Orbán egy politikai fasiszta-kommunista keverék?

válasza:Nem, a tiszások a kommunisták!
Támadják az egyházi iskolákat!
A gazdagokat ki akarják rabolni, mer az kell a népnek, mer vajon hogyan történt a "gazdagodásuk"?

válasza:Én már elhiszem hogy kezdettől fogva kriptokumunista volt. Talán kimondatlanul is erre utalt Veclav Havel mondatai.
Václav Havel az első Orbán-kormány bukása után, 2002-ben fogalmazott így:
„Ha ez az ember még egyszer hatalomhoz jut, Isten óvja Magyarországot, de még Európát is.”
Jacques Rupnik politológus névvel és pontos kontextussal is dokumentálta, addig ez a „Isten óvja Európát” kezdetű idézet inkább a cseh és magyar diplomáciai, illetve értelmiségi körök folyosói beszélgetéseiből szivárgott ki a köztudatba.
Havel és Orbán Viktor kapcsolata a '90-es évek végétől kezdve kifejezetten hűvössé vált. Havel, mint a klasszikus liberális jogállamiság és az emberi jogok elkötelezett híve, már a 2000-es évek elején aggodalommal figyelte a fiatal magyar miniszterelnök politikai irányváltását, centralizációs törekvéseit és populista retorikáját.
Ez a mondat lényegében Havel akkori, barátok és diplomaták körében kifejezett jövőbeli félelmeit és baljóslatú figyelmeztetését foglalta össze, amely a 2010-es kormányváltás után, a hazai és a nemzetközi sajtóban is újra és újra előkerült mint egyfajta „politikai prófécia”.
Orbán Viktor nem „kriptokommunista” volt, hanem egy rendkívül rugalmas, a politikai túlélésért és a hatalom megszerzéséért bármilyen ideológiát felvenni és eldobni képes politikus. A liberalizmustól a jobboldaliságig tartó útja nem logikai képtelenség, hanem a tiszta hatalompolitika eredménye. Utólag nézve éppen ez a radikális és gátlástalan rugalmasság volt az, amit Václav Havel már 1999-ben és 2002-ben is megérzett és kritikával illetett.

válasza:Kapcsolódó kérdések:
Orbán meghívta a német náci párt Afd vezetőjét Budapestre. Az a német párt nyíltan homofób, miközben a vezetőjük egy nyíltan leszbikus nő.
Olyan sokat beszél, ám keveset mond, de ezek ellenére mégis hatalmas tömegeket tud maga mellé állítani?
nehéz eldönteni éppen melyik szélsőséget képviselik a discord politikai részlegén
Eddig úgy tudtam hogy a vörösök = kommunisták pont hogy a fasiszták ellentétei. Vagy én maradtam le valamiről?
Az új rendszer aktív támogatója lennél (előnyökért, pénzért, pozícióékért), ellenállnál/harcolnál ellene (kockáztatva a megtorlást), vagy a szürke tömeghez csatlakoznál, akik csak megpróbálnák túlélni az egészet? Kérdezd meg önmagadtól őszintén, egy percre...
Hallottam, hogy voltak a fasisztáknak is partizánjaik és a kommunistáknak is.
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!