Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha elmúltam 18 éves kérhetem...

Ha elmúltam 18 éves kérhetem a gyerek tartást?

Figyelt kérdés

Azt olvastam, hogy a gyerek tartás addig jár amíg bennem fejezem a középiskolai tanulmányaimat ebből nekem még 2,5 évem van.

Apám egész életemben nem fizetett egy vasat se de anyám nem foglakozott ezzel.

Most,hogy 18 vagyok kérhetem az elmulasztott gyerek tartást? Fél évre visszamenőleg lehet igényelni elvileg


nov. 17. 14:43
 1/5 anonim ***** válasza:
24%
A gyerektartás nem anyukádnak hanem neked járt. Visszamenőleg is perelheted 18 éves korodig. 18 éves korod után is jár ha megszakítás nélküli nappali képzésben veszel részt.
nov. 17. 15:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:

Elmaradt gyerektartást ahogy írtad is, 6 hónapig lehet visszamenőleg követelni. Ha édesanyád nem jelezte a hatóság felé és nincs élő követelése a 2,5 éve nem fizetett gyerektartás miatt, akkor te csak fél évnyit követelhetsz.

De amúgy igen, kérheted. Ha befejezted a középiskolát és most már egyetemista vagy akkor az már rokontartás ami most jár neked és azt a bíróságnak kell megítélnie külön eljárásban, azt igényelni kell és nem követelni. A középiskolába járó diák után jár a gyerektartás 20 éves koráig, utána már szűkítésekkel dönthet úgy a bíróság, hogy felsőoktatásban tanuló diáknak is jár 25 éves koráig. Ez már nem alanyi jog, vagyis mérlegel a bíróság minden esetben, hogy jogos-e a tartásdíj fizetés a gyerek számára vagy sem.

Ha van már elmaradt gyerektartás iránti követelésetek, csak valamiért nem sikerült azt behajtani, akkor neked jogod van az ügyet TOVÁBB folytatnod. Ehhez keresned kell egy ügyvédet aki segít abban, hogy a régi követelést is be lehessen hajtani, mert mondjuk édesanyád nem volt eléggé rámenős. Ez olyan, mint egy adósság vagy bírság. Ha Megbüntet a MÁV és utána nem is foglalkoznak vele, akkor elévül és már csak azt követelhetik rajtad, amit később követtél el és még benne vagy az elévülési határidőben. Ha viszont küldtek neked felszólítást arról, hogy be kell fizetned a büntetést, meg beadták a bírósághoz az ügyet, hogy szedjék be tőled a tartozásod, akkor hiába megy lassan vagy akadt el valahol, később is beszedhetik tőled, kamatostul.

De a kérdésedre a rövid válasz: igen, kérheted.

nov. 17. 15:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm és pontosan hogy kéne elindítani a dolgot?

Egyedül annyit tudok hogy mi az apám neve más infót anyám se tud róla.

nov. 17. 15:58
 4/5 anonim ***** válasza:
#8 Ügyvéd segítségét kell kérned és a gyámhatósághoz kell fordulnod az üggyel. A családvédelmi szolgálatot keresd fel, ők nagyon sokféle esettel szoktak találkozni, meg fogják tudni neked mondani hogy ki az aki tud neked segíteni, hova kell fordulnod.
nov. 17. 16:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:

Igen, az 18 éves korod után neked jár, ha továbbtanulsz, mindkét szülődtől, de akkor nem kötelesek adni, ha ez “a szülő saját szükséges tartását vagy kiskorú gyermekének tartását veszélyeztetné”.


Ptk.

XXII. Fejezet

A továbbtanuló nagykorú gyermek tartása

4:219. § [A rokontartásra és a kiskorú gyermek tartására vonatkozó szabályok alkalmazása]

A nagykorú gyermek tartására a rokontartás közös szabályait és a kiskorú gyermek tartására vonatkozó rendelkezéseket az e fejezetben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

4:220. § [A továbbtanuló nagykorú gyermek tartásra való jogosultsága]

(1) A továbbtanuló nagykorú, munkaképes gyermek a rászorultsági vélelem esetén kívül is jogosult a tartásra, ha szükséges tanulmányai indokolt időn belüli folytatása érdekében arra rászorul. A gyermeknek a szülőt a továbbtanulási szándékáról késedelem nélkül tájékoztatnia kell.

(2) Az (1) bekezdés szerinti tanulmánynak minősül az életpályára előkészítő szakképzettség megszerzéséhez szükséges képzés vagy tanfolyam, a felsőfokú végzettségi szintet biztosító alap- és mesterképzésben, valamint a felsőfokú szakképzésben folytatott tanulmányok folyamatos végzése. Nem érinti a tanulmányok folyamatosságát az a megszakítás, amely a jogosultnak nem róható fel.

(3) A szülő nem köteles nagykorú, továbbtanuló gyermekét eltartani, ha

a) a gyermek a tartásra érdemtelen;

b) a gyermek tanulmányi és vizsgakötelezettségének rendszeresen, önhibájából nem tesz eleget; vagy

c) ezáltal a szülő saját szükséges tartását vagy kiskorú gyermekének tartását veszélyeztetné.

(4) A nagykorú gyermek érdemtelen a tartásra akkor is, ha a tartásra kötelezettel kellő indok nélkül nem tart kapcsolatot.

(5) A szülő a huszonötödik életévét betöltött, továbbtanuló gyermekének tartására rendkívül indokolt esetben kötelezhető.

4:221. § [A tartásdíj mértéke]

A tartásdíj mértékének meghatározásánál a továbbtanuló gyermek indokolt szükségleteit, saját jövedelmét, vagyoni helyzetét, a tanulmányai folytatásához jogszabály által biztosított kedvezményeket, támogatásokat és a szülők teherbíró képességét kell figyelembe venni.

4:222. § [Tájékoztatási kötelezettség a tanulmányok folytatásáról]

A továbbtanuló gyermek képzését, tanulmányait biztosító intézmény a tartásdíj fizetésére kötelezett szülőt - kérelmére - köteles tájékoztatni a tanulmányok végzésének fennállásáról vagy megszűnéséről.

nov. 17. 17:24
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!