Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Politika » Pártok, kormányzás » Miután a Jobbik abbahagyta az...

Miután a Jobbik abbahagyta az iszlámbarát vonalat, miért nem lett egy másik párt, ami jobboldali, konzervatív vonalból propagálná az iszlámot?

Figyelt kérdés
Tehát egy olyan párt, ami nem liberalizmusból, multikultiból támogatná az iszlámot, hanem jobbos, konzervatív szemszögből propagálná az iszlámra való áttérést.

szept. 6. 17:12
1 2 3 4 5
 21/47 kürasszír ***** válasza:

# 16


Ezt írtad: „Ezen én is fogtam a fejem, hogy a konzervativizmus és a neolib/laissez faire gazdaságpolitika összefonódásáról volt szó - ami Metternich-re is messzemenőkig igaz volt, "Ich habe mich wahrhaft liberaler Worte bedienen können" -, erre Reagannel akar ellenpéldálózni. :D „


Az hagyján, hogy a laissez-faire gazdaságpolitika sem Metternichez, sem a 19. század első felének Osztrák Császárságához nem köthető.


De amit Metterncihtől idéztél, az tényleg mulatságos: „Ich habe mich wahrhaft liberaler Worte bedienen können" – „Valóban liberális szavakkal tudtam szolgálni..”. Elsőre olyan, mintha téged támasztana alá, csakhogy ez egy kiragadott részlet, és a teljes szöveg jelentése pont az ellentéte annak, amit sugallni próbálsz, ráadásul a német eredetiben a „bedienen können” kifejezés után ott az ennek jelentését a szövegben módosító „um” szó.


Ugyanis ez az idézet Metternichnek egy bizalmasához, Friedrich von Gentzhez (1764-1832) 1819. április 23-án írott leveléből származik.


„Ich habe mich wahrhaft liberaler Worte bedienen können, um dem Ultraliberalismus Schranken zu setzen und es gehört zu meinem Glücke […], dass ich das Gebäude auf weimarschem Grund und auf einem Beispiele, wie der vortreffliche Sand mir auf Unkosten des armen Kotzebue lieferte, ausschmücken kann.“


„Valóban liberális szavakkal tudtam korlátozni az ultraliberalizmust, és szerencsém része [...], hogy ennek (a korlátozásnak) az épületét weimari alapra építettem, és egy olyan kitűnő példára, amit Sand szegény Kotzebue költségén szállított nekem, mely díszíteni tudja (a korlátozás épületét).”


Ez egy nehéz, 19. század eleji német szöveg.


Metternich August von Kotzebue (1761-1819) orosz cári szolgálatban álló diplomatának Karl Ludwig Sand (1795-1820) diák általi meggyilkolására céloz, melynek következtében a weimari herceg javaslatára („weimari alapra”) Metternich liberális szavakat, mint porhintést, megtévesztést és álcát használva lesújtott a németországi liberális, „demagóg” mozgalom fő fészkeinek tartott diákszövetségekre (Burschenschaften) és németországi közös szervezetükre, az Allgemeine Deutsche Burschenschaftra. Metternich javaslatára a Német Szövetség tagállamaiban felfüggesztésre került az egyetemi autonómia, szigorú cenzúrát vezettek be, diákokat tanácsoltak el, az engedetlen tanárokat pedig elbocsátották és foglalkoztatási tilalommal sújtották.


Vagyis egy olyan levélből hoztál egy összefüggéseiből teljesen kiragadott Metternich idézetet, mely éppenséggel Metternichnek a röviddel e levél megírását követően hozott, hírhedt karlsbadi határozatokban kicsúcsosodó reakciós, rendőrállami ultrakonzervativizmusára és antiliberalizmusára példa.


Tehát, vagy nem tudtad honnan származik az általad idézett német szöveg, és nem voltál tisztában a szövegösszefüggéssel, vagy pedig keményen csúsztattál.

szept. 7. 00:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 22/47 anonim ***** válasza:
47%
Ez miről beszél?
szept. 7. 00:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 23/47 Sindelar ***** válasza:
47%
Magában beszél. Már az előbb is írni akartam neki, hogy ha magában akar beszélni, akkor forduljon a fal felé, ahhoz mások nem kellenek. :D Metternich amúgy arról írt, hogy liberalizmussal - amit őszintén, tiszta szívéből vall - gátolta meg a szélsőséges liberalizmust. Költségvetési politikában maximálisan laissez-faire, liberális gyakorlatot követett. De hogy jött ide egyáltalán ez a kretén Metternich?
szept. 7. 00:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 24/47 kürasszír ***** válasza:

# 23


Ezt írtad: " Metternich amúgy arról írt, hogy liberalizmussal - amit őszintén, tiszta szívéből vall - gátolta meg a szélsőséges liberalizmust."


Nocsak, már nyíltan hazudunk is?


Pontosan lefordítottam a német szöveget és bemutattam a hátterét.


„Valóban liberális szavakkal tudtam korlátozni az ultraliberalizmust, és szerencsém része [...], hogy ennek (a korlátozásnak) az épületét weimari alapra építettem, és egy olyan kitűnő példára, amit Sand szegény Kotzebue költségén szállított nekem, mely díszíteni tudja (a korlátozás épületét).”


