Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Politika » Rendőrség

A kérdés

A "kisebb" lopások elkövetőit is felkutatja a rendőrség, ha a bűncselekményről videofelvétel készült?

Az az érzésem, h a rendőrség nem veszi komolyan az ilyen eseteket, pedig ezek a "piti" bűnözők (igaz, h nem milliókra, de) nagyon sok embert megkárosíthatnak. Az esetről térfigyelő kamera felvételt készített, feljelentést tettem, de az az érzésem, h nem vettek komolyan :( A kár 10000 Ft.

 2009-07-31 17:20  Privát üzenet  Tetszik 

A válaszok
Évente történik kb. 300 ezer bűncselekmény. Ebből a súlyosak (emberölés, rablás, nemi erőszak, súlyos testi sértés, nagyobb összegű lopás stb.) 10-20 ezer. A rendőrség főleg a súlyosakkal foglalkozik. Vagy 200 ezer bcs. évente a piti lopások, csalások, garázdaságok közül kerül ki. Ezekkel nem sokat foglalkoznak, nincs rá kapacitásuk. Ha könnyű kinyomozni, akkor kinyomozzák, ha nem, akkor nem fognak egy detektívet hetekre ráállítani egy ilyen esetre. Ez egyébként minden országban így van.

Ebben a konkrét esetben nem lehet tudni, hogy utánamennek-e az esetnek. Attól, hogy egy térfigyelő kamera felveszi a cselekményt, nem biztos, hogy könnyű kinyomozni az ügyet. Lehet, hogy a felvételen egy ismert bűnelkövető látszik (persze ha látszik egyáltalán bármi értékelhető a felvételen), ekkor "előveszik" az illetőt. Egyébként nem valószínű, hogy ezt az ügyet fel lehet deríteni. A térfigyelő kamera különben nem sokat ér, ez egyre közismertebb tény.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 55%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/10Időpont 2009-07-31 17:27 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
25000 Ft-ig, megélhetési bűnözőnek tekintik az ilyen elkövetőket s a rendőrség ezekkel nem foglalkozik. Úgy tudom

A válasz 0%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 85%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/10Időpont 2009-07-31 18:39 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Második: ha valamit nem tudsz, legalább ne informáld teljesen félre a kérdezőt. Ugyanis rosszul tudod. A "megélhetési bűnözés" elnevezést a média, meg a társadalomtudományok használják, a rendőrség nem. A BTK szerint nincs "megélhetési bűnöző".
A 10.000 Ft szabálysértési érték, (20.000-ig az), és azt nem várd, hogy 45 perc múlva hozzák is az elkövetőt, mint az amerikai krimisorozatokban (a valóságban az USA-ban sem úgy működik).
Egyébként nekem meg az az érzésem, hogy te erősen általánosítasz: ha azt mondod, az az érzésed, hogy a TE esetedet nem veszik komolyan, rendben van, elhiszem, te tapasztaltad. De ez a kérdés ebben a formában úgy hangzik, mint egy újságcikk.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 70%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/10Időpont 2009-07-31 18:47 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
"A "megélhetési bűnözés" elnevezést a média, meg a társadalomtudományok használják, a rendőrség nem. A BTK szerint nincs "megélhetési bűnöző"."

Érdekes, hogy régen (200 éve) még volt hasonló kategória a jogban, akkor ugyanis beleszámít(hat)ott a vészhelyzetbe az, ha valakit az éhhalál fenyeget, ha nem lop. A modern államok jogi gondolkodásában ez már nincs meg, csak némelyik iszlám országban talán.

Ehhez képest minden jólinformált okos azt hiszi, hogy ez egy jogi vagy rendőri kategória, meg azt is hiszik róla, hogy legújabb kori liberális találmány.

A válasz 76%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 55%-ban hasznos válaszokat ad.
# 4/10Időpont 2009-07-31 18:59 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
20 000Ft alatt csak csak szabálysértés. A fölött bűncselekmény. Az idén emelték fel 10 0000Ft-tól fel. Így kozmetikázzák a bűnelkövetési statisztikákat. Ezért csökkent a tavalyi évhez képest az elkövet bűncselekmények száma.
A rendőrségnek a ilyen szabásértésekkel is kellene foglalkoznia, de sokkal jobban jár ha inkább ki állnak traffipaxozik, meg keresnek a valami apró hibát amiért megbüntetheti az autósokat.

A válasz 74%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/10Időpont 2009-07-31 19:05 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
10000 akartam írni.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 6/10Időpont 2009-07-31 19:06 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Dehogy is... Tőlem egyszer egy bevásárlóközpontben lopták el a tárcámat (benne minden iratommal, pénzemmel, bankkártyámmal), felvétel készült róla, de a rendőrség a füle botját sem mozgatta. Feljelentést tettem ismeretlen tettes ellen, aztán egy hónap múlva hívott a rendőrség, hogy a nyomozást megszüntetik, mert "úgysem kapnák el a tolvajt". Ez volt a hivatalos indoklás, azt hittem, hátast dobok!
Szóval igen, valószínűleg téged sem vettek komolyan, Kérdező!

A válaszíró 79%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/10Időpont 2009-07-31 23:02 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

"A rendőrségnek a ilyen szabásértésekkel is kellene foglalkoznia, de sokkal jobban jár ha inkább ki állnak traffipaxozik, meg keresnek a valami apró hibát amiért megbüntetheti az autósokat."

Na, ezzel teljesen egyetértek! Sajnos ez a szomorú igazság..
Nem értem, mi az általánosítás a kérdésben.. Az, h többes számban tettem fel? Az miért baj? Nem egy ilyen eset van, miért ne lehetne többes számban? A családomban 2 hónapon belül ez a 2. ilyen eset, és ott van mindjárt az utolsó válaszoló, akinek az ügyét szintén lesz*rták a rendőrök.

# 8/10Időpont 2009-08-01 11:22 Privát üzenet
5000 ft alatti lopással nem foglalkozik a rendőrség. ha ellopják a gatyádat, nem inditanak nyomzást. 10000es összegnél már indul eljárás. DE... prioritás szerint foglalkoznak az üggyel. valószínűsíthetően egy autós ellenőrzésnél véletlenül elkapják talán. Lepriuztatják, és a kiscsaj vagy csávó a közli a rádión h körözés alatt áll.

A válaszíró 80%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/10Időpont 2009-09-18 12:32 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Kérdezd meg az ÉRPATAKI polgármestert, hogy mit tegyél.

# 10/10Időpont 2011-08-05 12:31 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
A rendőrség az olcsóságra gyúr?
Milyen rendőrség az ilyen?
A rendőrség mennyire veszi komolyan, ha valakit feljelentünk zaklatásért?
Rendőrség felvételi, az én esetemben van ok aggodalomra?
Meg tudná nekem mondani valaki, hogy ha egy vendéglátó egység a nyitvatartási idején túl /22óra/ nyitva tart és ráadásul hangos zenés összejövetelt tart reggel 5-ig /cigány bál/ a..
Rendőrség felvételivel lenne egy-két kérdésem?

Kérdések a Politika rovatbólKérdések a Rendőrség rovatból
Minden jog fenntartva © 2017, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Sitemap | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelmi szabályok | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu