Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Élettársi viszony megszüntetés...

Élettársi viszony megszüntetésénél van vagyonmegosztás? Indítható és megnyerhető polgári per, ha a másik nem akar osztozkodni? Mennyivel könnyebb ezt rendezni, mint egy házasság után?

Figyelt kérdés

Úgy tudom közös szerzemény itt is számít.


Egyik fél a másik fél lakásának egy részére vagy lakhatásra igényt tarthat, amennyiben be van jelentve és nincs máshol laknia, de nem közös szerzemény az ingatlan? Haszonélvezete és tulajdonjoga nincs. Elrendelheti hatóság, bíróság hogy ki kell költözzön?febr. 21. 13:49
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
27%
Hát csak ha bejegyzett élettársi viszonyban vagytok akkor, ha csak szimplán együtt éltetek én nem hinném hogy járna bármi is.
febr. 21. 13:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/14 anonim ***** válasza:
12%
1-es vagyok. Miért lettem lepontozva? Rosszul tudom talán?
febr. 21. 14:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/14 anonim ***** válasza:
0%
Nem.
febr. 21. 14:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/14 anonim ***** válasza:
100%
Igen, indítható és nehezebb rendezni, mert áhzasságban egyértelmű, a házasság alatt szerzett vagyon közös (egy-két kivételtől eltekintve), élettársaknál viszont szerzés arányában van, amit sokkal nehezebb bizonyítani. Csak megjegyzem, a beleszámít a vagyonon, keresetetn kívül a háztartási munka, gyermekkel otthon töltött idő is.
febr. 21. 14:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/14 A kérdező kommentje:
1 nekem hasznos volt, ezért nem értem miért pontoztak le.
febr. 21. 14:19
 6/14 A kérdező kommentje:

Lakás esetében a felvázolt helyzetben?

Van joga ott lakni kapcsolat után is?

febr. 21. 14:21
 7/14 anonim ***** válasza:
100%

Igen, a sima (papír nélküli) élettársi kapcsolat megszűnésekor is van vagyonmegosztás, mégpedig a hozzájárulás arányában. Ahogy a 4-es is írta, papír nélkül nehezebb bizonyítani, hogy az élettársi kapcsolat fennált, mikortól állt fenn, ki mivel járult hozzá stb.


Lakáshasználatra viszont csak akkor tarthat igényt a nem tulajdonos/nem haszonélvező fél, ha van közös gyerek ÉS legalább egy évig együtt éltek a felek. Mindkét feltételnek teljesülni kell.

febr. 21. 14:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/14 anonim ***** válasza:
75%

Az élettársi kapcsolatok jogi szempontból NEM bírnak semmi extrával. Értem ez alatt, hogy a házasságok és a bejegyzett élettársi kapcsolatok esetén van jogi szabályozás, vagyonmegosztás, stb. de az élettársak esetében ilyen nincs. Élettársak, JOGI ÉRTELEMBEN ugyanis nem élnek vagyonközösségben, ha van vagyonuk, akkor az nem közös, hanem valamelyiküké, vagyonelemenként számítva, persze.


Ettől függetlenül vagyonmegosztás kérhető, ha erre ok van és bizonyíték is.

A házasságon belül keletkezett, szerzett vagyon esetén bizonyíték nem kell. Az élettársai kapcsoaltokban viszont kell. Bizonyítani kell a vagyoni hozzájárulást pl. egy ingó vagy ingatlan vagyonelem esetén.

Kocsi, ház hiába kerül csak egyikük nevére, ha a másik is hozzájárult aktívan (pénz, értéktárgy) vagy passzívan (mosás, főzés, takarítás).


A dolog lényege a bizonyíthatóság. Ezen múlik minden.

febr. 21. 15:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/14 anonim ***** válasza:
Igen, indítható, csak épp bizonyítani kell tudni, hogy milyen vagyont és milyen arányban szereztetek.
febr. 21. 16:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/14 A kérdező kommentje:
És ha bent lakik a lakásban bejelentve és nem hajlandó kiköltözni mert hogy nincs hova és per tárgyává tette az ingatlant, akkor tűrnöm kell hogy ott lakjon ítélethirdetésig ami 1-3 év, vagy helyi jegyző tud segíteni végzéssel?
febr. 21. 17:11
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2023, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!