Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Ha ebben a választókerületben...

Ha ebben a választókerületben az LMP-s képviselőjelöltre szavaznék (listán biztosan az LMP-re fogok), akkor a szavazatommal várhatóan melyik pártot segíteném?

Figyelt kérdés

[link]

[link]


2018. ápr. 5. 09:41
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
19%
Mivel Dr. Mellár Tamás nem párttag, így töredékszavazatként csak Fidesz kapná meg a voksodat.
2018. ápr. 5. 09:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
97%
Szerintem itt fontos lenne Mellárt támogatni, ha a kormányváltás az érdeked, mert abszolút nyerhető körzet, ráadásul az MSZP-P nem is pártpolitikust indított. Itt akár tényleg néhány szavazaton is múlhat az ellenzék sikere, így te hiába az LMP-re szavazol egyéniben, azzal ténylegesen a Fidesz sikerét segíted.
2018. ápr. 5. 09:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 A kérdező kommentje:
A Jobbik jelöltjére szavazók is lényegében a Fideszt támogatnák?
2018. ápr. 5. 09:53
 4/11 anonim ***** válasza:
24%
A Fideszt, mivel az LMP lehet, hogy be se jut.
2018. ápr. 5. 10:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

nem azt támogatod akire szavazol ezért van töredékszavazat

ha az lmp s nem is nyer a végén megszámolják az egész országban hogy hány lmp szavazat volt és annak arànyában bejuthat képviselő azon felül amennyi listán bejutott

2018. ápr. 5. 10:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:
100%
Itt elég szoros harc lesz. Csak az a baj, hogy ha a független jelölt veszít, neki a töredékszavazatai nem kerülnek át a listára. Ellenben arra akkor is jó, hogy a Fideszes jelölt töredékszavazatait feleméssze, hisz minél jobban megközelíti, annál kevesebb Fideszes voks megy a listára (mondjuk már ez a győztes kompenzáció is undorító dolog)
2018. ápr. 5. 10:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:
66%

# 5/6 Időpont ma 10:23


Fidesz módosítása értelmében csak a 2 legerősebb jelölt kap töredékszavazatokat.

2018. ápr. 5. 11:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim ***** válasza:
100%
Azzal, hogy nem Mellárra szavazol, azzal a Fideszt támogatod.
2018. ápr. 5. 11:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

A választási rendszer anomáliái miatt csak egyéni jelöltekkel váltható le a kormány, a lista közel sem elég.


Ha nem a legesélyesebb jelöltet támogatod, azzal a fideszt támogatod. Ezért is mondják, hogy listán szavazz szívvel, egyéni jelöltre pedig ésszel. Hiába kapná meg az LMP a töredékszavazatokat (itt egész biztos, hogy nem fogja), sokkal kevesebbet hoz a "konyhára", mint egy parlamenti hely.

2018. ápr. 5. 12:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

Azt a pártot segíted, amelyiknek az egyéni jelöltjére, illetve pártlistájára szavazol. Mivel ez a két szavazati lehetőséged van, ha mindkettővel őket támogatod, akkor segíted a tőled telhető legnagyobb mértékben. Aztán, hogy az mire elég, az már a többi szavazótól függ.

Téves állítások ellenére, adott párt, pártszövetség képviselőjére, adott párt, pártszövetség listájára adott szavazat nem kerül más párthoz, pártszövetséghez.


Ha egyéniben az LMP jelöltjére szavazol, és pártlistán is az LMP-re, akkor

A) egyéni jelöltnél

• ha egyéniben az LMP jelöltje győz, akkor országgyűlési képviselő lesz, és a második helyezettől való szavazatszám különbsége mínusz 1 szavazat, számolás szempontjából, az LMP országos pártlistájára adott szavazatszámot növeli;

• ha nem győz, de az LMP az országos pártlistán eléri az érvényes pártlistás szavatok legalább 5%-át, akkor az LMP egyéni képviselőjére adott minden szavazat, számolás szempontjából, hozzáadódik az LMP pártlistás szavazataihoz;

• he nem győz, és az LMP az országos pártlistán nem éri el az érvényes pártlistás szavatok legalább 5%-át, akkor az LMP egyéni jelöltjére adott szavazat csak nyilvántartott adat lesz, a képviselőhelyek osztásánál sehova sem számítódik.

B) pártlistán

• ha az LMP az országos pártlistán eléri az érvényes pártlistás szavatok legalább 5%-át, akkor részt vesz 93 országgyűlési képviselői hely elosztásán;

• ha az LMP az országos pártlistán nem éri el az érvényes pártlistás szavatok legalább 5%-át, akkor, kész, ennyi volt; majd legközelebb.

Amennyiben választókerületeket nyerve, bejutnak egyéni képviselőjelöltjeik, és legalább hárman vannak, akkor LMP-s képviselőcsoportot hozhatnak létre; ha kevesebben, akkor vagy független képviselők lesznek, vagy, ha van hajlandóság a befogadásukra, akkor csatlakozhatnak más párt, pártszövetség képviselőcsoportjához.


