Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A megye, vagy a vármegye...

A megye, vagy a vármegye elnevezést preferálod?

Figyelt kérdés
Indoklást is írjatok, légyszíves.

júl. 3. 19:29
1 2 3 4 5
 21/41 anonim ***** válasza:
Számomra lényegtelen kérdés. Ha állítólag annyira rossz helyzetben van az ország, akkor pont nem ennek kellett volna az első lépések között lenni.
júl. 3. 20:46
 22/41 Mansour ***** válasza:

"Ugye tanultad az iskolában, hogy a győztes nagyhatalmak egyeztek meg abban, hogy Magyarországot a keleti blokk hoz csatolják a szláv nepekhez, mert a magyarokat ugyanúgy leneztek, mint a szlavokat?"

Azt tanultam, hogy a győztes nagyhatalmak egyeztek meg ebben, de azt nem hogy azért, mert a magyarokat meg a szlávokat lenézték. Ezt nem tudom milyen alternatív iskolában tanították.

"Úgye tanultad az iskolában, hogy a Vörös Hadsereg azért ment egészen Berlinig, mert előtte Hitler ment egészen Szentpetervarig, Moszkvaig, sőt Volgovradig?"

De a megszállás attól még megszállás, és az illegitim hatalom attól még illegitim.

júl. 3. 20:47
 23/41 anonim ***** válasza:

Valójában egyiket sem preferálom.

Inkább régiókban gondolkoznék, mert egy csomó mindent eleve régiós felosztásban intéznek

[link]

De ha ez nem játszik, akkor inkább megye. Abban szocializálódtam, azt szoktam meg és rövidebb is.

De nem biztos hogy most költenék rá.

júl. 3. 20:52
 24/41 anonim ***** válasza:
100%
Megye. A vármegyéről, ispánozásról, méltóságos uramozásról a feudalizmus jut eszembe.
júl. 3. 21:07
 25/41 anonim ***** válasza:
46%
26. Ez az! Ha így beszélsz velük, a végén elkezdenek téged imádni és tiszások lesznek. Kell a kemény, úri fellépés :D
júl. 3. 22:15
 26/41 anonim ***** válasza:
Legyen kastélymegye. Vagy esetleg dácsamegye.
júl. 4. 00:07
 27/41 anonim ***** válasza:
0%

Vármegye. Nekem nem a NER jut eszembe róla, hanem a német államok - Svájc, Ausztria, Liechtenstein, Németország - sajátos kultúrhagyománya: bátran mernek régi neveket, intézményket haználni (útvám, tartomány, felsőház, népgyűlés), csak ezeket modern tartalommal töltik meg. Magyarország valódi jövője is ez lenne. Paradox módon a NER (valószínűleg tudatlanságból) pont a saját maga antitézisét alkotta meg azzal, hogy pont a saját logikájával ellentétes folymatok szellemét szabadtotta ki a palackból, mármint puszta elnevezés terén.

Emellett meg a vármegye szó csak a felületes szemléletben utal reactionarius szemléletre. Valójában 3-féle vármegyetípus is létezett. A koraiidőszakban az Árpádok idején mégletezett a királyi vármegye, később a nemesivármegye, a hódoltság korában meg átmenetileg parasztvármegyék is léteztek. Különösen az utóbbi a maga korában egy szervesen népi, autonóm intézmény volt, olyan, aminek a szellemére ma is bátran építhtünk. Olyasvalami, mint az oroszok számára a cárizmus előtti korai köztársaságok,városállamok kora (mir, vecse, részben talán az obscsina is ide sorolható). Még Tolsztoj fantáziáját is megmozgatták utopikus terveiben.

Az 1980-as évek óta vagyok meggyőződéses kommunista, Magyarország jövője is egy szerves, talajgyökeres kommunizmus lesz, olyasmi, mint a törpöknél, szegénység, hajléktalanság, elidegenedés, idegengyűlölet, kirekesztés nélkül, de a vármegye mint név pont tetszett, szoktam is használni.

júl. 4. 06:57
 28/41 anonim ***** válasza:
0%
Előbb megjelenik a vármegyék a megyék helyett aztán jönnek a Kádári rendszert kiszolgálo kommunista elit, és leszármazottai a kommunista jogászok, kommunista közgazdászok, kommunista szociológusok és elkezdenek földesurak lenni, a nép nagy része vissza megy a jobbágy sorva. S mindezt miért mert azok a tegetségtelen kommunista jogászok, kommunista közgadászok akok már a Kadári rendszer fenntartasáhiz is tehetségtelenek voltak és azóta is aljalmatlanok egy ország gazdasági irányítasára a munkától undorodva inkább földes urak lesznek, akiknek majd a jobbagyok ösdzehirdják újra.
júl. 4. 07:02
 29/41 anonim ***** válasza:
0%
Lazán ide kapcsolódik, hogy gyerekkorom óta, de főleg a legutóbbi 5 évben a latint is igyekszem napi szinten gyakorolni. Szerintem barátságos nyelv, a rémhírek ellenére is teljes emberi léptékű,szerintem semmivel nem nehezebb, mint az orosz vagy a szlovák. Kifejezetten jók az ilyen revitalista, újraélesztési közösségek által kiadott könyvek, filmek. Már 1844-ben hülyeség volt lemondani róla. A magyar nem is alkalmas kizárólagos államnyelvnek, helyette szlovák, sváb, cigány, mindenféle nemzetiségi nyelven egyenrangúságra épülö svájcszerű közösségre kellett volna törekedni a reformkor óta. Egyrészt nem lett volna vereség 1849-ben és a két világháború ki sem törik, másrészt ma pont kifejezetten posztmodern, utopisztikus jövő alapjaként szolgálhatna.
júl. 4. 07:05
 30/41 anonim ***** válasza:
0%

Hiller beszéde:

www.youtube.com/watch?v=H1nnUqs7rLY

De elkövetett egy kis hibát: nem "loquere", hanem "loqui". Mert álszenvedő ige (deponens), úgy kell ragozni, mintha szenvedő lenne.

Kövér reakciója azért csalódás keltett. Nem húznia kellett volna a száját, hanem örömmel hallgatnia, fanyar humorral kijavítania a hibát, és lehetőleg neki is magának latinul válaszolnia.

júl. 4. 07:10
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Akiknek nem tetszik a Vármegye szó, mint közigazgatási egység elnevezés, azok mind baloldaliak?

Sokszor látom, hogy ellenkeznek ez ellen, nekik nem lesz vármegye soha a megyéből stb..

Dr. Magyar Péter visszaállítja majd a vármegye elnevezést megyére?

idejét múlt, ez már nem a feudalizmus korszaka de nem is a két világháború közötti időszak...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!