Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Politika » Rendőrség » Egy nyomozó, Helyszínelő,...

Egy nyomozó, Helyszínelő, Járőr csak akkor kereshet valaki után az adatbázisban ha a xy személy szóba kerülne valamilyen eset ügyben (Rablás, testi sértés. ) vagy más esetben is?

Figyelt kérdés
jan. 4. 18:33
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
0%

Nem vagyok rendőr se nyomozó se járőr se helyszínelő, de èrtek a büntetőjoghoz.


Így van, csak akkor, mert ha megszegi akkor jelenteni kell a központi nyomozó főügyészségnek és vissza tudják keresni.


Helyszínelő nem néz adatokat, nem az a dolga azt nyomozó nézi meg. De nem is lehet, csak, ha gyanusított lett az illető, bár a rendőrségnél sok esetben nem szabályosan járnak el és akkor még ők vannak felháborodva, ha az igazságot a szemükbe mondom.

N

jan. 4. 22:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/16 anonim ***** válasza:
0%

Bocsánat az az "N" betű nem jelent ott semmit, nem akartam odairni csak véletlen megnyomtam az N betű gombot.

Nem nő vagyok.

jan. 4. 22:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/16 anonim ***** válasza:
79%
Központi nyomozó főügyészség nem fog ezzel foglalkozni. Az előző csak okosnak akar tűnni, de egy szava sem igaz.
jan. 4. 22:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/16 anonim ***** válasza:
0%

Dehogynem. Akkor mit gondolsz utolsó, hogy csak a kisujjamból szedem elő a választ?


Nekik a hatáskörük eljárni olyan ügyekben, amit a rendőrség szeg meg és ezzel szabályt szeg, valamint, ha rendőri járőr előállításkor vagy intézkedéskor valakit sérelem ér panaszt lehet tenni az adott nyomozóhatóságnál, a Független rendészeti panasztestületnél, a Helsinki bizottságnál és nem beszéltem még az alkotmánybíróságról.


Visszakanyarodva ahhoz amit a nyomozás alatt a nyomozók követnek el szabálytalanságot az a központi nyomozó főügyészség hatáskörébe tartozik. Ha nem tudod jól, inkább ne írj hülyeséget.

jan. 5. 02:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/16 anonim ***** válasza:
Öreg, ebben dolgozom. Te nem tudod mi a különbség a bűncselekmény, és a fegyelmi felelősség között.
jan. 5. 08:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/16 anonim ***** válasza:

Minden priorálásnak (adatok központi nyilvántartásokból lekérdezésének) bizonylattal igazolhatóan törvényesnek kell lennie.


Közúti ellenőrzésnél a priorálás törvényességét igazoló bizonylat a járőrlap, határátlépésnél a határregisztrációs rendszer bejegyzése, nyomozásnál integrált ügyviteli rendszer bejegyzése (ki, milyen ügyhöz kapcsoltan, milyen törvényes felhatalmazás alapján végezte), amikor ügyelet priorál (pl. EDR rádión járőrnek intézkedéshez adatot szolgáltat) akkor is azt rögzíti az integrált ügyviteli rendszerben, hogy kinek, milyen ügyhöz kapcsoltan, milyen törvényes meghatalmazás alapján szolgáltatott adatot.


Igen, a törvényes ok nélküli priorálás hivatali visszaélés bűntett (Btk. 305. §, 3 évig terjedő szabadságvesztés).

És mivel az elkövetője katona (Btk. 127. § alapján e törvény vonatkozásában katona többek között a rendőrség hivatásos állományú tagja is) Be. 30. § alapján ilyen ügyben a nyomozást kizárólag az ügyészség végzi. A Központi Nyomozó Főügyészség pedig az az ügyészségi szerv, aminek alapító-okirata szerinti rendeltetése, hogy az ügyészség hatáskörébe tartozó nyomozásokat végezze.

jan. 5. 10:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/16 anonim ***** válasza:
38%

Utolsóelőtti!

Látod az utolsó válaszoló tökéletesen leírta. Úgyhogy ne okoskodj itt!

jan. 5. 10:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/16 anonim ***** válasza:

Hogy a gyászba jön ide a közút ellenőrzés ? Bárkit joga van lekérni a rendőrnek, ha intézkedés alá von egy 4 személlyel utazó személygépjárművet. Marhára nem fog a hivatali visszaélés megállni. El lehet követni hivatali visszaélést, de nem így és nem ilyen módon, úgyhogy ti vagytok akik csak okodkodni szeretnétek, de nyugodtan próbálkozzatok.

Aki a sima utcai igazoltatást hozza fel példának az egyértelműen elárulja magáról hogy laikus, mert a többit még nem látta.

jan. 5. 12:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/16 anonim ***** válasza:

Ha járőr igazoltat személyt (közbiztonsági ellenőrzés keretében valóban pl. járművek utasai vagy járókelők is igazoltathatóak), akkor intézkedés végén járőrlapot irat alá a rendőr az igazoltatott személlyel.


Azaz ilyenkor is van bizonylata az igazoltatás során végrehajtott priorálásnak. Ha pedig az igazoltatott személy ennek aláírását megtagadja, akkor előállítják, a rendőrségen felvett jegyzőkönyv lesz a bizonylat.


Ha pedig nem volt irat az igazoltatott személynél, adatokat adott meg, ez alapján priorálta járőr EDR rádiós bejelentkezésére az ügyelet, akkor utólag postai levelet is kap a rendőrségtől az a személy, akinek az adatait priorálták.

jan. 5. 14:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/16 anonim ***** válasza:
60%

Nem vagyunk laikusok, az előttem válaszoló és én is tudjuk a paragrafusokat azakaszokat.

Teljes mértékben tisztában vagyok vele, hogy bárkit igazoltathat a rendőr kocsival, akár minden benne utazót, utcán bárhol. Ott van a RTV-ben rögzítve.


Viszont indokolatlanul nem szabad lekérni senki adatait egy nyomozónak, mert hivatali visszaélés és minden lekérdezett adat nyomot hagy maga után. Ki, mikor, melyik szervnél, miért, milyen indokkal...

jan. 5. 14:26
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!