A [link] diagramjai megtévesztők. Ez csak akkor teljesül, ha teljesül a kellő számú taktikai szavazás, átszavazás. Alatta, a táblázat mutatja a becsült esélyeket.


# 1-es válasz [2018-04-05] 09:42 válasz írója, miért írtad azt, amit? Nem tudod, hogy mi történik a töredékszavazatokkal, és tudatlanságból állítsz valótlant; vagy tudod, és tudatosan állítsz valótlant?


2011. évi CCIII. törvény az országgyűlési képviselők választásáról

„15. § (1) Töredékszavazatnak minősül az egyéni választókerületben

a) a mandátumot nem szerző jelöltre leadott szavazat, valamint

b) a mandátumot szerző jelölt szavazataiból a második legtöbb szavazatot elérő jelölt eggyel növelt szavazatainak kivonása után fennmaradó szavazatszám.

(2) Ha az egyéni választókerületben a legtöbb szavazatot két vagy több jelölt egyenlő szavazatszámmal szerzi meg, töredékszavazatnak minősül az adott egyéni választókerületben minden egyéni választókerületi jelöltre leadott szavazat.

(3) Az önálló pártlista töredékszavazatainak a párt önálló egyéni választókerületi jelöltjeinek töredékszavazatai számítanak.

(4) A közös pártlista töredékszavazatainak a pártlista állításában részt vevőpártok közös – ugyanazon pártok részvételével állított – egyéni választókerületi jelöltjeinek töredékszavazatai számítanak.”

[link]


A (3) és (4) bekezdések alapján töredékszavazatot csak azoktól az egyéni képviselőjelöltektől számítanak a pártoknak, pártszövetségeknek, akik az ő egyéni jelöltjeikként indultak. Nem pedig független jelöltét, és nem is más párt-, pártszövetség jelöltjéét.


Ha Baranya megye, 1. OEVK területén dr. Mellár Tamás független jelölt kapja a legtöbb szavazatot, akkor bekerül az országgyűlésbe.

Ha nem, de második lesz, akkor minden rá adott szavazat eggyel csökkenti az első helyezett töredékszavazatinak számát. (Ugyanis az első helyezettnél a második helyezettéhez képesti szavazatkülönbség, mínusz egy szavazat, a töredékszavazat.) Ha a FIDESZ-KDNP egyéni képviselőjelöltje győz, akkor az övét, ha más nyer, akkor azét. Tehát nem hogy nem növeli a győztes töredékszavazatinak számát, hanem éppenséggel csökkenti.

Ha Mellár úr harmadik, vagy további helyezést ér el, akkor a rá adott szavazatok, a képviselői helyek szempontjából sehova nem számolódnak; csak adat lesz, hogy ennyi érvényes szavazatot kapott, és ez az érvényes szavazatoknak ennyi százaléka. Ha úgy tetszik, elvesznek a rá adott szavazatok.

De, a kérdező LMP-s jelöltre való szavazáson gondolkodik, ő pedig nem dr. Mellár Tamás, hanem Dr. Keresztes László Lóránt.# 7-es válasz [2018-04-05] 09:42 írója, minek alapján írtad az állításod?


A válaszomban linkelt törvénynél látható, hogy 2014.11.26. óta semmilyen változtatás nem történt benne. A töredékszavazatokra vonatkozó rész pedig a törvény 2011-es hatálybalépése óta változatlan. (Ami változott, az kék, felsőindexbe írt számmal jelölve van, rákattintva elolvasható, hogy legutóbb mikor, mi változtatta.)

A 2011. óta változatlan szövegben ez áll:

„Töredékszavazatnak minősül az egyéni választókerületben

a) a mandátumot nem szerző jelöltre leadott szavazat, valamint

b) a mandátumot szerző jelölt szavazataiból a második legtöbb szavazatot elérő jelölt eggyel növelt szavazatainak kivonása után fennmaradó szavazatszám.”


Nincs korlátozva, hogy hány jelöltnél számít a töredékszavazat.

Korlát, a felhasználásnál van. Ha egy párt-, pártszövetség nem éri el az előírt százalékot, akkor nekik nem osztanak helyet a 93 helyből. A 93 hely elosztásához a pártlistán kapott szavazatok és a töredékszavazatok összege számít. (Félreértés elkerülése érdekében: kinél-kinél a saját jelöltjei töredékszavazata.) Ha 3 párt, pártszövetség jut be, akkor hármójuk; ha 4 párt, pártszövetség jut be, akkor mind a négyük; ha 5, akkor ötőjük egyéni jelöltjeinek töredékszavazata számításba lesz véve.

Kettőé csak akkor, ha csak 2 párt, pártszövetség pártlistás szavazatinak aránya éri el a bejutási küszöböt.

De, ez jogszabályban nincs darabszám szerint korlátozva, eredményfüggő.

2018. ápr. 5. 13:23
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!