Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Politika » Törvények, jog

A kérdés

Felújíthatjuk a házat, ha anyósom nem engedi?

Adott egy 2szintes ház,aminek 100%-ban a férjem a tulajdonosa. Anyósom anyósomnak az alsó szintre van haszonélvezete.

A férjem évek óta mondja,hogy ki kell cserélni a vízvezeték hálózatot és a csatornát is. Ezt szeretnénk 1-3 éven belül megvalósítani.

Anyósom ennek ellenére felújította a konyháját,fürdőjét és a vécéjét kb 1M-ert.

Most ránk haragszik,mert a férjem mondja neki,hogy szét kell majd verni mindent a csövek miatt. A férjem is morog,mert ő többször szólt,hogy ez lesz. Anyósom azt hiszi,hogy meg tudjuk oldani úgy,hogy nem nyúlunk az ő lakrészéhez.

Mit lehet tenni? Kinek kell engedni? Nekünk kell fizetni a lenti helyreállítást is?Keress kérdéseket hasonló témákban: ingatlan, felújítás, anyós

  máj. 16. 09:41  Privát üzenet  

A válaszok
Kolompár Achillesz nevű felhasználó válasza:

A haszonélvező kötelessége a rendes gazdálkodás. Amennyiben tehát a csövek olyan állapotban vannak, hogy nagy a káresemény valószínűsége, haszonélvező köteles a felújítást eltűrni, ellenkező esetben nem. Egy ügyvéd valószínűleg pontosabb választ tud adni.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/9Időpont máj. 16. 09:54 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

A csövek 40 évesek. Annyira rozsdás a víz,hogy megfogja az edényeket. A csatorna meg annyira gáz,hogy az emeleten nem lehet a pumpát használni,mert akkor lent csatorna szag lesz.

Ha el is kell tűrne,akkor nekünk kell állni a helyreállítást? A mostani felújítást is a férjem csinálta és ez is pénzkiesés volt ,mert addig nem tudott érdemben dolgozni.# 2/9Időpont máj. 16. 10:06 Privát üzenet
Kolompár Achillesz nevű felhasználó válasza:

Ebben az esetben nyilván indokolt a felújítás, hiszen a jelenlegi komforhelyzet elmarad attól, amit 2019-ben elvárunk egy lakás kapcsán. A nagyobb, rendkívüli javítások költségei jellemzően a tulajdonost terhelik.

A válasz 100%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/9Időpont máj. 16. 10:23 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

A vízcsövek és a csatornacsövek cseréjét természetesen mi fizetnénk,csak megint le kell verni a csempét stb. ,amit tavaly tett fel a férjem. Nagyon szépen megcsináltatta anyósom. Sajnálom is. Először a férjemre voltam mérges,mert engedte a felújítást és nem szólt neki a csövek cseréjéről,de mondta a férjem,hogy szólt neki.

Azon aggódok,hogy nem elég hogy a férjem ideje elmegy,de még a költségeket is nekünk kell állni az újra burkolásra.# 4/9Időpont máj. 16. 10:49 Privát üzenet
Kolompár Achillesz nevű felhasználó válasza:

Ha nektek kell fizetni, nyilván a teljes költség titeket terhel, nem csak a csöveké.

A válaszíró 74%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/9Időpont máj. 16. 10:54 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

Igazából én is egyet értenék azzal,hogy a helyreállítást is nekünk kéne állni,de eleve nem kellett volna felújítani neki,hisz tudta hogy megint szét lesz verve. 1 hónapon át dolgozott neki a férjem ingyen. Egyértelmű,hogy nem kér érte pénzt,de ez egy kiszúrás és pénzkiesés. Egyszerűen felháborítónak tartom,hogy amikor ide költöztünk akkor se tudtuk miatta kicserélni a csöveket és most is szabotál. Tegnap megint robbant a téma,mert a fürdőszobánkban lévő elfolyónál visszajött a víz.

Egy dolog,hogy kicseréljük,de megint a férjem esik ki a munkából. Mert persze tavaly is csak az anyagot fizette anyósom. Szakembert nem.# 6/9Időpont máj. 18. 12:23 Privát üzenet
Az miért számít amúgy, hogy nemrég újíttatta fel az ő részét? Ha az anyósod nem csináltatta volna meg mostanában akkor is ugyanúgy helyre kellene állítani a részén a dolgokat, az ugyanannyiba kerül akkor is ha régen felújított a kéró mintha tegnap lett felújítva. Erre kellene hivatkoznotok nála, hogy erre alapozni nem lehet azt, hogy ő nem akar kicsit beszállni a felújításba.

A válaszíró 62%-ban hasznos válaszokat ad.
# 7/9Időpont máj. 18. 15:17 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

A haszonélvezőnek (mint bármely más esetleges tulajdonosnak hasonló esetben) kötelessége eltűrni a szerkezeti javítást, amennyiben az indokolt.


Bizonytalan vagyok abban, hogy ebbe neki nem kéne-e részarányosan beszállnia, hiszen az értéknövelést is élvezi majd. Igaz, hogy nem ő a tulajdonos, csak a haszonélvező, de a haszonélvezet sem csak jogokkal, hanem kötelezettségekkel is járnak, így szerintem a felmerülő költségeken is osztozni kell, legalábbis társasházban így van, és szerintem ezen az elven itt is elvárható, csak ptk. szerint érvényesíthető.


