Miért utálja sok magyar a franciákat és Franciaországot?
A Trianoni Békeszerződésben nem volt nagyobb szerepük, mint a többi győztes államnak, csak éppen francia területen lett aláírva.
A mai nemzedék jóformán azt sem tudja, mi fán terem ez a szerződés.
Ezzelaz erővel a franciák is haragudhatnának a magyarokra a pénzhamísítási botrány miatt, a németekkel való szoros együttműködés miatt, de nem teszik.
A mai nemzedéknek ezekez már semmi köze.
Miért divat mégis Magyarországon mindent leszólni, becsmérelni, ami francia?
"A Trianoni Békeszerződésben nem volt nagyobb szerepük, mint a többi győztes államnak, csak éppen francia területen lett aláírva. "
Ezt az oriasi nagy butasagot nem tudom honnan vetted. Franciaorszag abban az idoben a vilag 3. legerosebb katonai hatalma volt, eleg sok beleszolasa volt a dolgokba. Amikor a magyar beketervezetet targyaltak Trianonban a legnagyobb teruleti csonkitasokat pont a francia fel kezdemenyezte. Az angol kuldottseg az etnikai hatarok mellett, valamint Karpatalja elszakadasa ellen ervelt. Az onrendelkezes elvet hirdeto amerikaiak jelen se voltak Trianonban, az olaszok meg elleneztek mindenfele magyar teruleti csonkitast, mert Magyarorszaban eros szovetsegest akartak az olasz adriai erdekeket veszelyezteto Jugoszlavia valamint az osztrakok ellen.
Sajnos az akkoriban meg katonailag gyengecske es a haboruban keves aldozatot vallalo olaszoknak nem sok beleszolasuk volt a tervekbe, maximum a velemenyuket mondhattak el. A vegso szot a franciak es angolok mondtak ki. Az ekkor felbomlo Torok Birodalom utani kozel-keleti rendezesben a franciak jelentos engedmenyeket tettek az angoloknak, tobbek kozott atengedtek nekik Irakot, valamint Franciaorszag vallalta az oroszok mellett a legnagyobb aldozatokat, ami miatt a brit kulpolitika nem volt abban a helyzetben hogy a franciakat kioktassa Trianonban. Magyarorszag ilyen merteku megcsonkitasa 100%-ban a francia delegacio, valamint a csehszlovak, roman lobbi aknamunkajanak volt koszonheto.
Kedves Erika, miután ismerem erős jobboldali és elfogult beállítottságodat (ilyen névvel!), ezt a választ - bár állítólag "történész" lennél -, politikai hozzáállásod számlájára írom.
A MAI franciambrekről beszélek, nem a száz évvel ezelőtti politikusokról, akiknek közel sem volt akkora befolyásuk, mint ahogy azt a te szemléleted próbálja elhitetni.
A hétköznapi ember nem a "magas politika" szintjén nézi egy másik nép hasonlóan hétköznapi embereit.
Ennyit tudálékos hozzászólásodról.
Soha nem szoktam belekeverni a politikai beallitottsagomat a tortenelem kutatasba, mivel a tortenelem tudomany tenyekre epul. Peldaul a jobboldali korokben nagyon divatos hun-magyar elmeletet is elvetem, ami miatt rengetegszer szidtak is a jobboldaliak es szelsojobboldaliak. Ez amit irtal pont nalad figyelheto meg hogy mivel szereted a franciakat, ezert elfogult vagy veluk.
Amit fent irtam hogy a francia, roman, csehszlovak delegacio felelos 100%-ban az ilyen merteku csonkitasert akar tetszik akar nem ezek tenyek. Rendszeres vasarloja vagyok a Rubicon nevu tortenelmi folyoiratnak (ami magyar es kulfoldi torteneszek munkait szokta lekozolni), ajanlom neked a Rubicon magazin 2010/4-5 szamat, cime "Trianon es a 20-as evek Magyarorszaga", 130 oldalon keresztul elemezgetik a temat, meghozza eleg melyen. A magazinban linkelve vannak a kulonfele antant delegaciok Magyarorszagrol szolo tervezetei, reszletes adatokkal, etnikai, vallasi es politikai terkepekkel is. Rengeteg korabeli forrassal, levelekkel, visszaemlekezesekkel, szoval mindenkepp ajanlom neked atolvasasra. De ezen kivul is millio szakirodalom foglalkozik a temaval szinte olyan melysegekben hogy aznap mit ebedeltek, Apponyin milyen markaju oltony volt stb.
Mert böszme nagyképű népség.
Egy régebbi történet: egyszer megállított a rendőr a franciáknál, autóval mentünk Spanyolországba, sima közúti ellenőrzés, elkezdett nekem franciául beszélni, elmondtam neki angolul, hogy nem értem mit mond, magyar vagyok, angolul tudunk kommunikálni. Erre elmondta ANGOLUL, hogy ez itt Franciaország, itt franciául beszélünk, majd folytatta franciául...
Itt utáltatta meg az országot egy életre velem.
"Merthogy náluk nacionalistább nemzet alig van."
Hm... Én ismerek legalább még egyet...
#Erika:
"Ez amit irtal pont nalad figyelheto meg hogy mivel szereted a franciakat, ezert elfogult vagy veluk."
Ööö...szóval ,ha egy népnek nem a "q édesanyát" akkor elfogult vagyok velük ,szeretetből?
Kérlek....mesélj még!
Igen ha valaki tagadja a tortenelmi tenyeket bizonyitekok halmaza utan is az elfogultsag.
Egyszoval se beszeltem arrol hogy mi a viszonyom a franciakkal, sehol nem szidtam oket csak ravilagitottam egy tortenelni allitas ("A Trianoni Békeszerződésben nem volt nagyobb szerepük, mint a többi győztes államnak, csak éppen francia területen lett aláírva.") valotlansagara. Ennyi tortent, ebbe meg belemagyaraztok mindent.
"Ennyi tortent, ebbe meg belemagyaraztok mindent."
Szó sincs erről ,én nem magyaráztam semmit. Szimplán ez jött le nekem.
Mert -kérdem én- most mi abba a baj ,ha valaki nem utálkozik a franciák (vagy bármely más nép) felett? Utálkozzak inkább ,a múlt miatt?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!