Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mégis mit gondol a kormány,...

Mégis mit gondol a kormány, ki fog így az állami eü-Ben dolgozni?

Figyelt kérdés

Idén szakvizsgázom (azaz 5 éve dolgozom) , a jelenlegi nettó alapbérem 174 ezer forint. Az eddigi rendszer szerint szakvizsga után kB. Nettó 310 ezer forintot keresnék, ami viszont nem igazán nő az évek során (2 szakvizsgával, kB. 15 éve dolgozó kolléganőm 350-et kap).

Az új javaslat szerint 2021. januárjától nettó 407600, 2022. Januártól 524000, 2023. Januártól 818600 Ft lenne a bérem.


Cserébe:

- nem vállalhatok sem másodállást, sem magánrendelest, csak valami külön engedéllyel, amiről természetesen semmi értelmes infó nincs

- nem kezelhetem a kórházban azt a beteget, akit magánrendelésen láttam

- ha átmegyek máshova dolgozni, akkor nem kaphatok több pénzt, mint az előző munkahelyemen.


És ezek csak az emészthető dolgok, ami a legfelháborítóbb az az, hogy 1+1 ÉVRE kivezényelhető vagyok bárhova, amit 10 nappal előre kötelesek bejelenteni. Arról szó sincs, hogy ki fizeti a lakhatást vagy az utazást.


Jah, és ez nem úgy működik, hogy lehet választani. Vagy jó az eddigi fizetés és nincsenek megkötések, hanem ez van. Vagy elfogadod, vagy nem dolgozol állami eü-Ben.Mégis mit gondolnak?

Ezt ki fogja vállalni?


1. Akinek családja van, nyilván nem fogja vállalni a kirendelhetőség miatt.

2. Aki bármilyen egyéb okból helyhez kötött, szintén nem fogja vállalni.

3. Az, aki a magánrendelésen megkeres heti két napon ennyi pénzt, és csan egyet választhat a kettő közül, nem fogja vállalni.Ezeknek teljesen elment az eszük? Nem vagyok katona. Ha az orvosi előtt valaki azt mondja, hogy ha elvégzem, akkor nem ott dolgozok, ahol akarok, hanem ahova kirendelnek, el sem megyek orvosi egyetemre.

Ha most bevezetik, biztos nem írom alá, ahogy a kollégáim 95%-a sem. Inkább megyek Aldi pénztárosnak, de nem költözöm a páromtól x km-re 2 évre.


okt. 6. 09:36
1 2 3 4 5 6 7
 41/66 anonim ***** válasza:
25%

40, ez hogy jön ide?


Ok azt vállalják, hogy videken neloznak a pénzért. Tudjak h hol, ok valasztjak ki, ok mennek bele vagy nem. Es van járatuk kozosen haza 2 hetente max. De van hogy hetente. Kamionos is ugyanoda mehet haza...

okt. 6. 12:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 42/66 A kérdező kommentje:
De a rendőr már akkor tuja, hogy vezényelhető, mikor jelentkezik a rendőrtisztire. A kamionos szintén önként vállalja. Én meg nem.
okt. 6. 12:47
 43/66 anonim ***** válasza:
61%

Ebből látszik, hogy a kormány leginkább muszájból ment bele a MOK kéréseibe:

Kevés az orvos az állami ellátásban és akik vannak, vészhelyzetben nem hagyják magukat tologatni.

A másik oka, hogy a választások előtti kampányban már hencegni tudnak (fognak) a fideszesek az eü béremeléssel (mint a minimálbér emeléssel, ami valójában eddig csak inflációkövető volt).

Szerintem idővel úgyis fognak enyhíteni a feltételeken. Már most vannak kiskapuk benne. Egyértelmű például, hogy a hálapénz rendszer miatt nem mindenki kapott ugyanolyan szintű ellátást, ezért ezt jó lett volna felszámolni, de ebben is hagytak kiskapukat.

okt. 6. 12:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 44/66 anonim ***** válasza:
68%

Akkor keresel munkát az állami egészségügyön kívül.


A katonák életpálya modelljét is megváltoztatták egyébként, nagyon sok változás volt az utóbbi tíz évben. Aki el tudta fogadni elfogadta a változást, aki nem az leszerelt.


Lassan úgy érzem, hogy rajtunk kéred számon az életed megoldását.

okt. 6. 12:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 45/66 anonim ***** válasza:
47%

Szia! Hatodévesként, éppen sebészet gyakorlaton, bennem az alábbiak fogalmazódtak meg:

-Úgy érzem a laikusok többsége egyetért vele, hogy az orvos ne dolgozzon két helyen, de arra mondjuk kíváncsi lennék, hogy a sok kedves beteg mit fog szólni, ha a magánpraxisban az első még vállalható összegű vizitdíj pl. 20-30.000 után közlik, hogy a beavatkozás amire szüksége van az többszázezer forint, pl. ha műtét kell. Ilyenkor ugye eddig beküldte az államiba és valószínűleg fizetett a beteg hálapénzt, de egy magánkórházi műtétnek valószínűleg a töredékét. Különben meg ha nem akarja magánban akkor mehet és várhat a több hónapos várólistára az államiban.

