindegy nekem, mennyi az ejuró".


febr. 17. 10:36
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
15%

"Magyarország szinte mindent importál." Ezt nem tudom honnan vetted. Pl az élelmiszerek nagy részét meglehet termelni Magyarországon belül, a magyar gabona, a magyar gyümölcs, a magyar tej nagyon jó minöség.

Föleg a technikai dolgokat importáljuk, de azokat ritkán vesz az ember.Ha pl mobilra van szükséged, laptopra, stb van egy csomó akció különösen az ünnepek környékén.

febr. 17. 10:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/15 anonim ***** válasza:
27%
Igen, szegény kérdező már az első mondatba belebukik. Az ország lényegesen többet exportál, mint importál, ezért ha választani kell, épp a gyenge forint jó nekünk gazdasági szempontból, nem az erős (ezt egyébként már Medgyessy is megmondta, nem a Fidesz találta ki). Vérpistike kérdező meg azt hiszi, hogy elvégzett egy átváltást és leleplezte a kormányt. :)
febr. 17. 10:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/15 A kérdező kommentje:

Fuh, agyhalál.


Magyarország rengeteg dolgot exportál, a jó minőségű termékeket kiviszik külföldre, a pocsék minőségűeket pedig behozzák. Valóban, ez hasznot jelentHETNE, de nem jelent, mivel ez a kis plusz pénz a csúti dögvész és sleppje zsebében landol, nem pedig a gazdaságba van átforgatva.

febr. 17. 10:51
 4/15 anonim ***** válasza:
42%

"Az ország lényegesen többet exportál, mint importál"


és szerinted ez jó a népnek?


Feljött a tej példának : tökéletes példa. Ballagjál be a madaras teszkóba és nézd meg mi az olcsó tej: elárulom, a lengyel. A magyar tejet kiviszik külföldre, ebből jól keres az exportőr, mert EUR-ért adja el amit gyenge forintra tud váltani, ez után meg kényszerből behozzák a rossz minőségű külföldi terémket drágán, mert csak azt tudja megfizetni a magyar paraszt, a hazai meg ugye nincs.


Ugyan ez igaz a gyümölcsre is, lengyel alma van a hiperekben, mert olcsóbb sokkal, mint a magyar. És még olcsóbb lenne, ha nem lenne pocsék a forint...

febr. 17. 10:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/15 anonim ***** válasza:
68%

2:

"ezért ha választani kell, épp a gyenge forint jó nekünk gazdasági szempontból,"


Gyakran szoktál ekkora baromságot leírni, more?

febr. 17. 10:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/15 anonim ***** válasza:
20%
" tökéletes példa. Ballagjál be a madaras teszkóba és nézd meg mi az olcsó tej: elárulom, a lengyel" Fogalmam sincs hol van a madaras teszo vagy milyena lengyel tej, én elsétálok a falu végére a tejtart´´ommal , amikor Juliska néni feji a tehenet, és abba hozom.
febr. 17. 11:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/15 anonim ***** válasza:
56%

#6

Akkor te igazi potenciális fidesz szavazó vagy :D

febr. 17. 11:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/15 anonim ***** válasza:
46%

Ne keverd a szezont a fazonnal kérdező.

1. a gyenge forint neked rossz meg a társadalomnak. Te forintban kapod a fizetésedet (ha van).

2. Nekik nem forintban vannak a javaik. Ami itt van, nem számít, arról tudják, hogy el lehet venni, ahogy ők is tették másokkal. A valódi vagyont mondjuk valahol a Kajmán szigeteken keresd és nem forintban.

febr. 17. 12:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/15 anonim ***** válasza:
20%

Kérdező

A forint árfolyama nem attól függ, hogy egy ország vezetése mit tart megfelelőnek - főleg nem egy ilyen méretű ország esetében. Ez éppen úgy egy sok tényezős helyzet következménye, mint a napi időjárás. Hiába lenne az jó az országnak ha februárban 0 fok alatt lenne a napi átlaghőmérséklet és márciustól már ne lennének fagyok, ez nem azon múlik hogy Orbán ezt akarja-e vagy sem.

A forint árfolyamának vannak következményei amiben van jó és rossz egyszerre. Aki kivisz terméket annak jó az alacsony árfolyam, aki behoz, vagy behozott terméket vesz, annak meg rossz.

Mivel te forintban kapod a fizetésedet, neked lényegtelen hogy mekkora az árfolyam, az számít hogy éppen mennyit változik a fizetésed kézhezvétele és az abból történő vásárlás között.

Az, hogy "Magyarország szinte mindent importál" egyrészt nem igaz, másrészt meg a magas import éppen hogy következménye a korábbi rossz gazdaságpolitikának és az emberek hozzá nem értésének. Mert NEKED és mindenki másnak pont az az érdeke, hogy NE import termékeket vásároljál, hanem vegyél olyat amit hozzád legközelebb állítottak elő.

