Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ

Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Politika » Rendőrség

A kérdés

Rendőri intézkedés alatt jogom van megtagadni az egészégügyi ellátást?

Pl: nem akarom, hogy bekötözzenek egy vágást a combomon, vagy nem kérek tetanusz injekciót.

 2018. márc. 1. 19:12  Privát üzenet  

A válaszok
Tudtommal,amíg nem vagy döntésképtelen,megtagadhatsz minden nemű orvosi ellátást,de ezt ne vedd készpénznek

A válaszíró 45%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/3Időpont 2018. márc. 1. 19:22 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
Erősen helyzetfüggő. Ha ön, vagy közveszélyes vagy, rongálás, garázdaság, vagy hasonló miatt kerültek elő a rendőrök, akkor nem vagy beszámítható, így alkalmazhatnak kényszert, hogy az orvosok el tudjanak látni (és utána a pszichiátriára beszállítani.)Ha pl kertészkedés, vagy baleset közben sérültél meg, akkor beszámítható vagy, így megtagadhatod.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad.
# 2/3Időpont 2018. márc. 1. 22:46 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Ha orvos nem állapít meg átmeneti cselekvőképtelenséget (pl. ittasság miatt), akkor csak a vérvételt nem tagadhatod meg.Az ellátás v1997. évi CLIV. törvény

az egészségügyről


Ellátás visszautasításának joga

20. § (1) A cselekvőképes beteget - a (2)-(3) bekezdésekben foglaltakra tekintettel, illetőleg a (6) bekezdésben foglalt eset kivételével - megilleti az ellátás visszautasításának joga, kivéve, ha annak elmaradása mások életét vagy testi épségét veszélyeztetné.

(2) A beteg minden olyan ellátást, amelynek elmaradása esetén egészségi állapotában várhatóan súlyos vagy maradandó károsodás következne be, csak közokiratban vagy teljes bizonyító erejű magánokiratban, illetve írásképtelensége esetén két tanú együttes jelenlétében utasíthat vissza. Ez utóbbi esetben a visszautasítást az egészségügyi dokumentációban rögzíteni kell, amelyet a tanúk aláírásukkal hitelesítenek.

(3) A betegség természetes lefolyását lehetővé téve az életfenntartó vagy életmentő beavatkozás visszautasítására csak abban az esetben van lehetőség, ha a beteg olyan súlyos betegségben szenved, amely az orvostudomány mindenkori állása szerint rövid időn belül - megfelelő egészségügyi ellátás mellett is - halálhoz vezet és gyógyíthatatlan. Az életfenntartó, illetve életmentő beavatkozás visszautasítása a (2) bekezdés szerinti alaki előírások betartásával történhet.

(4) A (3) bekezdés szerinti visszautasítás csak akkor érvényes, ha egy háromtagú orvosi bizottság a beteget megvizsgálja és egybehangzóan, írásban nyilatkozik arról, hogy a beteg döntését annak következményei tudatában hozta meg, illetve, hogy a (3) bekezdés szerinti feltételek fennállnak, továbbá a beteg az orvosi bizottság nyilatkozatát követő 3. napon - két tanú előtt - ismételten kinyilvánítja a visszautasításra irányuló szándékát. Amennyiben a beteg nem járul hozzá az orvosi bizottság vizsgálatához, a kezelés visszautasítására vonatkozó nyilatkozata nem vehető figyelembe.A válaszíró 62%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/3Időpont 2018. márc. 2. 19:27 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Valaki tud véleményt mondani a miskolci gyógytornász szakról?
Szerintetek mindig mindent hivatalosan kell elintézni vagy néha a nem hivatalos intézkedés a legjobb?
A Járási hivatalnak jogában áll a bankszámla egyenlegemet lekérni?
2012. évi BTK szerinti §386 védelmet biztosító műszaki intézkedés kijátszása mit jelent pontosan?
Rendőrök, jogászok voltatok már ilyen helyzetben?
2010. 02.10. -én 1 év próbára bocsátás. Ez intézkedés, nem büntetés. Munkavállalás miatt tiszta erkölcsi bizonyítvány szükséges. Mik az esélyek? Több fórumon is olvastam, hogy...

Kérdések a Politika rovatbólKérdések a Rendőrség rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!