Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mit szólnátok hozzá, ha olyan...

Mit szólnátok hozzá, ha olyan lenne az oktatás, hogy általános iskolában a gyerekeknek még csak az antik, középkori, és kora-újkori tudás szerint tanítanák a tudományokat, mert az az egy "józan paraszti ésszel" felfoghatóbb és intuitívabb szint?

Figyelt kérdés

Tehát általános iskolában a geocentrikus világképet tanulnák. Ez logikusabb, mert ha kimész a kertbe, azt látod, hogy a Nap kering a Föld körül, és az, hogy ez valójában nem így van, az nem oszt, nem szoroz egészen addig, amíg nem vágsz bele 1600-as éveknél fejlettebb asztronómiába, ez pedig a legtöbb munkakörben nem szükséges.

Kémiából a modern kémia helyett egyszerűen tanulják, hogy minden négy elemből épül fel, a földből, a tűzből, a levegőből, és a vízből. Úgyis ezt látják minden fantasy sorozatban, és irodalmi referenciában, ráadásul logikus is: A négy elem, plusz Isten szentháromsága ami a lelket szimbolizálja, alkotja együtt a hetes számot, ami az embert jelenti, mutatva, hogy az ember több az állatoknál, de mégis az anyagi világ része.

Biológiából bestiáriumokat tanulmányoznának. Ez egy intuitív megközelítése a zoológiának, ami azt vallja, hogy Isten minden állatfajt azért hozott létre, hogy valamire tanítsák az embert. Az oroszlán pl. a bölcsesség, a királyság, és a nemesség szimbóluma, és lényegében az állati megfelelője Jézus Krisztusnak. A kígyó ravaszságot és a gonoszt szimbolizálja, a kutya a hűséget és odaadást, a ló pedig a kitartást és a szolgálatot.

okt. 21. 00:17
 1/10 Mojjo ***** válasza:
100%
Végülis még nincs teljesen nullára rommábaszva az oktatás, szóval miért is ne? Legyenek olyan hülyék a gyerekeink, mint egy marék döglött molylepke, mert az a jó!
okt. 21. 03:22
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
És a gimnáziumi első tanóra meg úgy kezdődne, hogy "Felejtsétek el azt a sok fa$zságot, amit nyolc éven keresztül tanultatok."? 🙃
okt. 21. 05:37
 3/10 anonim ***** válasza:
Ahhoz kellenének gyerekek is, mert úgy látszik, hogy nincs túl sok belőlük.
okt. 21. 06:18
 4/10 Mansour ***** válasza:
48%
Akármilyen hülyén is hangzik, van benne azért valami. Persze nem az, hogy ezt tanítsák, mint releváns tudást, hanem hogy erre építsék fel a tudás megismerésének útját. Tanítsák meg először, hogy régen ezt meg ezt gondolták a világról, mert az akkori ismeretek alapján ezt tűnt logikusnak. Aztán tanítsák meg, hogy fejlődött az emberiség tapasztalata és tudása, és hogy az új ismeretekből hogy alkottak logikusan új elméleteket. Ez sokkal érdekesebb és ösztönzőbb lenne, mint a mai megközelítés. Mert akárhogy is, a jelenlegi szemlélet azt sugallja, hogy régen mindenki hülye volt, egy csomó nevetséges dologban hittek teljesen alaptalanul, most meg mi vagyunk a janik, mindent helyesen tudunk. És nincs levezetve, hogy ez miért van így, hogy lettünk egyszerre csak ilyen okosak. Én konkrétan emlékszem, hogy gyerekkoromban ezért fogadtam el nehezen a tudományos gondolkodást, mert ugye régen tele voltak tévedéssel, most meg mindent jól tudnak? De honnan? Nem lehet, hogy amit most helyesnek mondanak, az is ugyanúgy téves?
okt. 21. 08:52
 5/10 Mojjo ***** válasza:

@4: A dolog nyitja az, hogy ezek a régi hiedelmek nem a tudományos módszertannal lettek kikövetkeztetve. Szóval teljesen hamis az a kétely, elgondolás, hogy amely ismereteket most megszerzünk a tudományos módszertan segítségével, az miért is ne lehetne ugyanolyan téves, mint amiket régebben megszereztünk a tudományos módszertan segítségével, és hülyeségnek bizonyult.

