Németh Sándornak, a Hitgyülinek és a Heteknek mik voltak a progresszív liberális kikacsintásai régebben? A hasonló pünkösdisták Amerikában mindig jobboldaliak voltak.
Amikor anno politikailag progresszív liberális álláspontot képviseltek, teológiailag akkor is ellenezték az abortuszt, az LMBTQ+-dolgokat és hasonlókat. Erkölcs és teológia terén konzervatívok voltak. Márpedig ez a két nem igazán egyeztethető össze ilyen szélsőséges léptékben.
Emellett az ihletet adó amcsi pünkösdista megachurchök mindig is baromira jobboldaliak voltak.
Akkor mégis nálunk mi volt ez az elkalandozásuk?

válasza:1. Más volt a korszellem is és a liberalizmus is. Pl. a Liberális Internacionálé egyik alelnökét Orbán Viktornak hívták :)
2. Nem akartak a "történelmi egyházak"-kal egy klubba tartozni.
3. Ők erősen judeofilek, a jobboldal pedig minimum Prohászka Ottokár-i értelemben antiszemita volt, de volt amelyik még jobban, pl. Csurka.

válasza:Kapcsolódó kérdések:
A szavazásnál bejelölhetitek hová tartoztok éppen. NEM a vezetőségükről vagy a szervezetükről szóló vélemények érdekelnek, hanem az elveikről és a hitéletükről szólók. Tapasztalatok kiemelten érdekelnek (akik tagjai vagy tagjai voltak valamelyiknek, aki...
Videón láttam a szertartásaikat Amerikában. Az egyik szomszédos országban részt is vettem egyik ilyenen, meg ifjúsági rendezvényen is. Néminemű különbséget észleltem nemcsak a külsőségek, de a viszonyulás tekintetében is. Magyarországon mi a helyzet?
Tudom például hogy a JT-k csak tanúkkal kötetnek házasságot, vagy hogy a katolikusok ellenzik a válást, stb. De hogy van ez a pünkösdistáknál? Mi a helyzet az udvarlással, a házasság előtti szexel? Mi a helyzet a házassággal? Kivel szabad, mikor ajánlott, milyen...
Hívők, ateisták és agnosztikusok véleménye is érdekel. Viszont nyomatékosan kérem, senki ne írja ide, hogy minden vallás egyformán s*@r, engem inkább az érdekelne szerintetek az ilyen új vallási mozgalmak miért jobbok vagy rosszabbak a világvallásoktól?
Mik a legfontosabb különbségek a többi vallás és a pünkösdisták között? Mik a főbb hittételeik? Mennyire szigorúak a bűnökkel kapcsolatban?
A legnagyobb tisztelettel adózom az elveitek előtt, és maximálisan egyet értek a házasságra vonatkozó irányelveitekkel is, amely összhangban van a Bibliával. Értem ezalatt azt hogy hittestvérek közt létesül házasság (régen máshol is így volt ez, emlékszem dédnagyanyám...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!