Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mégis mit gondol a kormány,...

Mégis mit gondol a kormány, ki fog így az állami eü-Ben dolgozni?

Figyelt kérdés

Idén szakvizsgázom (azaz 5 éve dolgozom) , a jelenlegi nettó alapbérem 174 ezer forint. Az eddigi rendszer szerint szakvizsga után kB. Nettó 310 ezer forintot keresnék, ami viszont nem igazán nő az évek során (2 szakvizsgával, kB. 15 éve dolgozó kolléganőm 350-et kap).

Az új javaslat szerint 2021. januárjától nettó 407600, 2022. Januártól 524000, 2023. Januártól 818600 Ft lenne a bérem.


Cserébe:

- nem vállalhatok sem másodállást, sem magánrendelest, csak valami külön engedéllyel, amiről természetesen semmi értelmes infó nincs

- nem kezelhetem a kórházban azt a beteget, akit magánrendelésen láttam

- ha átmegyek máshova dolgozni, akkor nem kaphatok több pénzt, mint az előző munkahelyemen.


És ezek csak az emészthető dolgok, ami a legfelháborítóbb az az, hogy 1+1 ÉVRE kivezényelhető vagyok bárhova, amit 10 nappal előre kötelesek bejelenteni. Arról szó sincs, hogy ki fizeti a lakhatást vagy az utazást.


Jah, és ez nem úgy működik, hogy lehet választani. Vagy jó az eddigi fizetés és nincsenek megkötések, hanem ez van. Vagy elfogadod, vagy nem dolgozol állami eü-Ben.Mégis mit gondolnak?

Ezt ki fogja vállalni?


1. Akinek családja van, nyilván nem fogja vállalni a kirendelhetőség miatt.

2. Aki bármilyen egyéb okból helyhez kötött, szintén nem fogja vállalni.

3. Az, aki a magánrendelésen megkeres heti két napon ennyi pénzt, és csan egyet választhat a kettő közül, nem fogja vállalni.Ezeknek teljesen elment az eszük? Nem vagyok katona. Ha az orvosi előtt valaki azt mondja, hogy ha elvégzem, akkor nem ott dolgozok, ahol akarok, hanem ahova kirendelnek, el sem megyek orvosi egyetemre.

Ha most bevezetik, biztos nem írom alá, ahogy a kollégáim 95%-a sem. Inkább megyek Aldi pénztárosnak, de nem költözöm a páromtól x km-re 2 évre.


okt. 6. 09:36
1 2 3 4 5 6 7
 51/66 anonim ***** válasza:
72%

31-re válasz


Nem lehet ilyen gyorsan átalakítani az egészet. Az orvos nem választhat egyelőre és ez baj. Az nem választás, hogy vagy itt van vagy ott. A tudása azáltal nő, hogy állami állásban is van és utána kezel magánszférában is embereket. És mint írtam a beteg sem tud majd választani akár, mert a magánpraxis tiltása maga után vonhatja, hogy durván elszállnak az árak a magánrendelőkben és aki korábban hozzájutott, mint írtam nem luxus ellátáshoz, az most nem jut hozzá és mehet vissza sorban ülni és állni az állami szféra rendelőibe.

