Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Politika » Magyar politika

A kérdés

Miért rugóznak még mindig ennyien Trianonon?

Számomra értelmezhetetlen, hogy miért izgulnak még mindig ennyien ezen az ügyön, mikor 100 év eltelt azóta. Eleve következik ebből, hogy akinek "fáj Trianon", az még nem is élt amikor már nem volt Magyarország része, és ugyanígy rokona sem nagyon élhet már aki akár csak gyerekként is élt már akkoriban. Tehát nem éppen legitim hogy mi alapján akarnák visszakövetelni.


Ezen felül Románia is EU-tagország, tehát semmiben nem gátolja a rokonok látogatását (mint ahogy az ideköltözésüket sem) a határ, és ugyanúgy nem lenne közelebb a nagyváradi rokon a győri családnak akkor sem ha Magyarország lenne a térképen és nem Románia.


És végezetül, még ha jogos is lenne a dolog, mégis hogyan terveznék visszaszerezni azt a területet? Majd a románok csak úgy ideadják? Vagy kirobbantanák miatta a harmadik világháborút? Ma már nem olyan idők járnak, kicsit más a világ rendszere mint 100 éve...
 2018. dec. 1. 18:54  Privát üzenet  

A válaszok
1 2 3

Mit lehet egy olyannak írni, aki "békeszerződésnek" ír egy DIKTÁTUMot?


Semmit. Tanulj történelmet, akárhol is élsz. 100 év semmi többezerhez képest, igaz-e? Hát akkor?


"még ha jogos is lenne a dolog"? Nem is tájékozatlanság, egyenesen ostobaság ilyet leírni. Ha nem más.A válasz 62%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 43%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/29Időpont 2018. dec. 1. 19:03 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Már nem lehet vele mit tenni, de viszont miért nem lehet méltón megemlékezni róla? Mindenféle nemzettragédiánkról méltón megemlékezünk, egyedül Trianont kerüli a kormány, mint a pestist, miért? Talán ez fáj az embereknek, megnyugodnának ha végre lenne egy emléknapunk, egy gyásznapunk, így működik az emberi lélek, ez egyszerűen szükséglet. De hiába kezdeményezte az emléknapot az MSZP és a Jobbik legalább századjára a Fidesz újra és újra elmeszeli. Az embereket jogosan sérti, hogy ha nem is lehet jóvátenni már a dolgot de nem is kéne a szőnyeg alá söpörni az emlékét. Ennyi a történet.

A válasz 85%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 59%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/29Időpont 2018. dec. 1. 19:04 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Mert idáig terjed a történelem-ismeretük.

A válasz 5%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 65%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/29Időpont 2018. dec. 1. 19:08 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
2-es, pont a fidesz vezette be a "Nemzeti összetartozas"napjanak atrianoni bekeszerzodes alairasanak evfordulojat. Senki nem söpri alà a témat de unalmss ins mindig Magyarorszàg teruleti vesztesegeinel leragadni...

A válasz 35%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 42%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/29Időpont 2018. dec. 1. 19:30 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

„Miért rugóznak még mindig ennyien Trianonon?”

Mert számos szempontból a kérdés még mindig nagyon is aktuális.


„Számomra értelmezhetetlen, hogy miért izgulnak még mindig ennyien ezen az ügyön, mikor 100 év eltelt azóta.”

Az idő nem tesz jóvá semmit. A jövőbe kell tekinteni, a jelen jobbá tételén munkálkodni, de a múltat sem szabad feledni soha!


„Eleve következik ebből, hogy akinek "fáj Trianon", az még nem is élt...”

Elfelejted, hogy sokan most is magyarként egy idegen országban kell éljenek. Ahol a nemzetiségi jogaikat erősen korlátozzák (mert tudod, ennek az országnak az alkotmánya úgy kezdődik, hogy „Románia nemzetállam”). És lehetne akár magyar autonóm területet is létrehozni Székelyföldön, mint ahogy volt is 1952-től 1960-ig. És bizony sokan élnek még azok közül, akik akkor már éltek vagy akkor születtek... De ilyen ez: a kommunista Romániában lehetett, az EU-ban nem lehet.


Meg talán azok közül is él még valaki, akik akkor laktak Erdélyben, amikor annak egy része újra Magyarország része volt 1940-44 között. Vagy erről nem is hallottál még?


„Tehát nem éppen legitim hogy mi alapján akarnák visszakövetelni.”

Ez nem aról szól, hogy szerinted mi a „legitim”. Teszem azt, amikor a román nemzetgyűlés kimondta Erdély Romániához csatolását, az mennyire volt legitim (mikor csak egy adott nemzetiség tagjai voltak jelen, akik mellesleg szintén nem képeztek abszolút többséget)? Trianonnál meg ezeket az eleve illegitim állapotokat próbálták legitimizálni azzal, hogy minden féllel aláíratták a diktátumot. Habár a nemzetközi jog arra is ismer példákat, hogy egy kényszer alatt aláírt szerződést nem kell érvényesnek tekinteni. Ha ma egy magukat „erdélyi magyar nemzetgyűlésnek” nevező gyülekeze kimondaná Erdély Magyarországhoz csatlakozását, az legitim lenne szerinted? Ugyanerről van szó. Vagy az mennyire legitim, hogy az ott lakókat senki nem kérdezte meg, hogy mit szeretének (pedig lehetett volna másképp is, ld. Sopron és környéke)?


