Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Ha a Dákoromán elmélet hamis...

Ha a Dákoromán elmélet hamis és a románok csak később jöttek Erdélybe a mai Albánia területéről( mint magyar történészek állítják) akkor hogyan lehet, hogy a román nyelv latin nyelv és legközelebbi nyelvrokonuk az olaszok?

Figyelt kérdés
Nem lehetséges ez alapján, hogy valóban a rómaiktól származnak akik Erdélyben Dacia tartományt és városokat hoztak létre? .Talán nem politikai hanem tudományos alapon kellene vizsgálni ezt a dolgot.

máj. 25. 11:46
 31/99 anonim ***** válasza:
59%
A " testvéri" török nép " kalandozása" Magyarországon ami 150 évég tartott. Az csúnya dolog volt. A tatárok( mongolok) itteni " kalandozása" szintén csúnya dolog volt. A magyarok nyugati " kalandozása" viszont hősies dolog volt amelytől dagadjon büszkén minden magyar keble. Hát ugye a történelem is nézőpont kérdése.
máj. 25. 16:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 32/99 anonim ***** válasza:
60%

Ne vegyük már egy kalap alá az összes népet. A normális népek nem hazudoznak a történelmükről. Mi is max. jobb színben tüntetjük fel a kalandozást, bár ez az adott korban más megítélés alá esett, és akkoriban a Nyugat is ki akart irtani minket... Összességében bőven pozitív a történelmi szerepünk.

Ezzel szemben a románok a rómaiak leszármazottainak tartják magukat, össze-vissza hazudoznak mindenről, a himnuszuk megemlíti Mátyást, akit románnak tartanak, és erre büszkék... a szlovák történelem szerint meg sosem létezett Magyarország, hanem egy másik ország volt az, kb. minden híres magyar szlovák, stb. Ezeknek a népeknek teljesen mindegy, hogy amiben hisznek, az igaz-e, csak az számít, hogy kedvező legyen számukra.

máj. 25. 17:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 33/99 anonim ***** válasza:
56%
" A normális népek nem hazudoznak a történelmükről." Tehát a magyarok normálisak, a románok és szlovákok nem normálisak. A magyarok történelmi szerepe" összességében pozitív" addig amíg a románok és szlovákok " össze vissza hazudoznak". Szerinted. Cseppet sem elfogult megközelítés és bizonyára semmi köze nincs a magyarság felsőbbrendűségének hirdetéséhez a Kárpár medencében. Nekem az ilyen történelem szemlélet büdös, bármelyik nemzet tagja is gondolkodik így.
máj. 25. 17:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 34/99 anonim ***** válasza:

32. Nem akartak minket kiírtani. Mindenki el volt foglalva a saját belügyeivel, amíg el nem kezdtünk kalandozni észre sem vettek minket. A frankok egymással harcoltak éppen. Náluk a magyar hadjáratok csak egy mellékes megjegyzés a tankönyvekben a belháborúk mellett. Ezért sem reagáltak rögtön, mert a nemeseket a magyarok közvetlenül nem veszélyeztették, ugyanis várakat nem támadtak.

Mi hívtuk fel magunkra a figyelmet.

máj. 25. 17:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 35/99 anonim ***** válasza:
49%
A várakat nem támadtak a magyarok, mert azokat a könnyű magyar lovasság nem tudta volna elfoglalni. Helyette védtelen falvakat, városokat fosztogatták. Amikor megunták ezt nyugaton akkor fordultak a kalandozó magyarok ellen. Hasonló rabló hordák voltak mint a tatárok( mongolok). A tatárjárás miatt sírnak a magyar történelem könyvek, a magyarok " kalandozásaira" pedig büszkének kellene lennünk. A nyugat rossz, a szomszéd népek hazudozók, a magyarok " szentek". Én magyar vagyok, de a gyomrom fordul fel az ilyen szemlélettől.
máj. 25. 17:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 36/99 anonim ***** válasza:
28%

Ilyen magyar barátokkal nincs szükség ellenségekre. Lehet, hogy bűnöket követtünk el, de ez 1100 éve volt, azóta kifejezetten pozitív történelmi szerepünk volt. És valószínűleg egyik véglet sem igaz, az sem, hogy mi csak fosztogattunk és gyilkoltunk akkoriban. Az európai hadak korán, 907-ben támadtak ránk, mivel akkor győztünk, és megsemmisítettük az ellenséget, így mehettünk Nyugatra. Mellesleg olyan szép gesztusokat alkalmaztak, mint hogy meghívták a vezetőnket tárgyalni, majd megölték.