Úgy gondolom, hogy javítás esetén a helyreállítási igény jogos, de ott is érvényes az, hogy abból is tulajdoni hányad szerint ki kell vennie a részét - ahogy nálatok, úgy nála is, és nem indokolt az egész fürdőszoba újracsempézése, csak azok a konkrét csempék, amik le lettek verve a vízvezeték csere miatt. Ugyanis a tulaj/haszonélvező felelőssége jól felfogott érdeke, hogy a felhasznált csempék cikkszámát megjegyezzék, megőrizzék, hogy ha csempetörés lesz, akkor ugyanabból a csempéből tudjanak később rendelni. Amennyiben ezt nem teszik meg, akkor bizony magukkal szemben követnek el mulasztást. Nem mondom, hogy kötelezettségszegést, mert nem kötelező cikkszámot megjegyezni, de joggal hivatkozhatsz arra, hogy nem tettek meg mindent a tulajdonvédelem érdekében, főleg annak tudatában, hogy a közeljövőben vízvezeték felújítás - így falbontás is lesz.


Mivel csak annyit mondtatok, hogy maaaaajd valamikor kéne vízvezetéket cserélni, most is csak annyit írsz, hogy "egy-három éven belül", ehhez azért nehéz alkalmazkodni. Ha arról tájékoztattátok volna, hogy fél éven belül tuti, hogy belevágtok, és erre ők még előtte gyorsan felújítanak, akkor az a józan ésszel megy szembe, és szerintem elvárható, hogy viseljék a saját hülyeségük következményét, de így bizonytalanságban voltak.


Megjegyzés: elképzelhetőnek tartom, de nem biztos, hogy a biztosító is fizet valamennyit, és ha minden igaz, de ebben még kevésbé vagyok biztos, van erre valami adójóváírás is.


Mivel első sorban családról van szó, és jó esetben egy békés családról, ahol van valami félreértés, ill. merev nézetkülönbség, amiben a felek nehezen engednek, azt javaslom, hogy

- guberáljátok ki a ptk. és a társasházi törvény (mint irányt mutató elv, mégha nem is társasházról beszélünk) vonatkozó tételeit, érveljetek azzal.


A felújításból nyilván nem szabad engedni, azt nem akadályozhatják meg. Hogy a költségeket ki és milyen arányban állja, az egy más kérdés, itt lehet a józan észre hagyatkozni, nem tudom, hogy mekkora költségről van szó, ill. kinek mennyire megterhelő. Itt is első sorban érveléssel és nem kevés türelemmel, toleranciával érdemes hatni, hiszen nem biztos, hogy a jogi úton igazságosan kiharcolt anyagi hozzájárulás megér annyit, hogy azért érdemes legyen a családi békét kockáztatni.


Ha a szép szó nem hat, a béke meg nem ezen múlik, akkor is van még polgári pernél jóval békésebb, de polgári jogot figyelembe vevő lehetőség, ami hidd el, olcsóbb is és gyorsabb is.


Én első körben azt tenném, hogy elugornék az önkormányzat birtokvédelmi osztályára, de NEM panaszt tenni, hanem tájékoztatást kérni.A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 8/9Időpont máj. 18. 16:48 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

*"helyreállítási igény jogos, de ott is érvényes az, hogy abból is tulajdoni hányad szerint ki kell vennie a részét"

Bár ti vagyok a tulajdonosok, de egy társasházban is a haszonélvező fizeti a közös költséget, nem a tulajdonos, így ezen az elven megy a felújítási és egyéb költség is alapesetben szerintem.


**"hogy nem tettek meg mindent a tulajdonvédelem érdekében" -> tulajdonvédelem és kárcsökkentés érdekében, vagyis ők voltak hanyagok, ami önhibának minősül, ezért benneteket nem terhelhet anyagi felelősség. Persze hülyének lenni állampolgári jog, de annak következményét elviselni kötelesség. ;)


Tényleg nem tudom, hogy milyenek az anyósék, én elsőre azt javaslom, hogy a férjed menjen el a Birtokvédelmi osztályra, tájékozódni. Hangsúlyozzátok, hogy egyenlőre a békés és igazságos megoldás a cél, nem a kényszerintézkedés, és ezért szeretnétek tájékozódni. Ha kiderül, hogy nektek van igazatok, akkor megtehetitek azt is, hogy együtt - anyukával megy a fia, hogy a birtokvédelmis elmondja az állásfoglalást nekik is, hogy elhiggyék. Szerintem lehet, hogy belemegy a birtokvédelmis, mert ő sem biztos, hogy szeret papírmunkázni feleslegesen.


Az eredményt követően még mindig megegyezhettek, ahogy akartok úgy, hogy mindenki jól járjon. Fő a családi béke alapon.


Másik érvelési lehetőség, hogy bármikor lehet csőtörés, és higgyék el, hogy elég szar lesz, hogy az összes holmi vízben úszik, padlószőnyeg/parketta, bútor, fal, esetleg plafon, mert éppen nálatok, vagy a két szint között van a csőtörés, és sokkal drágább sürgősséggel kihívni egy vízvezeték szerelőt, mint egy tervezett felújítási munkára.A válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad.
# 9/9Időpont máj. 18. 17:17 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Segítség! Az anyósom el akarja venni a gyerekem. Nem veheti el?
Az anyósom zaklat, hogy vetessem el a babát. Tehetek feljelentést?
Anyósom halála miatt jár-e nekem 2 nap rendkívüli szabadság?
Idén márciusban meghalt az anyósom. Eljött a hagyatéki tárgyalás időpontja. Apósomnak egy nagy vagyont érő vállalkozása van, ahol együtt dolgoznak a másik fiával. Ezt az egész...
Mennyi nyugdíjat kap majd anyósom? (leírás)
Anyósom hitelt vett fel a sógoromnak. Anyós nevén fut minden, a sógor persze nem fizeti a hitelt, amit megbeszéltek! Most tudtuk meg, hogy már végrehajtás alatt van az ügy....

Kérdések a Politika rovatbólKérdések a Törvények, jog rovatból
Minden jog fenntartva © 2019, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!