Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Edzés megtervezése, kezdőként...

Edzés megtervezése, kezdőként heti 2 vagy 3?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Edzés megtervezésében kérnék segítséget. Heti minimum 2 edzést szeretnék, jobb lenne a heti 3 edzés, nyilván nem egymás után, hanem "elosztva" a hétre.

Éjjeli recepciósként dolgozom (tehát ülőmunka). Ha dolgozom, este 18.45-re jövök be és 06.45-ig tart a műszakom.

A januárom így néz ki: 2 nap munka 2 pihenő, 2 munka 2 pihenő, 2 munka 2 nap pihenő

Tehát tegyük fel hogy: hétfőn-kedden dolgozom, szerda-csüt pihi, péntek-szombat dolgozom, vas-jövő hétfő pihi.

Hétfőn délelőtt / koradélután tudok edzeni, hiszen csak 18:45-re kell bemennem. Kedd kiesik edzés szempontjából, kedd reggel (a hétfői műszakból) kb. 8.00-ra érek haza, tus, fürdő, stb, kb. 10:00-kor fekszem le, alszom 16:00-ig kb vagy 16:30-ig.

De aznap (kedden) bemegyek este 18:45-re amihez el kell indulnom 17:45-kor, tehát kedden nem fér bele az edzés. Ugyanígy, minden 2. munkanap nem fér bele az edzés.

A 2. munkanap után gyakran alig alszom 2-3 órát (nem tudom miért) így a 2. munkanap utáni edzés necces, mert nem nagyon pihenem ott ki magam - cserébe nagyot alszom az azt követő éjjel.

Ti ilyen ritmussal, hogy osztanátok el heti 2-3 edzést? Mikor mennétek edzeni?

Nagyon régen diétáztam és edzettem, amikor fogytam -20 kg-ot, de ez még gimisként volt, 2010-ben, akkor kb. heti 4-5 edzés is belefért, mert nem dolgoztam gimnáziumban.

Most munka miatt kb. sztem heti 3 edzés fér bele, nagyon maximum 4.

Kezdő vagyok, igazából már december 10-én el akartam kezdeni, de 3szor sikerült elmennem edzeni dec. 10 és jan 10 között...

Kérlek, segítsetek megtervezni. Szerintetek egy kezdőnek, rendben lehet egymás utáni napokon történő edzés, vagy hagynátok egy nap pihenőt?

Decemberben ilyen időket edzettem:

1. kardio edzés, 45 perc (ez volt a legelső, ennyit bírtam..)

2. kardio edzés 60 perc

3. kardio edzés 60 perc

+ előtte 10 perc nyújtás, + utána 10 perc nyújtás.

Vagyis egy edzés kb. 120 percet vesz el, + 10 perc séta a konditeremig, 10 vissza + átöltözés. Nagyjából 160 perc nagyjából ami 2 óra 40 perc.

Ha a 2. munkanapomra megyek be, akkor biztosan nem fér bele egy edzés, kivéve ha kevesebbet alszom, de kevesebbet aludni félek, nehogy az edzés rovására menjen.

Fontos, hogy csak kardio edzést szeretnék (súlyzózást nem, és ebben nem kérek állásfoglalást. Étrendet, fehérje, ch + zsírbevitelt, porciózást és mérlegelést mindent megtervezek, ebben sem kérnék állásfoglalást.

Ami érdekelne:

1. Kezdőként, vállalnátok két egymás utáni napon két kardioedzést (60-60 perc mindkét nap, vagy inkább hagynátok minimum 1 nap pihenőt a két edzés között?)

2. Bevállalnátok kevesebb alvást valamelyik napon (3-4 óra alvás) csak hogy edzeni tudjatok menni? Mert 6 óra alvással nem lehet már edzeni menni a munka miatt...

én attól félek romlana a teljesítményem ha csak 3-4 órát aludnék.

3. Ti kezdőként heti 2, vagy heti 3 edzéssel indítanátok? (Kardio edzés mind)

Az étrend hozzá meg van tervezve, kiszámolva minden.

ui.: Munkahelyen éjjel nem alhatok, szal nincs az az opció hogy pár órát alszom bent melóhelyen...

Elóre is köszönöm a segítséget!

32/nő

jan. 10. 20:37
 1/5 A kérdező kommentje:

A cél lemaradt: -8 de inkább -10 kg leadása lenne a cél.

Az utóbbi 10 hónapban jött fel 8-10 kg (tudom ebből valamennyi víz is, most jelenleg +10el mutat többet a mérleg mint múlt márciusban)

Szóval -8-10 kg súly leadása a célom.

jan. 10. 20:39
 2/5 anonim ***** válasza:

Esetleg az nem opció, hogy otthon edzel, és akkor nem menne el ennyi időd a napból?

És akkor tudnál kihagyni napokat az edzések között is.

jan. 11. 09:26
 3/5 anonim ***** válasza:
64%
Ne tervezgess, hanem csináld. Amikor szabadnapod van, menj edzeni. Kezdd el valahogy, aztán majd menet közben alakul. Csak kezdd el.
jan. 11. 10:38
 4/5 anonim ***** válasza:
Egyetértek az előzővel, csak kezdd el. Nagyon túlgondolod, már nem marad energiád ahhoz, hogy ténylegesen csináld is:)
jan. 12. 06:44
 5/5 anonim ***** válasza:

Én is hajlamos vagyok a túlgondolásra, túltervezésre. És pontosan úgy járok, mint Te kedves Kérdező. Addig-addig agyalok, amíg végül nem csinálok semmit. Ilyenkor egyszerűsíteni kell. Edzeni kell. Nem feltétlenül akarok, de az egészségem megőrzése érdekében kell. Úgyhogy ez prioritást élvez. Nem számít, hogy dolgom lenne itthon, nem számít hogy mi lesz előtte-utána, az se számít ha nagyon nincs kedvem, ha fáradtnak érzem magam. Egyszerűen megyek és elvégzem a munkát. A többit meg majd megoldom ha végeztem az edzéssel.

Én egyébként azt javaslom, hogy menj amilyen gyakran csak tudsz, de az elejèn ne hajtsd túl magad. Az első edzésen csak annyit csinálj, amennyi kényelmes. A következő alkalommal csinálj egy kicsit többet. Konkrèt példa: első alkalommal 1 óra alatt lesétálsz 3 km-t. Valószínűleg meg sem fogod érezni az egészet. Következő alkalommal sètálj 100 méterrel többet. Vagy maradhat a 3 km, de emeld meg a dőlésszöget 1 fokkal. Vagy csökkentsd az időt. Ne 60, hanem 59 perc alatt tedd meg a 3 km-t. Minden alkalommal emeld egy egységgel a terhelést. Előbb-utóbb el fogsz érni ahhoz az intenzitáshoz, ahol már kiköpöd a tüdődet. De a tested addigra már jóbarátként fogja üdvözölni a terhelést.

(3as voltam)

jan. 12. 13:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!