Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Az idősebb generáció miért...

Az idősebb generáció miért mondja azt, hogy sosem volt még ilyen jó fiatalnak lenni Magyarországon?

Figyelt kérdés

Nyilván a fideszesekre gondolok. Csak mert tényleg azt érzem, hogy konkrétan 0 érv maradt a Fidesz mellett egy fiatalnak. Az nem érv, hogy alacsony kamatra felvehetsz hitelt, amit évtizedekeig fizethetsz vissza. Az nem érv, hogy 25 éves korodig nem kell SZJA-t fizetni (megjegyzem sokan addig egyetemre járnak, nemis dolgoznak), vagy hogyha szülsz 3-4 gyereket akkor adómentes leszel. Közben meg az albérletárak megfizethetetlenek, Ausztriába jár minden értelmes ember bevásárolni, tele van minden gyűlöletpropagandával és még sorolhatnám.

Szóval miért is jó fiatalnak lenni Orbán rendszerében?

jan. 11. 16:30
1 2 3 4
 21/32 anonim ***** válasza:
30%
Mert semmit sem ért lényegében belőle, így ezt jobb mondaniuk gondolkodás nélkül.
jan. 11. 18:17
 22/32 anonim válasza:
72%

"Anyádéknak, nagyanyádéknak hogy lett? Az én szüleim hitelre vettek meg egy 65 nm lakást, a nagyszüleim a saját kezükkel építették fel a házukat."

Te jó sügér vagy! Anyámék is 100 ezer hitelt vettek fel, hogy házat építsenek. Úgy hogy a fiatalkorukat végigdolgozva kemény 25 ezret tudtak félretenni munkásszállón zsíroskenyéren élve! 690 forint volt a törlesztő. Oké, hogy első évben még a fizetés jókora részét tette ez ki, de utána ahogyan közeledett a rendszerváltás, a pénz elkezdett romlani, vele a fizetés nőni. Majd jött az hogy először a felét majd következő évben a hitel 60%-át elengedték! Röhögve kifizették!

De amúgy lakást is kaptak volna anno ha becsúszik 1-2 gyerek. Tanácsrendszer ismerős?!

Évekkel később meg 8-10 milliókat fizettek hogy költözz ki pedig nem is a tiéd volt a kégli!

Ma már nincsenek ilyenek!

jan. 11. 18:19
 23/32 A kérdező kommentje:

Azt érzem, hogy a Fideszben hiába próbálnak fiatalítani, ugyanazt a begyepesedrtt boomer retoriktát tolja mindenki. Tegyük fel, hogy nem tudnánk, hogy Szentkirályi és a férje, aki miatt egy civilnek mellékesen felrobbant minden karja, tolvajbűnözők, nem tiktok videókkal akarna közel kerülni a fiatalokhoz, habem konkrét javaslatokkal:

-bérlakásprogram

-olyan gazdasági feltételek, amelyben megéri nem elhagyni az országot és családot vállalni

-ha valaki szingli, vagy mondjuk meleg 🫣🫣🫣 annak ugyanolyan feltételek és kedvezmények lennének biztosítva mint a családot vállalóknak

- a fizetésnek lenne értéke

Most csak hoztam pár példát. De inkább legyártanak ilyen brainrot videókat, meg tung tung tung sahurokat, hogy azt higgyék, a fiatalok meg vannak szólítva. 🤣

jan. 11. 18:22
 24/32 anonim ***** válasza:
11%

Nos. Próbálok racionális választ adni. Szeretném hangúlyozni, hogy nem akarok hajlani arra, hogy mikor volt jobb, nehezebb stb.

45 éves vagyok. A lakásomat 22 évesen vettem, vagyis akkor vettem fel hitelt rá. A lakás ára 5.7 millió Ft volt. A végére 13 milliót fizettem vissza. 18 év alatt. Az önerőmet 2 év alatt gyűjtöttem össze. A hitel 4 millió volt a többi önerő, az akkori kerestem bruttó 100 000 Ft.

