Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért ilyen fontos a Tiszában...

Miért ilyen fontos a Tiszában az, hogy teli legyen nőkkel a Parlament?

Figyelt kérdés

[link]

Nekem nincs önmagában bajom azzal, ha egy felelős pozíciót nő tölt be, de attól se lesz valaki jobb miniszter szerintem, hogy vagina van a lába közt.

Nem értem, hogy miért lesz jobb hely a világ attól, hogy 15 vagy 25%-ban vannak döntéshozó pozícióban nők. Nem az alkalmasság kellene, hogy elsőrendűen döntsön? Ha úgy alakul, hogy 100%-ban a női jelöltek bizonyulnak alkalmasabbnak, akkor legyen benn 100% nő, de ha ugyanez az arány férfiakkal van, akkor meg férfi. Miért számít ennyire, hogy milyen nemű az illető?

ápr. 21. 12:53
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:

Senki nem mondta, hogy bàrmire is van garancia, ezek általános nemi jellemzők 🤷🏼‍♀️ noha a Dúró Dórás választ nem én írtam, de pl a 4-est igen. És de, még egy prosztatarákra is érzékenyebben reagálnak a nők ÁLTALÁBAN. Én fogorvos vagyok, a női/férfi pácienseim aránya kétharmad/egyharmad. És biztosan nem azért, mert én is nő vagyok, és emiatt több nő választ, a férfi kollégáimnál is hasonló arányok figyelhetőek meg sőt, statisztika is van róla, hogy a nők jelentősen felülreprezentáltak például a prevenciós rendeléseken való megjelenéseknél, mint a férfiak, holott nyilván nem véletlenül van “férfi nátha”, mely szerint egy férfi jobban szenved, mégsem keresi fel az orvosát. A férfi pácienseim, megint csak általában sokkal elhanyagoltabbak, többük nem is maguktól jön, hanem anyuka/feleség kér időpontot, gyakran kísérik is őket. Férjemmel (szintén fogorvos) gyakran nevetünk azon a TÉNYEN, hogy ha egy férfi páciens gyógyszereit szeretnénk megtudni, hamarabb tudjuk meg a feleségètől. Ez nem jelenti azt, hogy nincsenek igénytelen nők, akik csak akkor jönnek, ha ég a ház és akkor sem tudnak adekvátan felelni a kérdésekre, de sokkal gyakoribb férfiaknál, noha arányaiban kevesebben vannak.

Itt nem garanciákról van szó, hanem esélyekről. Ha zuhan a repülőgép, amin ülsz, ami 100%, hogy lezuhan és a túlélési esélyed minimális, akkor felveszel egy ejtőernyőt, vagy inkább maradsz a gépen, hiszen az ejtőernyő sem 100%?

ápr. 21. 14:00
 12/26 anonim ***** válasza:
0%
De bajod van a nőkkel, különben meg sem születik a kérdés, különben nem kezdesz kombinálni arról, miért is tükrözi jobban a társadalmi összetételt a Parlamenté.
ápr. 21. 14:18
 13/26 A kérdező kommentje:

"Talán azért mert a magyar lakosság több mint fele nő..."

1%-al kb. ja.

De akkor legyen 10% cigány politikus is, mert a 10% meg cigány. Vagy 0.5% autista, mert ilyen arányban vannak autisták. Lehetne sorolni...

