Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Orbán miért mondta hogy nem...

Orbán miért mondta hogy nem szavazták meg a sargentini jelentést?

Figyelt kérdés
Azzal arcoskodott h nem jött ki a 2/3. Inkább azzal kellett vna törődnie h kb 500szavazat volt majdnem akik megszavazták. Páran nem és páran tartózkodtak. Eleve már a sok igen elgondolkodtató nemde?

2018. nov. 5. 09:28
1 2 3 4
 1/31 anonim ***** válasza:
12%
Orbán állandóan az EU seggét nyalja.
2018. nov. 5. 09:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/31 anonim ***** válasza:
87%

Orbán egy sunyi róka. lop csal hazudik, az is hülye aki egy szavát is elhiszi.

Mára ő lett Magyarország szégyene.

2018. nov. 5. 10:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/31 anonim ***** válasza:
41%
Speciális szavazásnak kellett volna minősülnie, ahol a tartózkodókat nem számítják be az igen szavazatok arányába. De az EU látta azt, hogy amennyiben nem speciálisnak minősítik, akkor esélye sincs átmennie a jelentésnek.
2018. nov. 5. 10:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/31 anonim ***** válasza:
43%
speciálisnak minősítik*
2018. nov. 5. 10:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/31 anonim ***** válasza:
77%

Az EU-ban soha nem számolták érvényes szavazatnak a tartózkodást, ez egyébként az alapszabájzatában is levan írva.

A tartózkodást minek értékelhetnék egyébként? igen-nek vagy nem-nek?

Aki tartózkodik az nem szavaz, tehát sem igen sem pedig nem.

2018. nov. 5. 10:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/31 anonim ***** válasza:
61%
Az 1979 óta érvényben lévő szabály szerint a kétharmados, tehát ritkán sorra kerülő szavazásnál a tartózkodó szavazatokat nem veszik figyelembe,
2018. nov. 5. 11:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/31 tgt ***** válasza:
100%
A tartózkodás akár beleszámít, akár nem, a tényeken nem változtat: a képviselők nagy többsége megszavazta a Sargentini jelentést.
2018. nov. 5. 11:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/31 anonim ***** válasza:
26%

"A tartózkodás akár beleszámít, akár nem, a tényeken nem változtat: a képviselők nagy többsége megszavazta a Sargentini jelentést."


Szokásos ferdítés tgt módra: érdekes, április 10-én nem mondtad, hogy a többség megszavazta, csak a 49%-kal voltál elfoglalva :))

2018. nov. 5. 11:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/31 anonim ***** válasza:
94%

Az EU szabályai szerint történt a szavazás tehát minden EU-s szabályt figyelembe vettek, és ezek után elfogadták nagytöbbséggel a Sargentini jelentést. Ez a lényeg.


Orbán meg szokás szerint hazugságokkal eteti itthon az embereket.

2018. nov. 5. 11:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/31 anonim ***** válasza:
19%

#5

"Az EU-ban soha nem számolták érvényes szavazatnak a tartózkodást, ez egyébként az alapszabájzatában is levan írva."

Nincs leírva!

Az EU parlamentnek van saját működési szabályzata és abban van benne, hogy a szavazásokkor a tartózkodó szavazatokat nem kell figyelembe venni egyszerű döntések meghozatalakor. Szimplán praktikus okokból, hogy amikor csupán a szavazatképesség miatt bent van az előírt számú képviselő, ellenben a témát nem mind ismeri annyira, hogy dönteni tudjon benne pro vagy kontra - mert tagállamot vagy régiót érintő kérdés - akkor azoknak a szava érvényesülhessen, akik viszont értenek hozzá. Pl. ha szavazni kell arról, hogy egy terület eredetvédelme melyik tagállam joga legyen - mint mondjuk a Tokaj vidék megjelölés, akkor abban ne kelljen a holland meg bulgár, svéd képviselőknek is döntenie ha nem foglalkoztak eleget a kérdéssel. Mivel 750 képviselő van 28 tagállamból és ennek megfelelően ott kell legyen egy szavazáson ebből legalább a harmada jelen van, vagyis minimum 250. Ha viszont ezek között olyan is szavaz aki nem ismeri a témát és ezért tartózkodik, akkor ezzel torzíthatja azok arányát, akik meg ismerik.

Nem tartom helyesnek ezt, mert azért vannak ott, hogy ha már egy téma felmerül és szavazni kell belőle, akkor legyenek szívesek felkészülni belőle, hogy dönteni tudjanak - és akkor az IGEN-ek számának el kell érnie a valódi többséget a tartózkodásokkal és NEM-ekkel szemben ahhoz, hogy elfogadott legyen. De sajnos nem így működik a rendszer.

Azonban vannak esetek, amiknél kifejezetten le van írva, hogy minősített többségre van szükség. Ilyenkor nem csak a jelen levő képviselők többségének kell IGEN-nel szavaznia, hanem az összes képviselő 2/3-nak kell egybehangzóan elfogadnia ahhoz, életbe léphessen. Mert olyan súlyú ügyről van szó, amiben valóban minden képviselőnek ki kell alakítania a véleményét. Itt igenis számít, hogy aki tartózkodik, az nem mondott rá IGEN-t.

Ez van az EU parlament hivatalos magyar honlapján a szavazásról:

"A plenáris ülésen a Parlament általában a leadott szavazatok abszolút többsége alapján határoz. A határozatképességet (a szavazás eredményességéhez szükséges minimális számú képviselő) akkor érik el, ha a képviselők legalább egyharmada jelen van az ülésteremben. "

[link]

Az Európai Parlament Eljárási Szabályzatában ez szerepel:

"VII. CÍM : ÜLÉSEK

5. FEJEZET : HATÁROZATKÉPESSÉG, MÓDOSÍTÁSOK ÉS SZAVAZÁS

178. cikk : Szavazás(1)

1. A Parlament általában kézfelemeléssel szavaz.

Az Elnök azonban bármikor határozhat úgy, hogy a szavazást az elektronikus szavazatszámláló rendszer segítségével tartják meg.

2. A szavazást az Elnök nyitja meg és zárja le.

A szavazás Elnök általi megnyitását követően a szavazás lezártnak nyilvánításáig az Elnökön kívül senki nem szólalhat fel.

3. A szavazásra bocsátott szöveg elfogadásának, illetve elutasításának megállapításához csak a mellette és az ellene leadott szavazatokat veszik figyelembe, kivéve azokat az eseteket, amelyek tekintetében a Szerződések különleges többséget írnak elő.

4. Ha az Elnök úgy határoz, hogy a kézfelemeléssel történő szavazás eredménye kétséges, az elektronikus szavazatszámláló rendszer használatával, illetve ha nem működik, felállással illetve ülve maradással újra meg kell tartani a szavazást.

5. A szavazás eredményét az Elnök állapítja meg és jelenti be.

6. A szavazás eredményét fel kell jegyezni."

[link]

Ez a szavazás pedig pontosan az, amit kivételként bele is írtak, "amelyek tekintetében a Szerződések különleges többséget írnak elő"

2018. nov. 5. 11:53
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!