Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért van ennyi kérdés mostaná...

Miért van ennyi kérdés mostanában az LMBTQ-ról?

Figyelt kérdés
Minden nap már lassan 5 kérdés kikerül ide ebben a témában. Nem értem minek ennyit foglalkozni velük, ha a multik elzárják náluk a pénzcsapot mert másképp fordul a politika úgyis eltűnnek a beteg ideológiájukkal meg a gyerekkori nemváltás stb. ötletével együtt.

aug. 25. 12:06
1 2 3 4
 21/38 anonim ***** válasza:
0%

Társadalmi nemek kapcsán még az alábbi jutott eszembe, hogy válaszoljak és kifejtsem a kérdésedre adott választ és elmagyarázzam.


Informatikus szakma: Alapvetően férfiak uralták, ugyanúgy mint a többi reál szakmát. Sőt egyes esetekben még magukat a nőket is maszkulinalizálták a szakmában, vagyis ha nőként orvosi pályára vágytál,akkor eleinte férfinak kellett álcáznod, utána meg esetleg Nyugat-Európában már voltak nők számára is nyitott orvosi képzések, de akkor semmilyen érzelmi viszonyulásod nem lehetett az emberekhez, sőt volt egy felsőbbrendűségi tudat és távolságtartás is. Ma már azért nincs így.


Ugyanúgy ma már meg egyre több nő választja ezt. Én ismerek olyan heteroszexuális házaspárt akik mindketten informatikát végeznek és gyereket vállaltak.


Ott van az is, hogy egyes szakmákat feminizáltunk: Védőnő? Holott szerintem lehetne védőférfi is. Óvónő, az én időmben csak egy óvobácsi volt az óvodában.


Régebben még csak mondjuk a nők tanítónők és ápolónők lehettek, ez a két karrier állt előttünk, esetleg gépírőnő, vagy prostituált.


Megint régebben nők nem vállalhattak énekesnői vagy színésznői szerepet, mivel ez felért a prostítúcióval. Cserébe a középkori Itáliában kiherélték a fiúkat, hogy a templomi kórusokban énekesekké avanzsáljanak.

aug. 25. 15:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 22/38 A kérdező kommentje:
Ti tényleg úgy vitatkoztok itt "társadalmi nemekről" meg mindenféle az elmúlt 1 évben kitalált fogalmakról mintha valódi tudomány lenne és nem csak egy hangos kisebbség fantazmagóriája.
aug. 25. 15:33
 23/38 anonim ***** válasza:

Miért kéne tudománynak lennie, ahhoz hogy vitázzunk róla?

Egy csomó témának nincs tudományos vizsgálati módszere, például az erkölcsnek sincs.

Tudományosan egy dolog biztos, a biológiai nemet nem lehet megváltoztatni, csak eltorzítani, és itt az eltorzítást ne pejoratívan értsétek.


Az hogy a lelki világban mi van az ettől független.

aug. 25. 15:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 24/38 anonim ***** válasza:
0%

Szóval a férfiak és a nők közötti munkaerőpiaci egyenlőtlenség, az üvegplafon jelenség (magyarán, hogy egy nő nem tud előrelépni a munkahelyén és fizetési szempontból se).


Sőt az is társadalmi nemek tanulmánya kérdéseibe tartozik, hogy ma egy nőtől, ha 23-24 évesen lediplomázik, és akkor pályakezdőként a főnöke megkérdezi, hogy mikor szándékozik házasodni vagy gyereket vállalni és ha azt mondja, hogy már gimis kora óta komoly kapcsolatban él, és most terveznek gyereket válllalni és emiatt nem veszik fel pályakezdőként.


Vagy ha egy 40 évesen gyereket szül mert úgy érzi, kezdi kifutni az időből és mondjuk főnök nagyon kézségen megmondja, hogy visszavárják 3 évnyi babázás után a munkahelyére, majd közlik vele, hogy betöltötték a helyét, akkor az is gender vagy társadalmi nemek kérdése.


