Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha megvádolnak valamivel,...

Ha megvádolnak valamivel, amit nem én követtem el, (bizonyítéka nincs), azért feljelenthetem rágalmazásért?

Figyelt kérdés

Például privát üzenetben írta le a vádját, hogy szerinte biztos én loptam el tőle valamit, stb. Ez nem igaz, nem is tudja bizonyítani. Azt is írta, hogy ezért többet nem beszél velem, megszakítja a kapcsolatot (egy barátról van szó).

Szerintetek fel lehet jelenteni rágalmazásért, foglalkozik ezzel a hatóság?

dec. 6. 18:14
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
26%
Jogilag lehetséges, de ilyen piti ügyekben rendszerint csak röhög a rendőrség, nem foglalkoznak vele.
dec. 6. 18:15
 2/12 anonim ***** válasza:
88%

Nem.

Akkor állná meg a helyét a rágalmazás részedről,ha legalább egy harmadik fél is szem -és fültanú, vagy nyilvános fórumon történt.

Ebben az esetben (ha ügyet csinálsz belőle), egy az eggyel szemben lezárják az ügyet.

Ha elismeri állítását hatóság előtt, akkor indulhat az eljárás.

Hamis vádért akár éveket lehet kapni. De gondold át, hogy egyáltalán eljut e idáig. Nem fog.

Egy rossz barátsággal kevesebb, már nyertél az ügyön.

dec. 6. 18:37
 3/12 A kérdező kommentje:

Azt azért nem akarnám, hogy lecsukják. De tényleg, ha bebizonyosodna, hogy hamisan vádolt meg, börtönbe is zárhatják? Én ilyenről még nem hallottam. Fura lenne. Most az a vicc jutott eszembe, hogy a börtönben két ember beszélget:

-Te miért ülsz?

-Emberölésért, és te?

-Azt mondtam a barátomnak, hogy szerintem ő lopta el a sapkámat.

dec. 6. 19:14
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

A hamis vád teljesen mást jelent a jogban, mint a hétköznapi értelmezésben.

Hamis vád akkor történik, ha valaki azt hazudja, hogy LÁTTA hogy valaki bűncselekményt követett el. A "szerinte", ehhez kevés.

Ilyen esetben legfeljebb ismeretlen tettes ellen indul eljárás, és a rendőrség tippként használja fel az infót. Ami vagy beigazolódik, vagy nem.

Tehát semmiféle bűncselekményt nem követ el még akkor sem, ha ezt egy feljelentés keretében adja elő. Csak feltételez, következtet, nem állít!

dec. 6. 19:23
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

Kitalált bűncselekmény, hamis bizonyíték, elferdítés,bosszú,volt már hasonló ügye,van e priusz,van e folyamatban lévő ügye,stb. akár igen,lecsukhatják. Elég széles a skála,meddig lehet eljutni piti ügyekkel is.

De egy önmagában"tudom,hogy elloptad a sapkám" valóban nevetséges, és sem rendőr,sem bíró nem fog ezzel vacakolni.

dec. 6. 19:24
 6/12 anonim ***** válasza:
Ha egyértelmű hogy hazudott, értsd, nem csak tévedett és nem csak simán nem tudni mi történt (mindkettőtöket megilleti az ártatlanság vélelme, tehát lehet, hogy mindenkit megússza) akkor igen.
dec. 7. 07:20
 7/12 A kérdező kommentje:
És ilyen esetben milyen büntetést szoknak kiszabni?
dec. 7. 08:47
 8/12 anonim ***** válasza:
53%
Ez így nem büntetőjogi kategória, (tehát büntetés nincs), viszont polgári pert indíthatsz ellene rágalmazásért, becsületsértésért. Követelheted tőle sértésed visszavonását azon a fórumon ahol elkövette, és némi pénzt. Sokat ne remélj!
dec. 8. 00:06
 9/12 anonim ***** válasza:
Ez nem rágalmazás, nem valósul meg a rágalmazás. A rágalmazás úgy kezdődik, hogy aki MÁS előtt..... Itt nem másnak, hanem neked mondta!
dec. 12. 09:46
 10/12 A kérdező kommentje:
#8: nem fórumon írta, hanem privát üzenetben, amit csak én látok. Ez is becsületsértésnek számít?
dec. 12. 10:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!