-Én úgy tudom, hogy engedélyhez kötött lesz a másodállás és a magánpraxis is, és az engedélyt adott kórház igazgatója fogja megadni, szóval nem gondolnám, hogy ebből probléma lenne, ha csak az igazgatók nem kapnak fentebbi utasítást, hogy pl. x darab embernek engedélyezhetik, vagy hát ugye majd szimpátia alapján. De a MOK ezt kérte, hogy világos feltételekhez kössék.

-Ez a törvény a szülész-nőgyógyászokra, hogy fog hatni? Pl. eddig volt, hogy választott orvost., eljárt a magánrendelésre, aztán államiban szült. Most ezt nem lehet majd megcsinálni?

-Az sem értem, hogy a kormány miért vágja saját maga alatt a fát azzal, hogy választani kell a magán és az állami között. Általában a tapasztalt, szakvizsgával és több éves szakmai tapasztalattal rendelkező orvosoknak van olyan jól menő magánpraxisuk, hogy megérje nekik átmenni csak magánba. De ha ezek a dokik elmennek, a rezidenseken és azokon kívül akiknek valami miatt jobban megéri az állami ki fog maradni? Most kb. a kezükbe adták a kilincset, hogy húzzanak az állami kórházakból. Ez hosszútávon kinek lesz jó? Eddig is kevés orvos volt, nem, hogy ezután. A vidéki kórházban ahol most vagyok, 2 db anesztes szakorvos dolgozik állandó szerződéssel. A többiek akik bejönnek ügyelni, vagy heti 1 napra mind máshonnan jönnek vagy vállakozók. Ha ők nem jönnének, nem működhetnének 2 db anesztessel. Nem lennének műtétek semmi...

okt. 6. 13:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 46/66 anonim ***** válasza:
58%

Magán rendelő létrehozásához pénz kell. Kezdő orvosnak nem biztos van rá pénze. A kezdők kénytelenek az állami eü.-ben elhelyezkedni.

Sokan 170 ezerért elköltöznek az ország másik végébe, tömegszálláson élnek, ukránokkal, szerbekkel egy szobában. 400-600 ezerért hetekig nincsenek otthon (kamionos). Havi 800 ezerből nagyon kényelmesen meg lehet élni, albérletet, családot fenntartani. Még félre is lehet belőle tenni. Feleség lehet hisztizni fog miatta, de bele fog egyezni!


Aldi, hozzá hasonló üzletek: Ott is dobálják az embereket az üzletek között. Magán cégeknél a munkaszerződésben, munkavégzés helye: Magyarország. Az ország bármelyik pontján lehet. Nekem Európai Unió van beleírva. Bármikor mondhatja a főnököm: jövőhéten az anyacégnél leszel Mannheimben, X hónapig, vagy Franciaországban X hónapig.

okt. 6. 13:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 47/66 anonim ***** válasza:
36%

És betegként neked abból mégis mi hasznod van, ha azok a dokik akik megtehetik elmennek magánba téged meg a kezdő orvos lát el az állami eüben?? Ja, hogy az már nem is érdekel, hogy milyen lesz a színvonal egy rakat kezdő orvossal, de a lényeg, hogy a doki zsebe nem telik olyan pénzzel amiért megdolgozik két helyen is?!

Ha magadra nem is gondolsz, gondolj a gyerekedre. Őt a mostani kezdő generáció fogja ellátni. Ha elmennek a tapasztalt mentorok az államiból, akkor mégis kitől fognak a fiatalok tanulni?

okt. 6. 14:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 48/66 anonim ***** válasza:
32%

#47 Eddig sem mentek el a tapasztalt orvosok és eddig is oktatták a fiatalabbakat - csak eddig fillérekért, most meg tisztességes bérért.

Nem az történik, hogy fogják, megtiltják a magán praxist, aztán vagy alig keres valamit az államiban, vagy elmegy pénzt keresni a magánba. Most akkora stabil HAVI jövedelmet fog adni az állam, amivel már nem kell elmennie magánpraxisba dolgozni, hogy meg tudjon élni.

Tényleg azt hiszed hogy az orvosoknak direkt jó, ha ugyanekkora havi jövedelmet úgy tud összeszedni, hogy egy teljes állás + ügyelet MELLETT a szabadidejében még magánrendelést IS csinál? Vállalkozóként?

Ha megkeresi az a tapasztalt orvos a havi 1,5 milliót bruttóban, akkor nem akar majd a szabadidejében alvás meg egyéb helyett pénzt keresni. Ha meg többet akar akkor menjen a magán egészségügybe teljes állással.

Azért az, hogy 2023. januárjára egy tapasztalt, 20-25 éve dolgozó orvos fizetése bruttó 1,6 millió, ami nettóban 1-1,1 millió lesz, igen szép jövedelem.

okt. 6. 14:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 49/66 anonim ***** válasza:
0%

Azért nem mentek el, mert eddig nem KELLETT választani a kettő között. Most pedig kell.