„És végezetül, még ha jogos is lenne a dolog, mégis hogyan terveznék visszaszerezni azt a területet?”

Tudod, számos példa akad a 21. századi történelemben arra, hogy területek autonómiát kapnak, esetleg önálló ország lesz belőlük vagy gazdát cserélnek. Pl. Montenegró, Koszovó, Krím-félsziget, hogy csak párat említsek. Egyik miatt sem tört ki a 3. világháború. Pont az a baj, hogy a románokban fel sem merül, hogy a jelen helyzet tarthatatlan, de te ezt úgysem fogod megérteni soha.


A kérdés az is lehetne, hogy te miért rugózol még mindig azon, hogy mások trianonnal foglalkoznak? Miért fáj ez neked? Nem is éltél még akkor, nem tudhatod, miért fáj annyira sokaknak.A válasz 87%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 89%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/29Időpont 2018. dec. 1. 19:47 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Aki nem ismeri a múltat annak jövője sincs mert olyan mintha tegnap született volna. Aki tegnap született elhisz mindent amit mondanak neki.

Trinaon azért fontos mert 1 rengeteg magyar maradt a határ másik oldalán ahol a saját hazájukban megalázzák őket és elveszik a jogaikat. 2 rengeteg terület és egyben pénzforrás került fogyatékos kisebbségek kezébe. 3 azokkal a területekkel nagyhatalom legalábbis nagyobb hatalom lenne ma.

4 azoknak a kisebbségeknek akik elcsatolták az ország jelentős részét több mint a felét van pofájuk fellengzősnek lenni. Erre pedig az eu nem tesz semmit.

Se a szlovák nyelvtörvény se az ukrán nyelvtörvény se a románoknál a magyarellenesség se a magyarverések semmiPersze nem lehet nagyon vergődni mert a tolvaj kisebbségek itt vannak körölöttünk meg a diplomácia stb de hát irritálóA válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 47%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/29Időpont 2018. dec. 1. 19:58 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
[link]

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 47%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/29Időpont 2018. dec. 1. 19:59 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Ha valaki kiszúrja az egyik szemed, és te (vélhetően) örökre megvakulsz, akkor 10 évvel az eset után már miért vagy rá dühös? Hisz' elmúlt, nem? ...és már a sebek is begyógyultak. (Ja, hogy te azóta fél szemmel éled az életed, az senkit nem érdekel...)

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 63%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/29Időpont 2018. dec. 1. 20:43 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Csak a buta nacionalisták foglalkoznak vele, nekik "fáj Trianon"...


...az értelmeses embernek meg a feje, mikor hallgatja az ostobaságaikat.A válasz 5%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 34%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/29Időpont 2018. dec. 1. 20:59 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Azért kérdező, mert Trianon hatása nem csak abból állt hogy a határon túlra kerültek magyarok, akiknek mindig is az volt a hazája, otthona, élete azt egyik napról a másikra - csak mert épp ott élt - átkerült egy idegen, őket gyűlölő országhoz.


Trianon miatt lett ilyen vízfejű Budapest, mert eleve egy háromszor ekkora ország fővárosának lett tervezve. Borsod, Szabolcs amiatt ilyen elmaradott, hogy elvették Kassát és Nagyváradot, két kulturális központú várost. Debrecen és Miskolc nyomukban sem ért a városoknak.


Én liberális vagyok, utálom a Fideszt, de Trianon egy undorító dolog volt. Trianonnal határon kívülre kerültek a legpolgárosodottabb városok (Kassa, Kolozsvár, Szabadka, Nagyvárad, Temesvár, Pozsony) megfosztva ezzel a lehetőséget ettől az országtól, hogy polgáriasodni tudjon.


Kassán mikor voltam nevetséges volt látni az Állami Színházat (statne divádlo), ami a Bánk bán ősbemutatójául szolgált helyszínül, mint Szlovák Állami Színház néven volt. Sosem volt szlovák az a város, ahogy Pozsony sem. Semmi közük a szlovákokhoz, akik ellopták a földeket tőlünk. Ezeket a városokat magyarok és németek építették. Szlovákok csak a fagerendát vitték, de ők nem terveztek semmit.A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 10/29Időpont 2018. dec. 1. 21:02 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Miért kellene egy magyar embernek túl lépni Trianonon?
Miért rágodnak sokan máig a Trianonon és Erdély elvesztésén?
Miért nem tudnak sokan túllépni Trianonon? Miért népszerű a revizionizmus?
A baloldaliaknak miért jó Trianonon gúnyolódni?
Miért nem tudnak egyesek túllépni Trianonon?
Miért van az, hogy Izrael harcát a bibliai Izraelért természetesnek találjátok, míg nekünk meg azt mondjátok, hogy "lépjetek túl Trianonon"?

Kérdések a Politika rovatbólKérdések a Magyar politika rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!