Manapság miért nem dolgoznak a suli mellett a gyerekek, mint ahogy azt mi tettük annak idején?

válasza:

válasza:

válasza:Az egyetem mellett végig dolgoztam, illetve több szakmai gyakorlatot és hosszútávú önkénteskedést is végeztem. Mit ne mondjak, jó nagy előnnyel indultam a munkakeresésnél.
Viszont az meg se fordult volna a fejemben, hogy gimnázium, de pláne általános iskolásként (???) dolgozzak, de még inkább, a szüleim meg se engedték volna. Csakhogy őket (illetve a nagyszüleimet idézzem): "fogsz te még eleget dolgozni felnőttként, gyerek vagy még, neked a tanulás a dolgod". Igazuk is van, gyerekként, kamaszként minek dolgozzak? Ott volt a suli, akkor kezdtem el nyelveket tanulni, de a legfontosabb a család és a barátok voltak, hogy emberként fejlődjek, hogy a kezdeti gyerekből felnőtt legyek, hogy ismerkedjek a világgal, hogy elkezdjek önálló személy lenni.
Ekkoriban nem is volt semmi olyan igényem, ami nagyobb összeget igényelt volna. Amire pedig kellett pénz (például mozi), azt a szüleim állták vagy fizettem ilyen-olyan zsebpénzekből. Gimnáziumban egyetlen évfolyamtársam dolgozott, de csak azért, mert a családja nagyon rossz anyagi helyzetbe került egy baleset után.
Mezőgazdasági munkát pedig sose végeztem, nem is fogok, hiszen nem érdekel és nem is lennék jó benne. Meghagyom azoknak, akik tudják is, hogy miről van szó.
Biztos csak provokáció a kérdésed, de azért elkeserítő, hogy nincs jobb dolgod. Például most is dolgozhatnál ilyen butaságok firkálása helyett. ;)
24/N

válasza:

válasza:

válasza:

válasza:

válasza:

válasza:Annak az iskola alatt szervezett eszetlen hülyeségnek semmi köze nem volt a munkához.
Kb. annyit is ért, termelési szempontból.
Aki tehette, ellógta és az igazság az, hogy ő csinálta jól (bár akkor nem így láttuk).
Nyilván teljes munkaidőben nem dolgizhat a diák 16 éves koráig, mert az jogilag nem OK.
16 éves kor után - ha folytatja a tanulmányait -csak max. részidős állást vállalhat.
Egyébként MELÓdiák most is van. Ilyen iskolai munkaközvetítő féle.
Kifejezetten iskolásoknak lett kitalálva és létrehozva - általános iskolástól a főiskolásig.
Adott esetben még piaci értéke is lehet egy ilyen "munkásnak", mert a "szaktudásának" megfelelő munkát végez: Én pl. fatelepen pakoltam a gerendákat középiskolás koromban. És mert erős voltam, ugyanúgy dolgoztam, mint ott bármelyik ilyen munkás. Ugyanannyi gerebdát raktam el a helyére a műszak végére.
Innentől kezdve a termelési értékem is kb. ugyanannyi volt, mint egy "igazi" munkásnak.
Amikor egyetemre jártam - joghallgatóként - meg irodai munkát kaptam egy cégnél, hol fizetési meghagyás formanyomtatványokat töltööem ki és készítettem elő az iratokat a kozjegyzőnek.
Szóval lehetőség most is van éppen.... csak élni kellene vele. De a legtöbb diák nem is akar dolgozni.
Csak hatalmas összgeket keresni a végzés után nulla munkatapasztalatra....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!