Vági Zsolt mentálhigiénés szakember gondolatai a fideszes öngyilkosokról. Nektek mi a véleményetek?
KÖZLEMÉNY
Az elmúlt napokban sok helyen találkozom azzal az állítással, miszerint két ember a választások utáni politikai légkör vagy online vegzálás miatt lett öngyilkos. Szeretnék ehhez segítő szakemberként néhány fontos szempontot hozzátenni.
Először is: nagyon óvatosnak kell lennünk az ilyen kijelentésekkel. Az öngyilkosság szinte soha nem vezethető vissza egyetlen okra. Egy ember lelkiállapota rendkívül összetett: korábbi veszteségek, traumák, mentális problémák, kapcsolati nehézségek, egzisztenciális krízisek és számtalan más tényező állhat a háttérben. Kívülállóként ritkán látunk bele annyira egy ember életébe, hogy egyértelmű ok-okozati összefüggéseket állapíthassunk meg.
Másodszor: jelenleg nem tudhatjuk teljes bizonyossággal, hogy valóban ezekről az esetekről van-e szó, és ha igen, pontosan mi történt. Egy ilyen súlyos állítást felelőtlenség tényként kezelni addig, amíg annak minden részlete nem ismert.
Harmadszor: különösen visszataszító számomra, amikor az öngyilkosság témáját politikai fegyverként használják. Az emberi szenvedés nem kampányeszköz. Egy tragédia nem arra való, hogy igazolja valamelyik politikai oldal narratíváját vagy erkölcsi fölényét.
És végül: azok közül sokan, akik most hirtelen a társadalom mentális állapotáért aggódnak, az elmúlt másfél évtizedben nemigen emelték fel a hangjukat a növekvő szorongás, a kiégés, a depresszió, a reményvesztettség, a pszichiátriai ellátás hiányosságai vagy a segítő rendszerek leépülése miatt. A lelki egészség nem lehet szelektív ügy, ami csak akkor fontos, amikor politikai hasznot lehet belőle kovácsolni.
Beszéljünk az öngyilkosságról felelősen. Vegyük komolyan a zaklatás és a gyűlölet hatásait. De maradjunk alázatosak is: ritkán tudjuk teljes bizonyossággal, mi zajlott egy másik ember lelkében.
Az elhunytak emléke nem politikai tőke. Az együttérzés nem politikai eszköz. És a mentális egészség védelme akkor hiteles, ha nem csak akkor vesszük elő, amikor az éppen beleillik a saját céljainkba.
Segítő szakemberként azt gondolom, hogy a legfontosabb kérdés nem az, hogy „ki a hibás”, hanem az, hogy hogyan tudunk olyan társadalmat építeni, ahol az emberek hamarabb kérnek segítséget, kevésbé maradnak magukra a szenvedésükkel, és ahol a legmélyebb emberi tragédiákat nem használjuk fel egymás elleni fegyverként.

válasza:

válasza:

válasza:Nem mindenben értek veled egyet.
Pl.:
" Az öngyilkosság szinte soha nem vezethető vissza egyetlen okra."
Elég ha néhány tinédzser iskolai-, online vegzállás miatti öngyilkosságára utalni. Ezeknek lehetnek más kimenetelei is, pl.: iskolai lövöldözés, stb.
Másrészt: a következő mondatodban éppen olyan válságokat sorolsz fel, melyek már magukban is vezettek ilyen kimenetelre.
Sokmindenen átmentem "hosszú" életem alatt -78 éves vagyok- néhány olyan eseményeken is, melyeket nálam gyengébb idegzetűek nem tudtak volna feldolgozni.

válasza:4-hez:
Jav: Nem mindenben értek vele egyet.

válasza:

válasza:

válasza:

válasza:

válasza:

válasza:Kapcsolódó kérdések:
Sziasztok! Az SZTE szabad bölcsészet szakára jelentkeztem és a távlati terveim ezzel, hogy mentálhigiénés szakember szeretnék lenni. Lehetséges ez? Ha nem, milyen lehetőségeim vannak sz. b. alapdiplomával?
Veletek volt már ilyen vagy hallottatok erről?
Valójában arra gondoltam, ha van akinek nincs jól a lelki állapota, így valószínűleg azért szeretném megtudni, mert hogy jobban legyek képes segíteni másoknak, tulajdonképpen egy olyan intézmény ami terápiás kezeléses kórház szerű, 3-4 hétig, vagy a sebesült lelki...
Nem abból a célból írtam be a képzést,hogy segítőbeszélgetéseket folytassak.Megcsinàlom ami kell a képzés szempontjàból gyakorlatnak,de úgy készülök rà mintha foghúzàsra mennék,kedvetlenül. A képzést nagyon élvezem sok új dolgot tanulok.Ami miatt beírtam az hogy...
Talán értelmetlennek hangozhat ez a kérdés, de tényleg olyan szakembert keresek, akik ilyen emberekkel foglalkoznak. Úgy gondolom, hogy nekünk akik ezt a pályát választják, vannak olyan speciális élményeink, megpróbáltatásaink, amiket nem feltétlenül ért meg bárki,...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!