Mint ahogy az is, hogy miért csak az anya maradhat otthon? holott az apa is otthon maradhat és ő lehet egy gondoskodó szülő. A lengyel férfiak többsége ilyen, apám is ilyen volt, hogy nem kocsmázni ment a haverokkal, hanem a gyerekeinek élt, úgy mint anyum. Erről is írt Philip Zimbardo egy könyvet: [link]


Mint ahogy a toxikus vagy mérgező maszkulitás is veszélyes: [link]


Mondjuk kérdező. Én azt javaslom neked, hogy ne provokáció miatt tegyél fel kérdéseket, mert én mondjuk humánökológia szakon tanulok, és ha feltettem egy kérdést a tanáromnak, akkor mindig jól alaposan átgondoltam és aludtam rá és majd utána higgadtan felírtam a kérdéseimet és vártam rájuk a választ az egyetemi oktatómtól.


Hidd el én is feltehetnék jó pár értelmetlen kérdést is, de ehelyett olvasok.

aug. 25. 15:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 25/38 anonim ***** válasza:

[link]


A társadalomban megfigyelhető nemi szerepekre irányuló, a pszichológia és szociológia tárgykörébe tartozó kutatások tárgyát képezi a társadalmi nemek tudománya, (magyarul is bevett kifejezéssel „genderelmélet”, angolul: gender studies) amely a tanult (nem biológiai) nemi szerepekkel és annak társadalmi vonatkozásaival foglalkozó diszciplína. A szociológia tárgykörébe tartozó tudományterület azokkal a társadalmi tényezőkkel foglalkozik, amelyekben a nők és a férfiak közötti társadalmi különbségek megmutatkoznak, kifejeződnek. A genderfogalom elsőként egy pszichiáter professzor, Robert Stoller 1968-ban kiadott művében jelent meg, mely mai értelmében azokat a kulturális elvárásokat írja le, amelyeket a patriarchális (apajogon, férfijogon alapuló) társadalom egy adott társadalmi nemhez rendel, többek között, hogy az adott nemű embernek hogyan kellene viselkednie, beszélnie, öltözködnie és gondolkodnia, valamint, hogy milyen célok felé kellene törekednie és milyen tevékenységekben kellene részt vennie, kitűnnie vagy örömét lelnie. A nemi szerepek a nyugati kultúrákban kivétel nélkül a kétosztatú (vagyis a férfi és női kategóriát), valamint az ezekhez kapcsolódó, férfias és nőies tulajdonságok halmazát különbözteti meg, melyekhez különféle sztereotípiák kapcsolódnak.


A hagyományos nemi szerepek, valamint az azokhoz kapcsolódó sztereotípiák nyugati kultúrákban történő megváltozásában, valamint a nemek közötti társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésében nagy szerepük van a gendertudományt megalapozó feminista mozgalmaknak, amelyek síkra szálltak a nők gazdasági és jogi egyenlőségéért

aug. 25. 15:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 26/38 anonim ***** válasza:
Egyébként én 2018-ban mikor felvettek a humánökológia szakra az Eötvös Loránd Tudományegyetemre, akkor a társadalmi nemek szakát is bejelöltem, bár nem vettek fel, mivel 2. helyen volt, de sokat képeztem magam...
aug. 25. 15:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 27/38 A kérdező kommentje:
24 - szerintem a femináci bullshitedet vidd máshova, ez nem az a kérdés :) Pl. antoni rita fórumára.
aug. 25. 16:06
 28/38 anonim ***** válasza:
0%

"24 - szerintem a femináci bullshitedet vidd máshova, ez nem az a kérdés :) Pl. antoni rita fórumára."


Ebből látszik, hogy még egy darab könyvet se vettél kezedbe, max csak ripostot olvasol....

aug. 25. 16:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 29/38 anonim ***** válasza:

#24 a díványcikkeid tényleg papírvékony feminista önigazolásokból állnak.

A toxik maszkulinság ilyen formában teljes hazugság ahogy ez le van írva, mondom ezt úgy férfiként, hogy festem a hajam, és egyáltalán nem tartozom a maszkulin férfiak közé. ...mondhatni elég feminim vagyok.


Ha maszkulinitásról kéne tippet adnom, Jordan Petersont javasolnám, kifejezetten érzékeny ember, gyakran lábad könybe a szeme, de érték központú, és nem konkretizálja a férfiasságot.

aug. 25. 16:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 30/38 A kérdező kommentje:

"Ebből látszik, hogy még egy darab könyvet se vettél kezedbe, max csak ripostot olvasol....

Mondja ezt az, aki "Dívány" cikket linkel :)))

aug. 25. 16:55
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!