ápr. 21. 14:21
 14/26 anonim ***** válasza:
0%
Nem lehetne sorolni, ezek pont sz@r példák, amiket írtál. Egyrészről, ha mentális retardációval nem jár az autizmus, akkor senkinek nincs ráírva a homlokára, mivel többségük így vagy úgy, de megtanul beilleszkedni a társadalomba. Nem tudhatod, hogy a megválasztott képviselők között hány autista van. A cigányságot is kár volt idehozni, mivel velük szemben teljesen más probléma van, mint ami eddig a nőkkel szemben volt: többségük azért alkalmatlan, mert kultúrájukból adódóan nincs meg a megfelelő iskolai végzettség, vagy releváns munkatapasztalat. Ezt te is jól tudod. Míg nőkkel szemben sokszor nem a végzettség hiánya az, ami miatt diszkriminatív a munkáltató, hanem a hagyományos, patriarchális társadalmi berendezkedésünk. Vagyis az egy dolog, ha egy nő elmegy szülni, de vajon utána milyen mértékben számíthat rá a munkahely, ha minden szünetben, betegség esetén az első számú szülő az anya és csak elvétve marad otthon apuka, nagyon kivételes helyzetekben? Én egy alföldi kisvárosban élek. Noha Bp 65 km csak, de már itt is tapasztalható, mennyire nincs is a gondolkodásban, hogy amíg anyuka dolgozik, apuka van otthon. Semmiféle tér nincs egy anyának, nincsenek részmunkaidős állások, noha van egy csomó kiaknázatlan tudás, ami még részmunkaidőben is jó és hasznos lenne. Nem egy nő ismerősöm van, aki jogot, közgazdasági felsőfokú végzettségét kényszerült elhagyni és lett műkörmös, mert nem tudott család mellett napi 8-10 órát dolgozni, habár amíg ott volt, addig nagyon is jó és megbecsült munkaerő volt, nyilván azért is akarták 8–10 órában foglalkoztatni. Ráadásul egy férfira előbb rálőcsölsz plusz munkaidőt akár HO is, mert ha egy férfi kijelenti otthon, hogy “dolgozok”, az szent és sérthetetlen, de ha egy nő teszi ugyanezt, jönnek a kérdések: ki fog elmenni a gyerekekért, ki fog felmosni, ki fog megfőzni, ki fog bevásárolni? Ha véletlenül ezekre a válasz: hát a férjem, ő 4-kor már otthon van, akkor de szerencsés egy nő, miközben fordított esetben totál magától értetődő, hogy egy nőnek munka után kezdődik a második műszak. De ezt is tudod nagyon jól. A patriarchális társadalom ideje lejárt és igen, ezt minél több képviselőNŐvel kell reprezentálni. Teszem hozzá, vannak is közöttük olyan komoly szakmai háttérrel rendelkezők, hogy ne is legyen kérdés az alkalmassága.
ápr. 21. 14:51
 15/26 anonim ***** válasza:
66%

Szerintem nem fair, ha a társadalom felét a döntéshozásban 10% képviseli.

Amúgy érteném az aggodalmat, HA az eddigi országgyűlésben mind-mind fantasztikusan magasan kvalifikált, tehetséges és tettrekész férfiak lettek volna, és most őket cserélnék le tanulatlan semmirekellő nőkre, de nem ez a helyzet.

ápr. 21. 15:02
 16/26 anonim ***** válasza:
Nem a nők bevonása a fontos itt sem, hanem ez tök normál, eddig volt nagyon hülyén.
ápr. 21. 15:05
 17/26 anonim ***** válasza:

Én egyébként fontosnak tartanám, hogy roma képviselők is legyenek, ők is jelentős része az ország lakosságának.

ápr. 21. 15:06
 18/26 anonim ***** válasza:
49%

"Szerintem nem fair, ha a társadalom felét a döntéshozásban 10% képviseli."

Mondjuk az egész társadalmat kéne képviselniük, nemtől függetlenül, ez a lényeg. Ugye nem képzelted hogy pl egy férfi külügyminiszter csak férfiakat képviselne?

ápr. 21. 15:18
 19/26 anonim ***** válasza:
66%

Nyilván érted hogy értem, csak jó móka kiforgatni amit írtam. :D

Szerintem jó, ha törekszünk rá hogy az egész társadalom megoszlása legyen valahogy leképezve az országgyűlésben, és a különböző demográfiai csoportok közelítőleg megfelelő arányban jelenjenek meg. Most már jobb?

ápr. 21. 15:28
 20/26 anonim ***** válasza:
0%
#13 És ha valaki képviselné a retardáltakat is akkor neked is lenne képviseleted az országgyűlésben.
ápr. 21. 15:40
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Nem kellene a fontos döntéseket megosztaniuk az országgal a parlamenti 199 képviselőnek?

A fejünk fölött hoznak olyan döntéseket amelyek az életünket befolyásolják? Itt a kötelező szűrés! Szeretnék én dönteni erről és ne más döntsön helyettem!

Miért fontos az EP választás?

Mit befolyásol hogy hány kormánypárti, ellenzéki képviselő megy az Európai Parlamentbe?

Ha Kövér László számára valóban olyan fontos, hogy a Parlamentben mindenki szép hangnemben beszéljen, akkor ő maga miért káromkodott?

Olyan gyakran hangoztatja Kövér László, hogy a Parlamentben mindenkinek kötelessége szépen beszélni. Nos, ő maga csúnyán káromkodott a Parlamentben. Itt a videó róla: Kérdésem, ha tényleg ennyire fontos Kövér László számára, hogy mindenki szépen beszéljen a...

Hogyhogy a német nemzetiségi listára jóval többen szavaznak mint a többi kisebbségre, így másodjára is lett országgyűlési képviselőjük? Ilyen sok...

Atöbbieknek csupán pár száz, max ezer szavazatot sikerült begyűjtenie, szemben a németekkel, akik most is több mint 20.000 szavazatot kaptak

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!