Hol van ebben a szövegben, hogy Metternich őszintén, tiszta szívéből vallja a liberalizmust? :)


Metternich liberális szavakról beszél, nem liberális tettekről, mert bizony Metternich liberális szavait reakciós, ultrakonzervatív tettek követték, mint az egyetemi autonómia korlátozása, cenzúra, elbocsátások, rendőrállami intézkedések.


Mutass már nekem egy olyan komoly történelmi szakirodalmat, amely Metternichet nem kemény konzervatívként határozza meg!


Ja igen, el is felejtettem, ez a Te intellektuális szinted, amit előbb írtál: "Pont leszarom, hogy határozzák meg magukat az ostoba konzervatívok..."

szept. 7. 01:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 25/47 Sindelar ***** válasza:
47%
Figyeled? Az előző oldalon arról hőbörög, hogy szét kell választani az ideológiák társadalmi és gazdasági részét. Erre a liberális költségvetési politikára reagál úgy, hogy korlátozta az egyetemi autonómiát. :D Full kretén a gyerek.
szept. 7. 01:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 26/47 anonim ***** válasza:

Jó, hát nem tud olvasni, ezt már a 6-os kommentemmel jeleztem. Ha eddig nem tanulta meg az értő olvasást, ebben a korban már nem fogja.


Metternich? Sehogy. Terelt. A téma az, hogy miért nem lett olyan párt, ami jobboldali, konzervatív oldalról támogatja az iszlámot. Van ilyen, csak nem mondja ki. Az anti-szekularizációs folyamatokkal és a haladásellenességgel a fidesz eléggé iszlámszagú. Számos területen van közös pont közöttük, lásd a nők alárendelt szerepét stb. A haladásellenesség terén sok a közös vonás. De ez törvényszerű. Két konzervatív nagyon nem tér el egymástól. Legfeljebb más, helyi, kulturális mázzal öntik le a haladásellenességüket, de lényegében ugyanaz, a haladásellenesség a lényeg.


Emellett a kérdés korrigálva lett annyival, hogy a liberalizmus ebbe nagyon is belefér, mert nem a liberalizmus a konzervativizmus ellenpólusa, hanem a progresszivizmus. A konzervatívok nagyon is szeretik a (neo)lib mechanizmusokat, a szakadéknyi egyenlőtlenségeket és az igazságtalanságokat ezzel lehet a legkönnyebben fenntartani.

szept. 7. 01:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 27/47 Sindelar ***** válasza:
47%
Nekem nem kell magyaráznod, mi elsőre is értettük. :D Amikor a fideszes Ákos arról pofázott, a kreténje, hogy a nők először szüljenek, aztán akarjanak bármi mást is, rögtön az villant be, hogy te mocskos tálib, jelentkezz az iszlám államba vagy takarodj innen Szaúd-Arábiába. :D
szept. 7. 01:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 28/47 kürasszír ***** válasza:

# 25


Rém gyenge próbálkozás.


Ezt írtad: "Az előző oldalon arról hőbörög, hogy szét kell választani az ideológiák társadalmi és gazdasági részét. Erre a liberális költségvetési politikára reagál úgy, hogy korlátozta az egyetemi autonómiát. :D Full kretén a gyerek."


Csakhogy a # 23 -as hosszászólásodban meg ezt írtad: " Metternich amúgy arról írt, hogy liberalizmussal - amit őszintén, tiszta szívéből vall - gátolta meg a szélsőséges liberalizmust."


Mókuska, Te magad írod, hogy "Metternich amúgy arról írt.."


Vagyis az idézett Metternich szövegre reagáltál: „Valóban liberális szavakkal tudtam korlátozni az ultraliberalizmust, és szerencsém része [...], hogy ennek (a korlátozásnak) az épületét weimari alapra építettem, és egy olyan kitűnő példára, amit Sand szegény Kotzebue költségén szállított nekem, mely díszíteni tudja (a korlátozás épületét).”


Hol is van az idézett szövegben szó a gazdasági liberalizmusról?


Ja, sehol!


Kicsit nagyon elveszítetted a fonalat a sorok között! :)


Mellesleg Metternich nem folytatott laissez faire költésgvetési, vagy gazdaságpolitikát.


Metternich egyik legfontosabb gazdasági tanácsadója és bizalmasa, Adam Müller von Nitterdorf (1779-1829) éppen a laissez-faire gazdaságpolitika egyik legjelentősebb korabeli kritikusa és ellenfele volt.


Von Nitterdorf éppen a laissez-faire tagadásával és elvetésével definiálta a maga gazdasági elméletét: "Der Staat sei keine „Manufaktur ... oder merkantilische Sozietät, er ist die innigste Verbindung der gesamten physischen und geistigen Bedürfnisse, des gesamten physischen und geistigen Reichtums, des gesamten inneren und äußeren Lebens einer Nation, zu einem großen, energischen, unendlich bewegten und lebendigen Ganzen.“


Megint lyukra futottál.

szept. 7. 01:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 29/47 anonim ***** válasza:
Basszus, ez tényleg nem tud olvasni.
szept. 7. 01:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 30/47 kürasszír ***** válasza:

# 29


Én nem tudok olvasni?


Mikor bebizonyítottam, hogy Metternich sem ideológiailag, sem gazdaság és pénzügyek terén nem folytatott liberális politikát?

szept. 7. 01:31
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!