Az 1848. márciusi 12 pont 12-dike ma elfogadhatatlan irredenta kijelentés?
Merthogy: "Unió, vagyis Erdélynek Magyarországgali egyesítése".
Ezért szokták már évtizedek óta leszégyellősködni a teljes mondatot és nem taglalni, legfeljebb félremagyarázni (az EU-val és hasonlók)?

válasza:

válasza:#1
Zsidó állam sem létezett vagy 2000 évig. Most pedig igen.

válasza:#2: fantasztikusan releváns megjegyzés.
Most megpróbálnád a válaszomat értelmezni?

válasza:#3
Pontosan értettem a válaszodat.
Te nem értetted pontosan a kérdező kérdését.
Mindegy. Nincs jelentősége.

válasza:2:
És? Az unió Erdéllyel azt jelentette, hogy a Habsburgok külön tartományként kezelték Erdélyt, nem a Magyarország részeként, és a márciusi ifjak újraegyesítést akartak. Ennek semmi köze ahhoz, ami most van, mikor Erdély egy másik ország része.

válasza:

válasza:#4: de értettem a Kérdező kérdést.
Ő a 12 pontról beszélt, ami egy adott korban adott politikai helyzetre adott reflexió.
Persze anakronisztikusan le lehet butítani az egészet arra, hogy Erdély Magyarországhoz való csatolása, de akkor felesleges a 12 pontra hivatkozni, illetve többet feltételezek a Kérdezőtől, minthogy a kérdése lebutítását várná.
#1.: "Nem, ez ma értelmetlen, mivel Erdélyi fejedelemség már nem létezik."
Nem tudom, hogy 1848-ban fejedelemség volt-e még Erdély, de szerintem nem ez volt a lényeges, hanem hogy az akkori magyar társadalomnak elfogadhatatlan volt az, hogy Erdélyünket bármely más hatalom is külön kezelje a magyar anyaországtól.
És mivel 1920 óta kisebb megszakítással egész Erdély megint más országé, ezért a 12. pontban megfogalmazott követelés ma is időszerű - csak éppen ma nem merünk előjönni ezzel.
Kapcsolódó kérdések:
Rájuk szabadult a tiszás csőcselék – ahogy az újságíró fogalmaz.Hont András, az ÖT Média alapítója szerdán este a közösségi oldalán tudatta, hogy a teljes országjáró turnéját lemondja az ÖT, miután a szokásos fröcsögő és gyűlölködő üzeneteken felül több konkrét...
A Parlament kedden elfogadta a b.zifelvonulás betiltását lehetővé tevő jogszabályt, előtte azonban a "gyülekezési jog csorbítása" ellen tiltakozólag a Momentum több képviselője, illetve a független Hadházy Ákos füstgyertyákkal zavarta meg az ülést. A momentumos Lőcsei...
Az utak tele reggeltől estig kocsikkal (600+ Ft-os üzemanyagot úgy tankolja mindenki, mint a disznó), a boltokban állandóan sorok a kasszáknál, dohányboltokban egymásnak adják a kilincset, kávézók / éttermek pörögnek (napközben is), hétvégente ha jó idő van úgy meg van...
Ez morálisan elfogadhatatlan hatalomgyakorlás.
17 éves vagyok, és elkezdtem a politikába kutakodni. Ma néztem utánna néztem ennek az őszödi beszédnek, és a 2006. okt 26.-ai eseményeknek. Ezt a Gyurcsányt miért nem zárták be még börtönbe???? Szívesebben az életet is tönkre tenném míg a legmélyebb pontra nem...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!