okt. 6. 16:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 52/66 anonim ***** válasza:
72%
Kérdező, latod...de ezt igy el kellett meselni, mert maguktol bele se gondolnak. Majd igy. Vagy ha at kell élniük.
okt. 6. 16:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 53/66 anonim ***** válasza:
16%
Ne haragudj, de én totálisan ki vagyok akadva ezen az egész kommentseregen. Több évtizedes fáziskéséssel végre úgy döntött a kormány ,hogy olyan fizetéseket fog biztosítani nektek, amiért meg fogja érni áldozatos munkát vállalni az egészségügyben és végigtolni az orvosi egyetemet meg a szakképzést. Te meg azon a momentumon lovagolsz fél napja, hogy mi lesz, ha átvezényelnek egy olyan településre, ahol nem szertnél lakni. Biztos vagyok benne, hogy megtalálják a módját, hogy rugalmasan kezeljék ezeket a helyzeteket, nem fognak erőszakkal belekényszerítni egy szakorvost olyan helyzetbe, amit nem akar. Mindent meg lehet oldani. Nem értem a negatív hozzáállásodat. Lehet, hogy téged nem is akarnak majd átirányítani. Ha igen, akkor is mondhatsz nemet és emiatt még nem kell elhagynod a pályád. Pláne, hogy nekik sem érdekük, hogy ha már sok pénzért kitaníttattak, hogy eljuss a szakvizsgáig, akkor már szükségük lesz a munkádra és a szakértelmedre. Ha mégis átvezényelnének, lehet, hogy csak havi pár napra. Miért kell ezen lovagolni ? Az egészségügy azért még a sok külföldre távozó orvos és a nővérhiány ellenére is eldöcögött valahogy eddig is, most már csak jobb lesz hosszútávon ,ha a megemelt bérekkel ittt tudnak tartani több orvost. Az majd kiderül, mi lesz a magánpraxisok sorsa, igazából ebben az a csavar, hogy egy komplett műtétet , kezeléssorozatot csak a felső tízezer engedhet meg magának magánban-.Ugyanakkor tarthatatlan az eddigi pofátlan gyakorlat, hogy a közkórház infrastruktúráját használták az orvosok a magánpraxisukhoz. Ezentúl máshogy lesz és ez szerintem így fair.
okt. 6. 16:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 54/66 A kérdező kommentje:
Persze, hogy ezen lovagolok. Mert a kormánytól még jót nem kaptunk. És szép,hogy te ilyen pozitív vagy, vagy inkább naiv, de én nem. Nekem az nem fér bele, hogy most írjak alá valamit, aztán majd "finomítanak". Szép dolog, hogy ha szerinted nem fognak erőszakkal átvezényelni, meg mondjátok nemet, de ebben az országban semmi sem úgy történik, ahogy azt az ember elképzeli. És ha veled történne, te is lovagolnál rajta.
okt. 6. 17:08
 55/66 anonim ***** válasza:
0%

" Az majd kiderül, mi lesz a magánpraxisok sorsa, igazából ebben az a csavar, hogy egy komplett műtétet , kezeléssorozatot csak a felső tízezer engedhet meg magának magánban-.Ugyanakkor tarthatatlan az eddigi pofátlan gyakorlat, hogy a közkórház infrastruktúráját használták az orvosok a magánpraxisukhoz. Ezentúl máshogy lesz és ez szerintem így fair."igen, magánkórházban.

Államiban, kérve valakit, azért nem került annyiba, mint magánkórházban.Nem csak a felső tízezer. vidéken ez utóbbi működhetett, így ahogy. Ott nincs minden városban több magánkórház, hogy odamenjen aki akar, nem is tudna bárki.

Marad a kórház. Ki tudja, hogyan, ha csomó orvos átmegy magánba emiatt.

okt. 6. 17:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 56/66 anonim ***** válasza:
29%

Hát ha január 1-jével felmond az állami kórházak orvosainak 50%-a (alsóhangon) akkor a kormány nem fog tudni mit csinálni és engedniük kell. Remélem az ütőképes orvostársadalmi réteg, azaz a szakorvosok meg fogják ezt lépni.

Sőt remélem mihamarabb drasztikusan fellépnek az orvosok a jogaik érdekében.

okt. 6. 17:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 57/66 anonim ***** válasza:
78%

"Merthogy a kormánytól még jót nem kaptunk". Könyörgöm, most kaptatok egy történelmi jelentőségű fizetésemelést.


55, én pl. egyáltalán nem vagyok szentül meggyőződve azon, szemben a kérdezővel ,hogy minden orvos át fog menni a magánba. Én pl. a közkórázat választanám fiatal orvosként is és öregebbként is, ha ezt a fizetést megkapom az államtól, nem lenne kedvem vállalni a macerát a magánpraxisom fejlesztgetésével, hirdetgetésével, a közkórház biztos , stabil állás, a magán bizonytalan és nem is feltétlen keresnék vele annyival többet. Ezzelcsak azt akarom mondani, hogy óriási mértékben csökken a szakadék az állami fizetés és a magánban összehozható összeg között, igy egyáltalán nem gondolom, hogy minden orvos egyértelműen a magánpraxist választja majd. Ha a kórházban is majdnem annyit keresek és minden infrastruktúrát megkapok ott, ami a munkám elvégzéséhez kell, nem feltétlen akarnék praxist fenntartani. Ez csak én vagyok, de én pl. a kórházat válaztnanám. Nem tudom, miért van a kérdező megggyőződve arról, hogy minden orvos számára a magánpraxis a csábitóbb.

okt. 6. 17:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 58/66 anonim ***** válasza:
21%
56, de miért mondana fel a fél orvostársadalom, mikor többszörös fizetésemelést kapnak?????
okt. 6. 17:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 59/66 anonim ***** válasza:
16%

"Egyetlen tapasztalt, magánpraxissal rendelkező orvos sem fog nettó 1 millió forintért az állami egészségügyben maradni úgy, hogy mellette kötelezően ügyelni kell és kirendelhető bárhova."


