Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mi volt az 1944. október...

Mi volt az 1944. október 15-ei Horthy-féle kiugrási kísérlet valódi tétje?

Figyelt kérdés
Arra gondolok, hogy mi történt volna másképp Magyarország szempontjából, ha Horthynak sikerül a kiugrás, úgy, ahogy eltervezte.

2017. nov. 22. 09:02
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
12%

Mi történt volna másképp? Nagyon semmi, mert akkor már az oroszok mélyen bent voltak az országban. Kiskunhalast 1944. okt. 23.-án foglalták el.

Valódi tét? Talán az, hogy Horthy remélte, hogy emiatt nem lesz háborús bűnös.

2017. nov. 22. 09:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/17 anonim ***** válasza:
82%

Horthy azt akarta elkerülni,hogy az országunk háborús hadszíntérré váljon.Talán kevesebb áldozat lett volna,Budapest nem hevert volna romokban.Ha minden igaz akkor október 11-én Moszkvában Horthy küldöttei aláírták a békeszerződést az oroszokkal és abban vállaltuk azt hogy a németek ellen fordulunk úgy,mint a románok.Horthy még várt pár napot a megegyezés kihirdetésével amiről természetesen a németek is tudtak már,így cselekvésre szánták el magukat.Gyakorlatilag erőszakkal távolították el a kormányzót az ország éléről és kinevezték Szálasit aki még hitt bennük.Horthy ott tévedett,hogy a parancsát a katonai egységek vezetői elszabotálták,egyszerűen árulásnak tekintették és azt nem hajtották végre.Nem szervezte meg saját és Budapest védelmét.

Horthy pontosan tudta azt,hogy a németek a háborút elvesztették,már bőven a normandiai partraszállás után voltunk,az orosz egységek is gőzerővel haladtak Németország felé.Románok átállása után nyilvánvaló vált ,hogy mindjárt itt lesznek az oroszok,1944 őszén már magyar földön voltak a román egységekkel együtt,megkezdték a főváros bekerítését.Horthy sodródott az eseményekkel,egy nagy érdeme volt,méghozzá az amikor leállíttatta a fővárosi zsidóság deportálását,méghozzá úgy hogy Koszorús Ferenc vezérezredesnek tűzparancsot adott arra az esetre ha a németek és a nyilasok ellenállnak.Ez példátlan volt a 2.világháború történetében.

2017. nov. 22. 09:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/17 anonim ***** válasza:
62%

talán kevésbé lövik szét az országot, bár ez csak azt jelentette volna, hogy több mindent tudnak hazavinni.

talán kevesebben haltak volna meg és kevesebb hadifogoly tűnik el örökre Szibériában.

de alapvetően kb. semmi nem változott volna, mert, hogy orosz befolyási övezet leszünk az már gyakorlatilag kész tény volt.

2017. nov. 22. 09:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/17 anonim válasza:
60%

1. Horthy Miklós(és köre...)a"kiugrással"azt akarta elérni hogy a rendszere változatlanul fennmaradjon és minden úgy folytatódjon mint a Tanácsköztársaság vérbefojtásától egészen 1944 október 15-ig.


2. Amennyiben a"kiugrás"sikerül a fenti elgondolás akkor sem valósulhatott volna meg és minden úgy alakult volna ahogyan alakult az ország felszabadítása 1945 április 4-e után.


3. Mégis jó lett volna ha sikerül a"kiugrás"hiszen akkor az ország elkerülte volna hogy hadszintérré váljon és nem lett volna Szálasi pokoljárása sem.

2017. nov. 22. 09:56
Hasznos számodra ez a válasz?
Unatkozol? Gyere játszani!
 5/17 anonim ***** válasza:
95%
Az ország nem szabadult fel, 4-es, pláne nem 4-én, mert még később is bőven folytak harcok az ország területén. Ez csak egy jó propaganda fogás volt a kommunistáktól. Viszont a 3. pontoddal egyet tudok érteni, nagy valószínűséggel nem került volna sor Szálasi és a nyilaskeresztes pribékek rémuralmára.
2017. nov. 22. 10:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/17 anonim ***** válasza:
Sőt, még a Horthy-rendszer évtizedekig tartó változatlan fennállásában sem vagyok biztos.
2017. nov. 22. 10:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/17 anonim ***** válasza:
94%

Valószínűleg nem sok minden.

