A megye, vagy a vármegye elnevezést preferálod?

válasza:

válasza:"Ugye tanultad az iskolában, hogy a győztes nagyhatalmak egyeztek meg abban, hogy Magyarországot a keleti blokk hoz csatolják a szláv nepekhez, mert a magyarokat ugyanúgy leneztek, mint a szlavokat?"
Azt tanultam, hogy a győztes nagyhatalmak egyeztek meg ebben, de azt nem hogy azért, mert a magyarokat meg a szlávokat lenézték. Ezt nem tudom milyen alternatív iskolában tanították.
"Úgye tanultad az iskolában, hogy a Vörös Hadsereg azért ment egészen Berlinig, mert előtte Hitler ment egészen Szentpetervarig, Moszkvaig, sőt Volgovradig?"
De a megszállás attól még megszállás, és az illegitim hatalom attól még illegitim.

válasza:Valójában egyiket sem preferálom.
Inkább régiókban gondolkoznék, mert egy csomó mindent eleve régiós felosztásban intéznek
De ha ez nem játszik, akkor inkább megye. Abban szocializálódtam, azt szoktam meg és rövidebb is.
De nem biztos hogy most költenék rá.

válasza:

válasza:

válasza:

válasza:Vármegye. Nekem nem a NER jut eszembe róla, hanem a német államok - Svájc, Ausztria, Liechtenstein, Németország - sajátos kultúrhagyománya: bátran mernek régi neveket, intézményket haználni (útvám, tartomány, felsőház, népgyűlés), csak ezeket modern tartalommal töltik meg. Magyarország valódi jövője is ez lenne. Paradox módon a NER (valószínűleg tudatlanságból) pont a saját maga antitézisét alkotta meg azzal, hogy pont a saját logikájával ellentétes folymatok szellemét szabadtotta ki a palackból, mármint puszta elnevezés terén.
Emellett meg a vármegye szó csak a felületes szemléletben utal reactionarius szemléletre. Valójában 3-féle vármegyetípus is létezett. A koraiidőszakban az Árpádok idején mégletezett a királyi vármegye, később a nemesivármegye, a hódoltság korában meg átmenetileg parasztvármegyék is léteztek. Különösen az utóbbi a maga korában egy szervesen népi, autonóm intézmény volt, olyan, aminek a szellemére ma is bátran építhtünk. Olyasvalami, mint az oroszok számára a cárizmus előtti korai köztársaságok,városállamok kora (mir, vecse, részben talán az obscsina is ide sorolható). Még Tolsztoj fantáziáját is megmozgatták utopikus terveiben.
Az 1980-as évek óta vagyok meggyőződéses kommunista, Magyarország jövője is egy szerves, talajgyökeres kommunizmus lesz, olyasmi, mint a törpöknél, szegénység, hajléktalanság, elidegenedés, idegengyűlölet, kirekesztés nélkül, de a vármegye mint név pont tetszett, szoktam is használni.

válasza:

válasza:

válasza:Hiller beszéde:
www.youtube.com/watch?v=H1nnUqs7rLY
De elkövetett egy kis hibát: nem "loquere", hanem "loqui". Mert álszenvedő ige (deponens), úgy kell ragozni, mintha szenvedő lenne.
Kövér reakciója azért csalódás keltett. Nem húznia kellett volna a száját, hanem örömmel hallgatnia, fanyar humorral kijavítania a hibát, és lehetőleg neki is magának latinul válaszolnia.
Kapcsolódó kérdések:
Sokszor látom, hogy ellenkeznek ez ellen, nekik nem lesz vármegye soha a megyéből stb..
Miért nem ezzel kezdték 1998-ban?
idejét múlt, ez már nem a feudalizmus korszaka de nem is a két világháború közötti időszak...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!