Bár lehet, pont erre akartál te is rávilágítani.

okt. 21. 09:27
 6/10 Mansour ***** válasza:
Arra akartam rávilágítani, hogy a tudás megszerzésének útját kellene megtanítani, a tudományos módszertan jelentőségét is beleértve. Szerintem alapvetően még mindig a tekintélyelvre alapozva folyik az oktatás. "Fogadd el fiam, hogy ez így van, mert én vagyok a tanár és én tudom." Saját tapasztalatból mondom, hogy ez bennem ellenérzést szült, és valószínűleg sokan vannak ezzel így. Én ezért sem mentem el természettudományos irányba és csak 20 év után jöttem rá, hogy valójában érdekelnének a természettudományok. De ehhez olyan könyvek és előadók kellettek, akik bemutatják, hogy hogyan jutottunk el egy bizonyos tudományos eredményhez. Mit gondoltak egy adott dologról korábban, milyen új megfigyelések történtek, milyen új ismereteket szereztek a dologról, és ezek alapján hogy alakult ki a mai tudományos álláspont. Ha egy tudományos megállapítás csak a "levegőben lóg", ha csak "bemondásra el kell fogadni", akkor az emberek többsége ugyan elfogadja a tekintélyelv alapján, de nem lesz a gondolkodásukban biztosan megalapozva, így ha jön egy számukra nagyobb tekintélyt jelentő személy (aki akár vallási vagy politikai tekintély is lehet), és megkérdőjelezi az adott megállapítást, akkor hajlamosak lesznek ez alapján kételkedni benne, vagy akár végleg el is utasítani.
okt. 21. 10:13
 7/10 anonim ***** válasza:
Reméljük ilyen nem lesz.
okt. 21. 10:57
 8/10 anonim ***** válasza:

Oltári nagy baromság.

A szaktudományok elemeinek az alapoktatásban való elhelyezése nem a véletlen műve, de nem is valami otromba bugris laikus agyszüleménye...

Ezt sok száz év óta alakította ki a gyakorlat és a tapasztalat.

Nem ez a mai magyar oktatásnak a legnagyobb baja. Sokkal több és sokkal komolyabb gondok vannak, amiket csakis SZAKMAI alapon, széleskörű konszenzussal lehetne kijavítani, újra gondolni. Óvodától az érettségiig (amihez azonban szorosan csatolódik a felsőoktatásban a pedagógusképzés).

----- A kis agymenés olyasmi elméleten alapulhat, mely szerint az ember az egyedfejlődés közben személyenként végigmegy az emberi nem létrejöttétől a mai napig (egysejtűtől ebihalon, békán át emberi lényig) - de ez is nettó ökörség.

okt. 21. 17:34
 9/10 anonim ***** válasza:

4. és 6. válasz:

Amit írsz, az a tanítási metódus ma is létezik, mert pontosan így tanítják a természettudományokat (sőt, a matematikát is!). Csakhogy a felvezető tudománytörténeti téma nagyon rövid, és szépen átsiklanak felette, holott lehetne érdekesen, izgalmasan kidolgozni azt is. Sajnos idő hiányában ez elmarad .. nagy kár. De nem végzetes.

Bárki megtalálja kicsit bővebb könyvekben és a neten is, akit mélyebben érdekel.

okt. 21. 17:41
 10/10 Phoney ***** válasza:

Az nem a "józan paraszti észnek", hanem a szimbolikus gondolkodásmódnak megfelelő szint. A mi kultúránkban ez az óvodásokig bezárólag domináns, általános iskolában már egzakt fogalmi gondolkodásra neveljük a gyerekeket, ami 17-18. századi vívmány.

És hát iskolában ma is tanítanak olyan ósdi tudományos modelleket, amik elavultak, de legalább a kisiskolásnak érthetőek, szóval amit te akarsz, az valójában rég megvalósult.

Igaz, hogy a szimbolikus gondolkodást sem ártana bizonyos korban újratanítani, hogy ne legyünk lelki nyomorultak, de ezt semmi értelme nincsen a kisiskolás természettudományba belekeverni.

okt. 24. 09:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!