Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Időközi önkormányzati választá...

Időközi önkormányzati választáson kik szavazhatnak?

Figyelt kérdés
Egy településen időközi választás lesz, akik előtte 1-2 hónappal jelentik át a lakcímület, azok is ugyanúgy szavazhatnak? Illetve ha hirtelen 40-50 fővel több lesz a lakosság száma, lehet feljelentést kérni? Sajnos elakarják csalni, az egyik induló jelenti be az embereket.
máj. 5. 11:37
 1/9 anonim ***** válasza:
0%
Nincs ebben semmi törvénytelen. Így találta ki a fő manipulátor.
máj. 5. 11:41
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

A tájékozatlanság határtalan.

A helyi önkormányzatokról szóló törvény szerint a választásokat megelőző 1 évvel kell lakcímet létesíts.

Olvassátok el a jogszabályt!!!!

máj. 5. 11:44
 3/9 anonim ***** válasza:

"Időközi önkormányzati választáson kik szavazhatnak?"

Ez részletesen le van írva a választási törvényben, de tömören megfogalmazva azok, akik szerepelnek a választási névjegyzékben.

"Egy településen időközi választás lesz, akik előtte 1-2 hónappal jelentik át a lakcímület, azok is ugyanúgy szavazhatnak?"

Nem, mert a választási eljárásról szóló törvény 307/C. § (1) bekezdése kimondja, hogy "Az időközi választáson – a (3) bekezdés kivételével – átjelentkezésre nincs lehetőség."

Ugyanezen paragrafus (2) bekezdése pedig kimondja, hogy "Az időközi választáson az a választópolgár, aki lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik abban a választókerületben, ahol a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános vagy időközi választásának napján legutóbb a szavazóköri névjegyzékben szerepelt, csak ugyanazon választókerületben vehető fel a szavazóköri névjegyzékbe."

Magyarul időközin csak az szavazhat, aki a rendesen is abban a körzetben szavazott. Nincs átjelentkezés, vagy lakcímváltogatás és hasonlók.

"Illetve ha hirtelen 40-50 fővel több lesz a lakosság száma, lehet feljelentést kérni?"

Feljelentést kérni? Feljelentést tenni lehet, nem kérni, de odaköltözni nem tilos, így nincs értelme feljelenteni az új lakosokat.

máj. 5. 14:32
 4/9 anonim ***** válasza:

Ehhez csak annyit, hogy tegyük fel:

- én Budapest IX. kerületében rendelkeztem állandó bejelentett lakcímmel 2024. június 9-én és ott is szavaztam.

- 2024. szeptember 2-án költözés nyomán Abonyba költözöm. A településen 2025. szeptember 14-én időközi egyéni képviselőt választanak, mégpedig abban a kerületben, amelybe költöztem. Akkor most én szavazhatnék vagy sem?

Addig úgy tudtam, hogy igen, de a te leírásod elbizonytalanított!

máj. 5. 14:47
 5/9 anonim ***** válasza:

#4 Én sosem szavaztam időközin, a leírtakat a jelenleg hatályos választási törvényből néztem ki. Az én értelmezésem szerint nem. De ha kapsz papírt a névjegyzékbe vételről, akkor az ezt cáfolni fogja, illetve ha nem kapsz, akkor nyilván nem lesz jogod szavazni sem. De biztosan lehet írni egy emailt a választási irodának is és megkérdezni tőlük hogy ilyen esetben akkor a hivatalos álláspont szerint mi történik, és akkor tisztábban fogsz látni.

#3 voltam

máj. 5. 14:54
 6/9 anonim ***** válasza:

A Nemzeti Választási Iroda honlapja szerint:

Ki vehet részt az időközi önkormányzati választáson?

- Az időközi önkormányzati választáson az a választópolgár vehet részt, aki az adott választókerületben lakóhellyel rendelkezik. A névjegyzékbe vett választópolgárok értesítőt kapnak.

- Az időközi nemzetiségi választáson való részvétel további feltétele, hogy a választópolgár a választást megelőző 16. nap 16 óráig kérje felvételét az adott nemzetiség névjegyzékébe. Aki korábban már regisztrált, annak nem kell új regisztrációt benyújtania.

máj. 5. 15:26
 7/9 anonim ***** válasza:

#6 Értem, ez le is van írva a választási törvényben is. Csak van hozzá egy rakás kiegészítő paragrafus :D

De ezért írtam én is, hogy ha kap/kapsz értesítést névjegyzékbe vételről, az eldönti a dolgot, hiszen azzal ismerik el a jogodat a szavazáshoz.

máj. 5. 15:37
 8/9 A kérdező kommentje:
3# Köszönöm. Nyilván nem tilos ideköltözni, de ők fizikailag nem laknak itt, csak most kezdtek átjelentkezni szomszéd falvakból, pénzért... bizonyítani sajnos nem tudjuk, ezért született a kérdés.
máj. 5. 15:39
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek!
máj. 5. 15:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!