Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Lakásnál használat jog hogyan...

Lakásnál használat jog hogyan keletkezik? A magyarország.hu leírtak alapján "a használat jogára (keletkezés, tartalom, megszűnés) a haszonélvezet szabályait kell alkalmazni. "

Figyelt kérdés

Három kérdésem lenne ezzel kapcsolatban:

1: más jogcím alapján szerezhető ez a jog. Pontosan milyen jogok ezek?

2:Be kell jegyezni a tul.lapra, de ha ez elmarad akkor " ha ez elmarad, a haszonélvezeti jog a dolognak rosszhiszemű vagy ingyenes megszerzőjével szemben érvényesíthető" Hétköznapi nyelvre lefordítaná nekem vki az ídézett részt?

3: A használati jog szóbeli megállapodással létrejöhet-e? pl. Valaki bíróságon ezzel áll elő ,hogy szóbeli megállapodás alapján használati jogom van?

Köszönöm a válaszokat.

2017. okt. 5. 21:42
 1/2 anonim ***** válasza:

Hol olvastad pontosan? Pls linkeld be. Ötleteim lennének,

de vakon nem akarok találgatni.

2017. okt. 6. 00:08
 2/2 A kérdező kommentje:

Hello, több helyen is olvastam a ponts meghatározást.

[link]

[link]

2017. okt. 6. 01:04

Kapcsolódó kérdések:

Nővérem 2007-ben haszonélvezetet jegyeztetett be a lakásomra, hamis papirok alapján. Mit tehetek hogy visszaszerezzem a lakásom?

2014-ig anyukám lakott benne, mint haszonélvező. A halála után, 2014 végén derült ki, hogy a nővérem lett a haszonélvező. Az aláírásomat hamisította, a szerződés nem volt ellenjegyezve, sem hitelesítve, a földhivatal mégis elfogadta. Kerestem egy ügyvédet, bepereltük a...

Haszonélvezővel rendelkező ingatlanra terhelhetnek jelzálogot a tulajdonos ellen indított végrehajtás miatt?

És ha igen, akkor az ingatlan új tulaja (állam vagy bank) kilakoltathatja a haszonélvezőt?

Látok jó áron lakást, de haszonélvezettel terhelt, mit jelent?

kis lakás 30nm alatti, de haszonélvezettel terhelt. Ez mit jelent?

Édesapám elhunyt és örökölni fogok. Én és nagykorú gyermekem visszautasíthatjuk az örökséget, hogy az édesanyám (apám felesége) örököljön úgy, hogy...

Tehát édesanyám lenne a hagyatéki örökös, mivel én és gyermekem visszautasítjuk az örökséget. Viszont, én holtig tartó haszonélvezetet kérek az ingatlanra. Ez lehetséges? Ezt úgy szeretném, hogy a közjegyő a visszautasításommal egyszerre ezt jegyezze be, nehogy édesanyám "elfeljtse".

Miét van az, hogy a haszonélvezeti jog nagyobb, mint a tulajdonjog?

Sok helyen hallottam ezt és már nagyon érdekel. Oké, bármi van, a haszonélvezőt nem lehet kirakni a házból, ez sokszor jól jön. De mi az, hogy egy háztulajdonost a haszonélvező bármikor kizárhatja a saját házából (ezt is hallottam)? Ezt nem tartom túl fernek.

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!