Nem hát. Mert őket valószinűleg nem fogják átvezényelni, hisz tudják, hogy szükségük van a munkájára és a szakmai tapaszalataira. Azokat fogják átvezényelni, akik beleegyeznek és akikkel meg tudnak ebben egyezni. Nem erőszakos eszközökkel fog ez végbe menni, azt nem mernék meglépni.

okt. 6. 18:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 60/66 anonim ***** válasza:
41%

Megpróbálom levezetni, hogy megértsd. Vannak orvosok, akik már most csak magánpraxisban dolgoznak. Ők a most beígért fizetésnél többet vagy ennyit keresnek, tehát tőlük tekintsünk el, mert nem fognak visszajönni az állami eü-be. Attól, hogy magasabb a fizetés, nem lesz több orvos, nem lesz több nővér, sem asszisztens, sem eszköz, sem kórház, sem kórterem, sem betegágy SEMMI. A betegek 60%-a magánpraxist választott állaim eü. helyett 2016-ban, nyugodtan nézz utána a statisztikában. Mindkét fronton bedőlhet ezzel az új törvénnyel a rendszer:

A: Maradnak az orvosok állami eü-ben.

Jártál mostanában kórházban? Kértél mostanában időpontot? Azok az orvosok akik feladják a magánpraxist, eddig két helyen dolgoztak, tehát eddig is elláttak téged az állami eü-ben, mert beteg nem maradhat ellátatlanul. Csak amíg eddig a betegek 60%-a elment magánba pl. a szív UH-ra az majd most megy az esztk-ba. Ugyanannyi orvoshoz amennyi eddig volt, mert mégegyszer mondom, aki eddig magánból élt az jobban keres az emelésnél is, külföldről ezért a fizuért nem fog senki hazajönni. Illetve abba az ESZTK-ba, ahol változatlanul ugyanannyi eszköz van, ugyanannyi nővér, ugyanannyi számítógép, minden. Csak épp +60%-al több beteg, hiszen ha a magán bezár hová fogsz menni sámánhoz? Érthető, hogy a már most 1 hónapos várakozási listák mellett, egy szív UH-ra ennyi a várakozás, akkor +60%-nyi beteggel örülni fognak majd a kedves páciensek a várakozási időnek? Nem fogja elbírni a rendszer ezt a plusz betegmennyiséget.

B: Feladja az orvosok akár 50%-a az állami eü-t.

Azt hiszem nem kell részletezni, rengeteg vidéki kórház már most csak vállakozási szerződéssel foglalkozatott orvosokkal tudja megoldani az ügyeleteket, a szakrendeléseket, azt, hogy egyáltalán egy osztály a minimál létszámú orvossal működhessen.

Miért adnák fel? Mert egy szakorvos megkeresi magánban az 1M-t 8 munkanappal egy hónapban. A betegek 60%-a most is magánba megy, ha nem lesz orvos az állami eü-ben akkor is oda fognak menni, ha többe kerül.

Megvan minden infrastruktúra magánban is, mehet a beteg magán laborba, magán képalkotókra stb. Nem tudom számodra mit jelent a biztonság, azt, hogy 10 nap latt bejelentik, hogy 200 km-rel arrébb kell dolgoznod, nekem ez minden csak nem biztonság. A magánban ilyen nincs, nincs ügyelet és megkapod azt a nettót amit a kórházban államkatonaként. Na ezért megy el az orvosok fele az emelés ellenére is. Mert így nem éri meg. És neked sem fogja megérni betegként egyik esetben sem. Mert vagy annyi beteg lesz, hogy nem jutsz értelmes időben sorra, vagy mert nem lesz aki ellásson. De persze lehet támadni az orvost a kormány helyett, de hidd el neki így-vagy úgy lesz munkája és fizetése is, de te szívod meg betegként mindkét esetben, mert nem leszel időben és megfelelően ellátva.

okt. 6. 18:01
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!