Jó nekünk az, hogy a határontúliak is szavazhatnak? Ezen nem kéne változtatni a jövőben valamikor?
Nem itt élnek, nem itt dolgoznak, nem itt adóznak, nem tapasztalják meg az itteni politikai légkört ami jellemezte az országot 16 évig. Brutális, hogy a fideszes propaganda mennyire átmosta az agyukat. Előbb megnéztem egy erdélyi székelyföldi csoportot és brutál ami ott megy, emiatt írtam ki ezt a kérdést elsősorban.
Én úgy gondolom hogyha valaki Magyarországon szeretne szavazni, költözzön ide hozzánk, itt adózzon, ne határon túl szóljon bele a közéletünkbe! Örülnék annak hogyha az új kormány változtatna ezen, de kevés esélyt látok erre.

válasza:

válasza:a telexen élő, balos propagandát toló tiszások sem olyanok, mint akik itt élnek, ha nem is adóznak és dolgozónak, akkor ők miért szavazhatnak?
a banánért leszavazott tiszaromák miért szavazhattak?

válasza:Egyébként nagyon is jó, hogy van szavazati joguk. Már csak azért is mondom, mert minden magára bármit is adó nemzet megadja a kettős állampolgárságot és a szavazati jogot az országon kívüli nemzettársainak, és ezzel az anyaországi embereknek nem is szokott bajuk lenni. Ott van pl. Románia. Ott nem néhány százezren élnek külföldön, és nem néhány százezer nem Romániában élő és adózó szokott szavazni, hanem 4-5, de akár 8 millió is. Még sincs ezzel baja senkinek, sem jobb, sem baloldalon, mert mindenki természetesnek gondolja, hogy szavazhatnak.
....
Egyébként a határontúliak szavazati joga, ha jól értem, konszenzus az új parlament pártjai között, mert mind a három párt vezetője beszélt már arról, hogy a szavazati jog, a szerzett jog szent, azt nem lehet elvenni.

válasza:

válasza:

válasza:A szavazati joghoz nem fog a Tisza hozzányúlni, ezt többször egyértelműen kijelentette MP.
Viszont a jelenlegi levélszavazást remélem átalakítják úgy, hogy sokkal nehezebb legyen csalni vele
Minimum ne kapjanak szavazólapot halottak, és a szavazatokat olyan biztonsági borítékban kelljen visszaküldeni, mint amiben pl. a bankkártya PIN kódok is utaznak.

válasza:

válasza:Vegyük sorba az állításaidat.
"Nem itt élnek, nem itt dolgoznak, nem itt adóznak, nem tapasztalják meg az itteni politikai légkört ami jellemezte az országot 16 évig."
-> Nem Magyarországon élnek a külföldi munkavállalók sem, és nem is Magyarországon adóznak. Nem adóznak az idősek, a munkanélküliek, a feketézők, vagy szavazati jogot elérő, de munkába még nem állók sem. Erre persze az a válasz szokott érkezni, oké, de a külföldi munkavállalóknak vannak Magyarországon rokonaik. Csak jelzem, hogy nincs olyan erdélyi, felvidéki, akinek nem élne legalább egy rokona Magyarországon, és ennek tudatában hoz meg egy döntést a szavazatával kapcsolatban. (Amiből csak egy van, azaz nem igazán jelent mandátumokat senkinek, hogy hová szavaznak. A legtöbb 2 képviselőt juttattak be a szavazataikkal a parlamentbe, de előfordult olyan is, hogy senkit.)
"Brutális, hogy a fideszes propaganda mennyire átmosta az agyukat."
-> Ahogy 2,2 millió magyarországiét is, de pusztán ezért nem lehet elvenni a szavazati jogukat, ahogy annak a 2,2 milliónak sem. Értem én, hogy könnyebb lenne nyerni, ha mindenkitől elvennénk a szavazati jogát, aki nem nekünk kedvezően szavaz, de ez akkor nem demokrácia lenne, hanem diktatúra.
"Előbb megnéztem egy erdélyi székelyföldi csoportot és brutál ami ott megy, emiatt írtam ki ezt a kérdést elsősorban."
-> Én olyan magyarországi csoportokat is látogattam, ahol egységesen patkányoknak és agymosottaknak nevezték az erdélyieket, és azzal vádolták a székelyeket, hogy ők krumplit kapnak a szavazatukért, azért szavaznak a Fideszre. Én nem tudom, hogy ezek a hangok hányszor jártak székelyföldön, de az egy kevés várost, sok falut tartalmazó hely, és a falvak rengeteg krumplit termelnek, és olyan olcsón, hogy van, hogy még Bukarestben is székely krumplit esznek. Ezen kívül ment a románozás, tótozás is ezerrel, ami nem igazán illik olyanokkal szemben, akik nem tehetnek arról, hogy ott élnek, ahol, és ahol "bozgornak" nevezik őket, mert nem hajlandóak elrománosodni. (Bozgor = hazátlan, azaz az erdélyiek a románok szemében nem tartóznak Romániához, így örülnek, hogy valahová tartózhatnak. És ne hidd, hogy ezt csak néhány idióta tolja Romániában. Nemrég a parlamentben, és még csak nem is AUR-os képviselő ordított rá az egyik RMDSZ-esre, hogy te ne szólj bele, mert te nem értheted, hogy milyen románnak lenni.)
Én úgy gondolom hogyha valaki Magyarországon szeretne szavazni, költözzön ide hozzánk, itt adózzon, ne határon túl szóljon bele a közéletünkbe!
-> Ezt üzend meg a külföldi munkavállalóknak is, akik rengeteg pénzt küldenek haza, még ha nem is adóznak Magyarországon, és üzend meg az előbb említett csoportoknak is, hogy tessenek adózni, vagy nincs szavazati jog. Sőt, ha ha úgy van választás, hogy éppen nem dolgozol, és nem adózol, akkor tessék szépen otthon maradni, és nem szavazni!!!!)
Örülnék annak hogyha az új kormány változtatna ezen, de kevés esélyt látok erre."
--> Nagyon is helyesen, és mint írtam egy korábbi megjegyzésemben, hogy szerencsére ebben konszenzus van a három parlamenti párt között.
....
Meg aztán az is lehet, hogy több erdélyi szavazatot kapott volna a Tisza, ha a nem a Fidesznek szurkoló erdélyi magyarok nem azt hallották volna éveken keresztül, hogy ha nem Magyarországon élnek, és adóznak, legyenek csak románok, és ne szavazzanak Magyarországon. Ha ez nem történt volna, és nem ezt szajkózta volna egy rakás tiszás is, akkor most talán nem 10+%-ot kapott volna a Tisza Erdélyben, hanem 25-t (legalábbis az erdélyi mérések alapján).

válasza:Kapcsolódó kérdések:
Te Magyarországon élő magyarként támogatod, vagy ellenzed ezt a dolgot?
Tehát például a Magyarországon fizetendő adókat, magyar egészségügyi ellátást, magyarországi oktatást, Magyarországon fizetendő nyugdíjakat, stb. érintő kérdésekben nem. Csak olyan jogszabályokat érintően, amik a határon túliak életét érintik. Ez egy olyan igazságos...
Ők is ugyanúgy a honfitársaink és ők mégsem szavazhatnak az országgyűlési választásokon. A határon túliaknak miért van több joguk ebben?
Kicsit féloldalasnak érzem, hogy a határontúli magyar állampolgárok csak pártlistákra szavazhatnak. Csík, Gyergyó vagy éppen Kalotaszeg (stb.) magyarjai miért ne küldhetnének egy-egy képviselőt a magyar országgyűlésbe? Néprajzi tájak vagy éppen a régi vármegyék alapján...
Megint szavazhatnak, de megint nem értem miért. Magyarországon történő dologról miért is szavazhatnak? Mi közük a kvótához és azon belül a ránk vonatkozó részhez? Miért nem a Romániai kvóta ügyében szavaznak? Feltettem ezt a kérdést sok emberek de igazi válasz nincs,...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!