A rendszerváltás előtt nem lehetett sem magyar termékekben dúskálni, sem bizonyos külföldön gyártott termékekhez hozzájutni, így amikor megnyílt a piac, az átlag magyar azonnal elvakultan nekiállt mindent megvenni ami külföldi, mert az tuti jobb. Nem volt az. Sem az elektronikai termékek, sem a gépek, sem az élelmiszer, sem a ruhaneműk nem voltak jobbak - csak mivel addig nem lehetett válogatni, most meg tudtak, megvették a külföldit és hagyták tönkremenni azt ami magyar gyártású.

Emiatt lett egyre kevesebb magyar termék és sajnos ez a mentalitás sok embernél még ma is megvan. bemész a boltba akkor hányszor nézted meg vásárlás előtt hogy amit venni akarsz azt hol csinálták? Tudod-e egyáltalán, hogy amit használsz, megeszel, az honnan származik? Nyilván nem, mert akkor nem írtad volna le hogy mindent importálunk.

Ha a magyar termék helyett egy külföldit veszel meg akkor többszörösen ártasz vele magadnak. 1. semmi biztosíték arra hogy jobb lenne a minősége. 2. a magyar termék magyar munkahelyet jelent - lehet hogy a tiédet, míg egy külföldi termék vásárlásával egy másik ország emberének biztosítod a munkáját. 3. a magyar termék szállítása kevesebb környezeti kárral jár, mint egy sok száz vagy ezer km-ről idehozott külföldi terméké.

A kenyeret hoztad fel példának, de hol tudsz te olyan kenyeret venni amit külföldön sütöttek meg frissen? Sehol. Amit megvehetsz az tartósított termék, csomagoltak és messziről szállítva. Az ára pedig nem lesz kevesebb egy frissen sütött jó minőségű magyar terméknél. Inkább vedd meg az itt készült jó minőségű zsemlét 45 forintért, mint csomagoltan a tartósított, ide szállított zsemlét mondjuk a franciáktól 170 Ft-ért! de nyugodtan megcáfolhatsz és megmutathatod hol tudsz venni olcsóbban külföldi zsemlét vagy kenyeret, mint amit itt készítenek jó minőségben.

valaki említette a tejet példának. A tej itthon ellenőrzött állományokból kerül a magyar piacra. Mivel korábban magas volt az adótartalma, nem volt versenyképes a lengyel vagy szlovák tejjel, hiszen a boltban te 10-20 forinttal olcsóbban vetted meg azokat és még úgy is megérte ide hozni és eladni. Most már nem éri meg, mert az adótartalma csak 5%. Ha azt a tejet veszed meg a választékból, aminek a dobozát megnézed és magyar tej, akkor azzal itt biztosítod a munkahelyét annak aki a tejgazdaságokban dolgozik, aki a tehén állomány ellátását biztosítja a gyógyszerektől a takarmányon át az épület karbantartásáig, az itt dolgozó állatorvosnak, a tej szállítóinak, a tejiparban dolgozó embereknek, akik a tejtermékeket állítják elő, ÉS még mellette nem is érint téged a forint árfolyama.

Nem nehéz dolog, párszor kell megtenni hogy vásárláskor megnézed a terméket, mi van a dobozára, csomagolására írva és ha közel azonos árú, hasonló minőségű termékek vannak, akkor azt veszed meg ami magyar gyártású legalább részben.

Ha ezt megteszed, több lesz a magyar termékek forgalma, csökkenhet az áruk és máris nem fog neked problémát okozni az sem, ha amúgy az importált termékek meg az árfolyam változása miatt többe kerülnek, mert abból sokkal ritkábban és kevesebbet kell venned.

Almát, kenyeret, húst, vizet sokkat többet vásárolsz, mint mobiltelefont vagy pendrive-ot.

febr. 17. 13:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/15 anonim ***** válasza:
23%

#3. Fogalmad sincs a magyar exportról és importról, légyszi ne okoskodj, épp elég baj, hogy ugyanannyi szavazati jogot van, mint az olyan embereknek, akik nem hozzád hasonlóan, egybites módon látják a világot.


#4. "és szerinted ez jó a népnek?" Abszolút. És ha ezt magyarázni kell, az baj. A tejes példád le van maradva vagy 10 évvel, nem ártana update-elni. Egyébként leginkább szlovákot szerettél volna írni lengyel helyett, az pedig elárulom, úgy tudott a magyar polcokon olcsóbb lenni, mint a magyar tej, hogy áfacsalás eredményeként jutott be az országba. Ez gáz, de amióta tejtermékek is kerültek az 5%-os áfakulcs alá, ez a probléma nagyjából meg is oldódott. Esetleg alá tudod támasztani valamivel, hogy több külföldi tejet sikerül eladni Magyarországon, mint hazai tejet? Finoman szólva is kétségeim vannak (meg ez a szegény magyar paraszt nem tud , de szívesen olvasnék róla, ha tudod, hol vannak erről információk. A lengyel alma már picit más kérdés, mert nagyon nagy almatermelők (még hozzánk képest is).


#5. "Gyakran szoktál ekkora baromságot leírni, more?"


Oké, tini. Pogátsa Zoltán elmagyarázza neked is, figyelj inkább rá!

[link]

febr. 17. 17:27
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!