Mai fiatalság miért nem akar dolgozni?
Nem mindent az államtól kellene várni. Mi is 34 évig éltünk panelben 45 négyzetméteren férjemmel fel neveltünk 2 gyereket. Lehetett volna mindig több. De össze szorítottuk a fogunkat és nem panaszkodtunk hanem tettük a dolgunkat.
Most van SZJA kedvezmény meg 3% lakás hitel és bőség mégis nagyon sok panaszt hallok az új generációtól. Én nem akarom a fiatalokat bántani de nem értem, hogy mi nem elég?

válasza:

válasza:De dolgoznak.
Viszont roppant türelmetlenek.
6 havi fizuból kellene nekik saját ingatlan.

válasza:Ez elég provokativ kerdes lett. Fiatal vagyok, egyetemet végeztem, dolgoztam és a környezetemben sincs olyan fiatal aki ne akarna dolgozni.
De nézzük akkor: a 25 even aluliak szja mentességét nem is tudja kihasználni a fiatalok egy része, vagy nem sokáig, akik egyetemre járnak. Egy jogász, tanár, orvos, gyógyszerész eleve majdnem 25 éves, mire kikerül az egyetemről. Nem hitelt hitelre akarnak halmozni sokan, hanem normális fizetéseket, amiből meg lehet élni.
Sokaknak meg nem is az anyagiakkal van a problémája, hanem azzal, hogy erkölcsileg meg mindenhogy totál lenullázta magát ez a kormány. Normális demokráciát, jogállamot akarnak.

válasza:Fogjuk ra hogy nem kamu kerdes.
A fiatalok akarnak dolgozni, csak nem minimalberert, nem ingyen tuloraval, nem rabszolgakent kezelve, ahol nem 4 orara vagy bejelentve es dolgozol 10-et.
Mi nem osszeszoritani akarjuk a fogainkat, hanem normalisan elni.
A 3% parasztvakitas semmit sem er.

válasza:Az értelmetlen munkának nincs sok motiváló ereje.
Miért akarna dolgozni, amikor a miniszterelnöke, aki állítólag a nép szolgája a 7 misis fizetése mellett milliárdokat lop el tőle?
Ő meg megrohadhat egyedül, diplomásan egy gusztustalan lyukban, amiért élete végéig fizetheti a díjat.
A szüleimnek becsületes, de nem felkapott munkával 30 évesen hatalmas, új építésű lakásuk volt Budapest egyik legszebb kertvárosában. Nyilván hitelből, de vissza lehetett fizetni.
Most örül a fiatal, ha 30 évesen kiszabadul a mamahotelből.

válasza:Aki nem akar dolgozni, az valószínűleg nem szorul rá. Sok mai fiatal már beleszületett a jólétbe, szülei eltartják, nem szorul rá, hogy olyan munkát is elvállaljon, amihez nincs kedve.
Másrészt a mai fiatalok öntudatosabbak, céltudatosabbak is. Kiállnak magukért, a munkáltatók nehezebb helyzetben vannak, mint régen. A lehetőség is több, sokáig jellemző volt a munkaerőhiány és ha itthon nem találnak számukra vonzó lehetőséget a fiatalok, sokan inkább elmennek Nyugatra dolgozni.

válasza:

válasza:Itt nem igazán azzal van a baj hogy nem akarnak dolgozni, hanem azzal hogy olyan pocsék bérek vannak hogy semmi kedvük szaros minimálbérért megszakadni. Meg sokan abban a helyzetben vannak hogy szülőkkel élnek, nem fenyegeti őket az éhenhalás stb... így kényelmesen állnak a dolgokhoz és úgy vannak vele majd lesz valami, éhen halni nem fognak, többit leszarják. Meg vannak akik baromi lusták is eleve úgy nőttek fel hogy minden a fenekük alá lett tolva, és otthon sem csináltak jóformán semmit, nekik aztán főleg nehezükre esik a munka, és emiatt nem akarnak dolgozni.
De vannak akik meg igen, csak nem minimálbérért hanem már eu-s bérekért. Meg azért most sokan jönnek itt a 3% os hitellel meg a 25 év alattiak adókedvezményével, ezek sajnos mind szemfényvesztések. Egy 25 év alatti hiába kap adómentességet nem keres többet mert az alapbére úgy van igazítva meg kiszámolva hogy nettóba annyit kapjon mint az az idősebb kollégája akinek már nem jár ez az adókedvezmény. Sokan látják ezt hogy ez így van és emiatt sem akarnak dolgozni mert így lényegében kevesebbet keresnek ugyan azért a munkáért, bruttóban, nettóban ugyan nem, de ez is frusztrálja őket ám. Én megértem őket is, de azért dolgozni csak kell. Na meg nekem inkább az szúrt nagyon szemet ebben az egészben hogy sokan úgy akarnak dolgozni hogy kevés munkával lehetőleg home officeban 500 ezret kapjanak nettóban, de úgy hogy fogalmuk sincs arról hogy ez nem olyan egyszerű.

