Ki lenne alkalmas ha váltanánk brit típusú monarchiára uralkodónak a Habsburgokon kívül?

válasza:"csak családfa kutatás kérdése, hogy találjunk egy olyat, amelyik valamiként kapcsolódik a mi régvolt dinasztiáinkhoz"
Nem is kell nagyon kutatni, mert az bizonyított, hogy a jelenleg még létező dinasztiák közül a Habsburgokban van a legtöbb árpádházi vér... :)
És egyébként is elsősorban a Habsburg ház jöhetne szóba. Bár Habsburg Ottó halálával megszakadt a jogfolytonosság (ő volt az utolsó kijelölt magyar trónörökös), az ő leszármazottai végül is még így több jogot formálhatnának a trónra, mint bárki más.
De én a király nélküli királyság intézményét sem vetném el, végül is a két világháború között ez volt. A Szent Korona lenne a jelképes uralkodó, és a nevében egy kormányzó léphetne fel, akit viszont bizonyos időtartamra lehetne választani, mint a köztársasági elnököt. Nem a Horthy-rendszer visszahozatalára gondolok, a kormányzónak jóval kisebb jogköre, inkább csak reprezentatív szerepe lenne. Nem is lenne muszáj kormányzónak nevezni, lehetne a "korona őrzője" vagy valami hasonló. Ha már úgyis szeretünk egyénieskedni és különutaskodni, akkor ez megfelelő terep lenne erre. Nem különösebb politikai következménnyel, de mégis egy egyedi, ízig-vérig magyar megoldás lenne.

válasza:#11
Én pont az "ízig-vérig magyar megoldásoktól" tartok a legjobban.
Óriási affinitásunk van a más helyeken működő megoldásokból teljesen működésképtelen mixek összekutyulásához. :)

válasza:"Én pont az "ízig-vérig magyar megoldásoktól" tartok a legjobban."
Igaz, ezektől amúgy én is tartok. De egyszer akár még jól is elsülhet. Azért merek erről így fantáziálni, mert tudom, hogy semmi realitása a dolognak. A királyság társadalmi támogatottsága a béka fenekénél is jóval lejjebb van. Sajnos, mert ez a társadalmat egységesítő tényező lehetne. Számomra ez azt a szomorú képet erősíti, hogy a nemzeti egysére, a társadalmi összefogásra sincs igazán igény.

válasza:“akkor takarodj”
Valld be, hiányoznék! :D
“Agyrém a magad fajta kommunista.”
Hogy jön ide a kommunizmus?
“Szerinted a skandináv és beleux országokban agyrém van?”
Nem, csakhogy ők nem most találták ki a zuhany alatt, hogy kéne egy király… Egyszerűen csak a nyakukon maradt. Történelmi örökség. Szép hagyomány, meg minden, de funkciója valójában nincs.

válasza:17-es, nem nyakukon maradt, népszavazással lett megerősítve több helyen. Már a szóhasználatodon is látszik mennyire gyűlöld, milyen harag van benned ez ellen, ez erősen kommunisztikus tulajdonság. Funkciója viszont van - ezért hazudsz - annyi mint egy köztársasági elnöknek. Szóval vagy annak is van, vagy itt sincs. El kéne dönteni, mert ha nincs akkor a modell rossz és a hagyományaink alapján kell dönteni, amik meg monarchisták mert mi a szovjet megszállás miatt lettünk köztársaság.
18-as, ne vigyél ennyi energiát egy poénba.

válasza:“nem nyakukon maradt, népszavazással lett megerősítve több helyen”
Ja, nagyjából 50 éve megszavazták a spanyolok, meg 70 éve a norvégok a függetlenségüket megerősítendő. Ma már senki nem akar monarchiát.
“Már a szóhasználatodon is látszik mennyire gyűlöld, milyen harag van benned ez ellen”
Miért lenne bennem harag és gyűlölet? Egyszerűen csak nevetségesnek tartom, hogy ma bárki is királyságról ábrándozzon, főleg ezzel az érveléssel…
“Funkciója viszont van - ezért hazudsz - annyi mint egy köztársasági elnöknek.”
Akkor az kereken nulla. Egyéb kérdés?
“Szóval vagy annak is van, vagy itt sincs. El kéne dönteni”
Leírtam fentebb, hogy semmi értelme nincs a köztársasági elnöki hivatalnak, ha rajtam múlna, megszüntetném.
Kapcsolódó kérdések:
Ha belegondolunk, akkor minden kritériumot teljesít a személye. Ismert és népszerű ember. Sokat tett a hazánkért. Egyetlen bökkenőt látok csak, hogy a Fidesz elüldözte Magyarországról, mint Karikó Katalint, de biztosan megoldható, hogy visszatérjen közénk, ha felkérik a pozícióra.
Kettejüket javasolják a legtöbben, szerintem is jó páros. Nem tudnám melyiket válasszam.
Ugye állítólag helyre kell állítani a jogállamot. Noha a szakmai karrierje egyébként tiszteletre méltó (mondom jogászként), alkotmányjogi háttere nincs, pedig az igen erősen kellene. Közigazgatásban sem dolgozott, nincs ilyen irányú tapasztalata, pedig nem...
Te kit választanál?
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!