Ha kiszámolod ez durván 6,8 évnyi teljes jövedelem.

Ha mai keresettel számolok, ugyanezzel a lakással.

Legyen a bér kb. 400 000 Ft, ugyanaz a 36 nm-es lakás, most durván 31 millió forintot ér. Teljes jövedelemmel számolva és önerő tekintetében is hasonló a helyzet arányaiban, mint 22 éve.

Lemondással,spórolással, több munkával lehetett elérni akkor is, mint most.

Mindemellett,mivel kellett a pénz, levelezőn végeztem a főiskolát. Az akkori tandíj 80000 Ft / félév.

Három éves volt. Utána tovább képeztem magam,majd újra és újra tanultam.

Akkoriban egy nyaralást engedtem meg magamnak évente. A legtávolabbi pont Horvátország vagy Olasz volt,de ha épp arra jutott, hogy Egerben menjek, vagy a Velencei tóra akkor az elég volt. Márkás ruháról csak hallottam. Az első autóm kispolszki volt.

Most,ha elmesélem ezt egy fiatalnak, akkor azt mondják, hogy biztos nem vennének ilyen kicsi lakást, biztos nem vennének itt lakást. (Megyeszékhely, 10 emeletes panel) Nyilván azóta továbbléptem,de akkor és most is szem előtt kell tartani, hogy meddig ér a takaró.

Ballagásomra anno egy ridikül kaptam,mert nem volt gazdag a család. Most ezzel az ajándékkal, körberöhögnének.

Nézd meg a fiatalokat, hogy hánynak jár alanyi jogon az apple, meg a Jordán cipő?!

Szóval az a lényeg, hogy az IGÉNYEK változtak, nem a lehetőségek.

A fiatalok látják (jó esetben) hogy a szüleik milyen lemondásokkal értek el dolgokat és most nem akarnak eladósodni, mint mi,élni akarnak,amire nekünk kis túlzással nem volt opció. De tudtunk örülni a kicsinek,a család család volt, több összefogás volt és ez által lehetett látni a munka gyümölcsét.

Szerintem kár azon vitatkozni kinek volt jobb. Az a kérdés ki mivel tud vagy akár azonosulni?

jan. 11. 19:24
 25/32 anonim ***** válasza:
Kiegészítés, javítás: nem 2 hanem 4 év volt az önerő összegyűjtése. elütöttem az imént.
jan. 11. 19:28
 26/32 anonim ***** válasza:
20%

"minthogy 50 alatt sincs sajá lakás."

Ha neked 50 év egy saját lakás, az téged minősít.

[link]

Egyébként itt vannak az irigyelt embereid. 1 perctől .

jan. 11. 19:42
 27/32 anonim ***** válasza:
92%

Ellenzékis fiatalként mondom, hogy nem tudok olyan időszakot mondani, amikor szívesebben lettem volna fiatal.

(Persze ez nem a fidesz érdeme)

jan. 11. 19:46
 28/32 anonim ***** válasza:
11%

"bérlakásprogram"

És szerinted azt a lakást ki fogja megkapni?

Mert szerintem a 8 gyerekes hátrányos helyzetű.

"ha valaki szingli, vagy mondjuk meleg 🫣🫣🫣 annak ugyanolyan feltételek és"

Ha mindenkinek adsz kedvezményt, akkor lényegében írtál egy nullát a 20 ezresre. Ennyire szellemi toprongy nem lehetsz.

Aki egyedülálló vagy homár, az ráér dolgozni, pénzt gyűjteni stb.

jan. 11. 19:52
 29/32 anonim ***** válasza:
35%

"már nincsenek ilyenek!"

Jah, végülis babavárónál meg csoknál is 10 milliókat engednek el😂😂😂

jan. 11. 19:54
 30/32 A kérdező kommentje:
28) szerintem meg aki gyereket akar, az egy hobbinak él. Senki nem szorit fegyvert a fejukhoz. Ezert miert is kell tamogatni? Nekem is van egy kutyam megsem kapok semmit
jan. 11. 20:08
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!