Ami elkerülhető lett volna: észak-nyugat Magyarország lerombolása


Ami nem: Szovjet befolyási övezet, nem harcba vitték volna a férfiakat német oldalon hanem munkába hurcolták volna a szovjetek (nehéz eldönteni melyik követelt volna több emberéletet), ugyan úgy vesztesei lettünk volna a világháborúnak, valószínűleg a németek megtorlásokat vittek volna véghez a még uralt területeken

2017. nov. 22. 10:55
Hasznos számodra ez a válasz?
Panarom Bebi és baba masszázsolajok
 8/17 anonim ***** válasza:
92%
Az előzőeket kiegészíteném annyival, hogy Románia irányába nagy valószínűséggel más határt kaptunk volna, egy sikeres magyar kiugrás esetén. A második bécsi döntést ugyan akkor is eltörölték volna, de egy kb. 10 ezer négyzetkilométeres, határ menti, partiumi területsávot visszakaptunk volna. Akkor ma Arad, Nagyszalonta, Nagyvárad, Nagykároly, Szatmárnémeti Magyarországhoz tartozna.
2017. nov. 22. 13:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/17 anonim válasza:
0%

Még annyit ehhez a kérdéshez(illetve válaszokhoz...)hogy természetesen erre a"kiugrásra"nem lett volna szükség ha a"beugrást"is elkerüljük...


De ez(a"beugrás"mikéntje...)már olyan hosszú okfejtést igényelne hogy nem is érdemes belekezdeni hiszen a témának több könyvtárnyi az irodalma.


A lényeg az hogy Horthyéknak egyrészt nem lett volna szabad"beugraniuk"(nem lett volna szabad Hitler"mézesmadzagját"elfogadniuk)de ha már elfogadták akkor abban a pillanatban amikor kiderült hogy Hitler veszít(ez néhány héttela Szovjetunió elleni rablóháború után derült ki)rögtön ki kellett volna lépniük ugyanis minden egyes hét illetve hónap majd év még inkább belevitte az országot a háborúba.


De hát mit lehetett várni Horthy Miklóstól?


Az ő politikája a kezdetektől arra épült hogy az elveszített területeket visszaszerezze(a Trianoni témakörbe sem érdemes belekezdeni...)illetve a bolsevizmus elleni harcra az osztályérdekeit védve. Tehát Horthynak nem is lett volna más választása ugyanis neki a természetét kellett volna ahhoz megváltoztatnia...És amikor már minden kötél szakadt csak az lebegett a szeme előtt hogy a rendszere megmaradjon. Az a rendszer amely népelnyomó rendszer volt és csak és kizárólag az úri osztálynak(és kiszolgálóinak)volt jó míg másnak senkinek.


De végül a történelem igazságot szolgáltatott.


Ahogyan az idejétmúlt Osztrák-Magyar Monarchia eltünt a föld színéről ugyanúgy lett vége a király nélküli királyságnak is.


Most persze egy-két revizionista azt mondaná hogy..."igen-igen de a kommunizmusnak is megdölt!"


Igaz.


Csakhogy amíg a kapitalizmus önmagától működik(ember ember általi kizsákmányolása)addig a kommunizmust csinálni kell!


Kellenek hozzá megfelelő emberek és sziklaszilárd akarat.


Annakidején megvoltak a megfelelő emberek és a sziklaszilárd akarat és ha ők lettek volna '89-ben is akkor dehogy dölt volna meg a szocializmus!


Dehát mit várjunk olyanoktól akik egy gyékényen árulnak Júdással?!

2017. nov. 22. 14:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/17 anonim ***** válasza:

'Annakidején megvoltak a megfelelő emberek és a sziklaszilárd akarat és ha ők lettek volna '89-ben is akkor dehogy dölt volna meg a szocializmus!'


Lenined is meg volt győződve, hogy meg tudják valósítani az eszmét és mégis pofára esett. Csak onnan már nem volt visszatérés, mert el kellett volna ismerni ez esetben a novemberi puccs értelmetlen mivoltát.

2017. nov. 22. 14:14
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2
Kvizlabirintus - Még nem járt le a kalandorok kora

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2022, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!