Lakásnál használat jog hogyan keletkezik? A magyarország.hu leírtak alapján "a használat jogára (keletkezés, tartalom, megszűnés) a haszonélvezet szabályait kell alkalmazni. "
Három kérdésem lenne ezzel kapcsolatban:
1: más jogcím alapján szerezhető ez a jog. Pontosan milyen jogok ezek?
2:Be kell jegyezni a tul.lapra, de ha ez elmarad akkor " ha ez elmarad, a haszonélvezeti jog a dolognak rosszhiszemű vagy ingyenes megszerzőjével szemben érvényesíthető" Hétköznapi nyelvre lefordítaná nekem vki az ídézett részt?
3: A használati jog szóbeli megállapodással létrejöhet-e? pl. Valaki bíróságon ezzel áll elő ,hogy szóbeli megállapodás alapján használati jogom van?
Köszönöm a válaszokat.

válasza:Hol olvastad pontosan? Pls linkeld be. Ötleteim lennének,
de vakon nem akarok találgatni.
Kapcsolódó kérdések:
2014-ig anyukám lakott benne, mint haszonélvező. A halála után, 2014 végén derült ki, hogy a nővérem lett a haszonélvező. Az aláírásomat hamisította, a szerződés nem volt ellenjegyezve, sem hitelesítve, a földhivatal mégis elfogadta. Kerestem egy ügyvédet, bepereltük a...
És ha igen, akkor az ingatlan új tulaja (állam vagy bank) kilakoltathatja a haszonélvezőt?
kis lakás 30nm alatti, de haszonélvezettel terhelt. Ez mit jelent?
Tehát édesanyám lenne a hagyatéki örökös, mivel én és gyermekem visszautasítjuk az örökséget. Viszont, én holtig tartó haszonélvezetet kérek az ingatlanra. Ez lehetséges? Ezt úgy szeretném, hogy a közjegyő a visszautasításommal egyszerre ezt jegyezze be, nehogy édesanyám "elfeljtse".
Sok helyen hallottam ezt és már nagyon érdekel. Oké, bármi van, a haszonélvezőt nem lehet kirakni a házból, ez sokszor jól jön. De mi az, hogy egy háztulajdonost a haszonélvező bármikor kizárhatja a saját házából (ezt is hallottam)? Ezt nem tartom túl fernek.
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!