Illetve tévedsz, ha azt gondolod, hogy egy tapasztalt 20-25 éves dolgozó orvos 1 millióért a leterhelt, omladozó állami eü-ben fog szívni. Csak egy kis matematika:

1 100 000/20 (heti 5 munkanap, hétvége nélkül)=55000/nap. Ez konkrétan 2 beteg ellátása magánban.

Szerinted minek maradna ezek után CSAK az állami eü-ben?

okt. 6. 14:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 50/66 A kérdező kommentje:

Hiába hiszitek, hogy ez mennyire szuper lesz, nagyon csúnyán meg fogjátok szívni.

Egyetlen tapasztalt, magánpraxissal rendelkező orvos sem fog nettó 1 millió forintért az állami egészségügyben maradni úgy, hogy mellette kötelezően ügyelni kell és kirendelhető bárhova.

A magánpraxisában heti 2x8 orában megkeres ennyi pénzt. És ha csak egyet választhat a kettő közül, bizony nem az államit fogja választani.


Arról nem is beszélve, hogy ezt a félig magán, félig állami rendszert nem csak az orvosok használták ám ki, hanem a betegek is.


Tegyük fel, hogy van egy epeköved, amit meg szeretnél műttetni. Viszont te nem szeretnéd, hogy egy kezdő rezidens operáljon, viszont prof. Dr. Joskapistáról nagyon jókat hallottál, szeretnéd őt.

Eddig hogy is ment ez?

Bementél a magánrendelésére, kifizettél mondjuk 20 ezer forintot. Aztán bementél az állami rendelesére, ahol ingyen (bocs, a tb fizetésért cserébe) elvégezték a vizsgálatokat. Majd pedig a doktor ingyen megoperál, aztán ha volt benned némi hála, akkor csúsztattál neki mondjuk 30 ezer forintot.

Összesen tehát került az egész dolog 50 ezer forintodba.

Ezzel szemben most mit tehetsz? A. Elmész az állami rendelesre és megoperál az, aki épp raer/akinek kiosztjak, nincs variálás. Mindezt ingyen.

B. Elmesz egy magánklinikára, ahol az egész hercehurcáért (vizsgálatok, altatás, műtét, posztop. elhelyezés) kifizetsz mondjuk alsó hangon 375 ezer forintot.

De vegyünk csak egy egyszerűbb esetet. Endokrinológia kivizsgálásra van szükséged. Most elmész a dokihoz, aki megjavasol mondjuk 10 felé hormonvizsgálatot, és kifizetsz a vizsgálatért 15 ezret. Másnap bemész az állami rendelesére, ahol megkapod a beutalót és ingyen megcsináltatod a vérvétel, majd visszamész a dokihoz újabb kB. 10 ezer forintért. Ha nem kapsz beutalót, akkor viszont a vizsgálatok díja mondjuk saccper kB. 40 ezer forint. Máris nem 25 ezredbe került az akció, hanem 65 ezerbe. És akkor még nem beszéltünk az utánkövetésről.


Nem azt mondom, hogy ez így jó, mert nem az. Mindenképpen változtatni kell a rendszeren, de nem így. Ezt az egész rendszert nem lehet egy tollvonással megszüntetni.


Meg egyszer mondom. Így is orvoshiány van. Azok az orvosok, akik jelenleg a magánrendelésen havi 1 milliót keresnek, azok nem fogják ugyanennyiért bevállalni az ügyeletet és a kirendelhetőséget. Az beint a rendszernek és azt mondja, hogy akkor csak magán és kész.


Azok, akiknek gyereke van, szintén nem fogja bevállalni, hogy bárhova kirendelhető. Férfiként még talán, mert majd az asszony háztartásbeli lesz, de nőként? És bizony az orvosok nagyobb része már nő.


Az egyetlen réteg, aki ezt bevállalja, az a

1. Rezidensek, akiknek nincs más választásuk.

2. Nyugdíj közeliek, akik remélik, hogy már nem fogják őket sehova pakolászni.


Szóval a fiatal és középkorú szakorvos réteg nem fog benne maradni a rendszerben.

Akkor a rezidensek mégis kitől fognak tanulni?


Hiába gondolják, hogy így majd több ember lesz az állami egészségügyben, pont, hogy kevesebb. És akinek nem lesz pénze kifizetni egy műtétért fél millió forintot egy maganklinikán, az bizony még hosszabb várólistákkal fog szembenézni.


Még egyszer mondom, az alábbi dolgokkal egyetértek:

- magán és állami eü különválasztása

- hálapenz eltörlése

- normális fizetés


Csak nem így, nem ennyi idő alatt és nem ilyen áron. A betegek lesznek a rendszer legnagyobb vesztesei, csak még nem tudják.


Klinikán dolgozom, ha ez marad a törvény, a rezidensek én kívül mindenki egyértelműen azt nyilatkozta, hogy ezt nem fogadja el. Akkor csak magán és kész. Szerinted ki lesz, ha egy klinikán nem marad szakorvos?

okt. 6. 15:50
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!