Tény, hogy pár nép hazudozik a történelméről. Nálunk az egyetlen dolog a kalandozás, amit fel lehet hozni, de ez is régen volt, akkoriban mások voltak a szokások, mint később. A pozsonyi csatát viszont nem tanítjuk, ahogy nyilván sok pozitív dolgot sem. A nyugati népek sem hazudnak. A románok viszont odáig mennek, hogy büszkék a román Mátyás királyukra, szerintük mindig is többségben voltak Erdélyben, ők a dákok, a szlovákok szerint pedig 1918 előtt nem létezett Magyarország... Ettől még nem vagyunk felsőbbrendűek a Kárpát-medencében, nem erről van szó, ez baromság. Egy normális országban tényeket tanítanak az iskolában.

máj. 25. 18:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 37/99 anonim ***** válasza:

36. Nem azzal van a gond, hogy bűnöket követtünk el, hanem azzal, hogy büszkének kell lenni rá, különben "nem is vagy magyar". Más népek sokkal nagyobb bűnöket követtek el, de legalább nem csinálnak úgy, mintha ez egy emlegetendő eredmény lenne.


A románok meg hazudnak, ez is tény.

máj. 25. 18:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 38/99 anonim ***** válasza:
38%

Egyébként nem értem ezeket a szlovákokat kritizáló kommenteket, egy szűk hülye kisebbségből nem lehet leáltalánosítani egy egész népet. A szlovákok nem mondják hogy nem volt Magyarország 1918 előtt, én ezt sose hallottam. A szlovák álláspont az erről hogy a régi Magyar Királyság nem nemzetállam volt hanem egyfajta multietnikumú birodalom féle Uhorsko aztán Madarsko. Olyasmi ez hogy pl a régi Monarchiát is főleg úgy mondjuk hogy Monarchia vagy Habsburg Birodalom és nem úgy hogy Ausztria, mert Ausztria az csak egy kis tartomány volt a birodalmon belül. Lehet kicsit hülye példa de nagyjából így lehet érzékeltetni. Vagy pl amikor egy szlovák azt mondja hogy Szent István szlovák király volt, akkor azt nem úgy érti hogy etnikai értelemben volt szlovák, hanem hogy a szlovák nép királya is volt, mint ahogy mi azt mondjuk Ferenc József vagy Károly Róbert magyar király volt, őt se etnikai értelemben mondjuk annak. Fel lehetne sok ilyen példát sorolni és alapvetően legtöbbször fogalmi félreértések vannak és ebből erednek a konfliktusok.

Egyébként a szlovákok többsége büszke az 1000 éves Kárpát medencei államiságra és tud vele azonosulni, legtöbbször azt sérelmezik és ez a magyar tankönyvekben tényleg így van hogy az 1000 év alatt mindent a magyarok csináltak, csak ők járultak hozzá a sikerekhez, pedig ezek közös sikerek voltak amit az itt élő népek együtt értek el. Pl a tatárok vagy törökök ellen se csak magyar katonák harcoltak hanem egy csomó szlovák is, ilyesmikre gondolok. Nem mellesleg Pozsonyban a mai napig ünneplik a magyar király koronázásokat.

máj. 25. 18:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 39/99 anonim ***** válasza:
18%

A román nyelvben van minden, latin, szláv még angol is.

A nyelvüket is úgy lopták össze mint az országukat, és semmi közük a rómaiakhoz, jóval a rómaiak után jöttek a magyarok lakta területekre ahol a magyarok barátságosan fogadták őket, aztán tudjuk hogy mi lett a vége.

máj. 25. 19:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 40/99 anonim ***** válasza:
" A románok viszont odáig mennek, hogy büszkék a román Mátyás királyukra," Így van. Annyira büszkék, hogy még Ceusescu sem merte Kolozsváron eltávolítani a főtérről Mátyás szobrát, félve a román népharagtól. Amikor Funar polgármester megpróbálta eltávolítani akkor a már román többségű Kolozsváron a románok majdnem meglincselték Funárt. Wesselényi Miklós szobrát sem merték a román többségű Zilah városban eltávolítani, mert Wesselényi még a jobbágyfelszabadítási törvény előtt saját maga önként felszabadította a jobbágyokat, köztük nagyon sok román jobbágyot. Ezért Ceusescu sem mert a Wesselényi szoborhoz nyúlni, mert a románok meglincselték volna akik ezt meg merték volna tenni. Igen vannak történelmi személyek akiket mindkét nép magának vallja,vagy tiszteli.
máj. 25. 20:09
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!