válasza:Az szja kedvezményt sajnos kikompenzálja az, hogy a munkáltató eleve ennyivel kevesebb fizetést ajánl, mert hát „úgyis több marad nálad”. A 3%-os lakáshitelhez meg ugyanúgy kell önerő, és alapvető közgazdasági törvények miatt ha nő a kereslet, akkor azonos kínálat mellett nőni fognak az árak is. Ez így is történt, az ingatlan árak jóval nagyobb mértékben nőttek, mint amennyivel a hitel olcsóbbá vált. A kormány bevezetett ugyan egy 1,5 millió/m²-es plafont, de ez mondjuk egy vidéki nagyvárosban nem akadályozta meg az árak emelkedését, mert 900 ezerről így is tudott mondjuk 1 millió/m²-re nőni az átlagár.
De vegyünk egy fiatalt, aki a garantált bérminimumot keresi meg. Ha meghúzza a nadrágszíjat, félre tud belőle tenni mondjuk havi 50 000 Ft-ot. Az évente 600 ezer, 20 év alatt 12 millió. Ha párra talál, és a párja is ennyit tud félretenni, akkor az összedobott 24 millióhoz még kellene kb. 20 millió, hogy egy 45 m²-es panellakást meg tudjanak venni – nem Budapesten, hanem mondjuk Győrben –, és a következő 25 évben fizethetnek havi kb. 100 000 Ft-ot. Nyugdíjas korukra talán sikerül magukénak tudni egy panellakást úgy, hogy nincs tartozásuk…
De ne panaszkodjanak…

válasza:Mert kevés a pénz...
Havi 600bol nem lehet megélni Budapesten, hogy albérlet, kaja, szórakozás, öltözés, kocsi...stb
És hol marad a pénz a lakásra vagy egyáltalán félre lehessen tenni.
Kapcsolódó kérdések:
Én 24 éves vagyok és azon kell gondolkozzak, hogy elköltözzek-e albérletbe mamahotelből. Mert nettó 550-ből, ami kb. átlagbér kifizethetek 150-et albérletre párommal megosztva, ebből a rezsi kaja benzin megélhetés 200 körül minimum, és akkor marad jó esetben 200...
Már nem egy olyan emberrel találkoztam,aki azt mondta hogy haragszik a nyugdíjasokra,mert elveszik a fiatalok elöl a munkát.Fiatalok nem kapnak semmilyen támogatást az államtól,munkát sem kap,a nyugdíjasoknak meg ott a nyugdíj és mellette még fizetést is kapnak.Tehát...
A helyzetem elég bonyolult, egy éve kiderült egy betegségem amivel most jól vagyok. Többek között ezért is szeretnék pénzt keresni, hogy e miatt megkönnyítsem az életem. Egyik ismerősünk ajánlotta fel a baby sitterkedést. Ebben az évben meg szeretném próbálni. Picit...
Négy év alatt szereztem egy IT-s diplomát. Azóta legfeljebb egy év munkaviszonyt tudtam vele összekaparni. Lehet, hogy tehetségtelen is voltam, de inkább lusta dög. Nem lennék egy teljesen hülye gyerek, csak nem foglalkoztam eleget, megfelelően a dologgal. Most anyagi...
Gyerekkori cimborám, már régóta szórakozik a szerencsével, párszor kaszált rendesen, de nemrég beütött nála a bumm:) Mikor észhez tért, volt pár oltári nagy buli. Amúgy én egy átlagos srác vagyok, huszas éveim közepén járok, 8 órában dolgozok.Eddig semmi sikerem nem...
Sziasztok! A story hosszú de megpróbálom rövdre fogni: Szüleim már 2 éves koromva elváltak és anyukám nevelt egyedül 4-5 évig elég szegény körülmények között. Míg egyedül nevelt addig beállt Jehova Tanúnak. Kb 8 éves lehettem mikor újra házasodott. A nevelőapámmal...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!