Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha felveszek a meglévő mellé...

Ha felveszek a meglévő mellé egy másik keresztnevet, akkor is le kell cserélnem minden okmányomat?

Figyelt kérdés
Gondolkodom rajta, de ha igen, akkor lehet mégsem vágnék bele. Mindenhol kell jeleznem, hogy "megváltozott" a nevem, nem elég a régi, ha az úgy is megmarad?

máj. 31. 16:24
 1/9 Sperlock ***** válasza:
85%
Nyilván le kell. Azt nem mondanám, hogy annyira drága lenne, de azt nem tudom, hogy mennyi idő okmányirodában újat csináltatni mindenből, de gondolom, hogy nem egy nap.
máj. 31. 16:44
 2/9 anonim ***** válasza:
86%
Nincs olyan jogi kategória, hogy felveszel plusz egy keresztnevet. Ugyanúgy névváltoztatásnak számít, ugyanúgy le kell cserélni minden okmányt és mindenhol be kell jelenteni. Akinek hivatalosan két keresztneve van, annak nem fogadják el, ha hivatalos helyeken csak az egyik szerepel. De szerintem nem olyan vészes, 10 ezer forint a névváltoztatás, az okmányok nagy részét ingyen cserélik, el lehet intézni egy alkalommal a kormányablakban. Mármint az okmányok cseréjét. A névváltoztatást anyakönyvvezetőnél kell kérvényezni.
máj. 31. 16:58
 3/9 anonim ***** válasza:
81%
Igen, mivel megváltozott a hivatalos neved, minden hivatalos iratodon annak kell szerepelnie. Egyébként nem nagy ügy. Személyi, lakcímkártya, TAJ és adókártya ingyenes szerintem most is ilyen esetben. Néhány hét alatt le lehet zavarni.
máj. 31. 17:06
 4/9 anonim ***** válasza:
85%
Nyilván le kell cserélni mindent, mert onnantól a hivatalos neved nem Kiss Béla, hanem Kiss Béla Ödön lesz. Ami hivatalos papír és Kiss Béla névre van kiállítva, nem lesz érvényes, hiszen nem az lesz a neved. Teljesen mindegy, hogy csak második keresztnevet veszel fel vagy mindent változtatsz. Ebből kifolyólag tehát mindenhol jelezni kell, hogy névváltoztatás történt, ahol bármiféle szerződésed, jogviszonyod van.
máj. 31. 17:08
 5/9 anonim ***** válasza:
15%
Igen, a bizonyítványokat is
máj. 31. 17:12
 6/9 anonim ***** válasza:
0%
Két keresztnevem van születésem óta, taj kártyát is, adó kártyát is, bankkártyát is... csak az elsővel állítottak ki. Soha sehol, semmilyen formában nem okozott gondot senkinek.
máj. 31. 17:17
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

A bizonyítványt nem kell. A születési anyakönyvi kivonatot kell mellé bemutatni az igazolja hogy x évig Béla volt és most már Béla Ödön de az a két név ugyanaz az ember. Plasztikusan a fenti példával élve.

Nekem is így lett névcserém és nem adtak új érettségit meg semmit.

De kapaszkodj meg amióta megvan azóta bemutatni se kellett soha sehol.

igen újat kell mindenből van amiért fizetni kell van ami ingyenes.

jún. 1. 09:54
 8/9 anonim ***** válasza:
100%
#6 akkor nagyon valószínű, hogy csak egy keresztneved van hivatalosan. Anyukád nem jól adminisztráltatta.
jún. 1. 13:38
 9/9 anonim ***** válasza:
Hivatalosan akarsz azon a néven szerepelni, vagy csak szeretnéd, ha az új néven szólítanának? Az utóbbi könnyebben megoldható.
jún. 28. 12:40

Kapcsolódó kérdések:

Mit kell tennem hogy a már nem meglévő kismotoromra a biztosító ne zaklasson tovább az évi díj befizetésével?

25 éves kis segédmotor kerékpáromat a szakszerviz három éve már igen költségesen vállalta volna a felújítását, amivel nem éltem.Közben alkatrészként amit tudtam értékesítettem, amit nem azt a méhtelepen leadtam. Ezt a helyi biztosítónál szóban bejelentettem, az...

Szabályos lehet az a fajta gázbekötés, hogy egy meglévő gázvezetékre kötnek egy ingatlant, és nem alakítanak ki saját bekötést az adott ingatlanhoz?

Ezen az udvaron van egy társasház és pár méterrel arrébb egy családi ház , egy kerítés választ el tőle . Anno mikor a családi ház épült pár éve akkor az építettő a társasház gázvezetékére kötette a gázát csak a társasház lakói beleegyezése kellett hozzá , amit írásban...

Lejárt személyivel intézhetek már meglévő és természetrsen a nevemen lévő banki/ pénzügyi ügyletet?

Illetve szavazhatok? (Nem áll szándékomban biometrikus azonosítot megadni. Bűntethet a rendőr is egész nyugodtan, ha igazoltatnak.)

Mennyibe kerül új mérőórát felszereltetni a meglévő mellé?

Villany is, gáz is érdekelne. A cél az lenne, hogy a ház két felére használt gáz és árammennyiséget két külön mérőóra mérje.

Egyesület alapítás már meglévő tagként?

Alapíthatok e egyesületet ha már tagja vagyol egy egyesületnek?

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!