Hogyan tudja magát megvédeni egy judo-s?
Viszonylag sok videót néztem már róluk. A legtöbb videón dobálják egymást a tatamin. Na de mi a helyzet az utcán?
Így földhöz vágja az embert, ott sima a borda, kéz, szegycsont stb törés.
Láttam is egy videót, mondjuk lehet az birkózó volt, de úgy földhöz vágta az embert ezzel a tipikus hátulról rafogok, felemelem majd oldalra elvágódok mozdulattal, hogy vége is volt. Szerintem lefejelte a betont. Lehet még is halt.
Volt egy osztálytársam. Ő judozott, de élesben nem igazán láttam. Olyan volt, hogy egyszer megrángatta az egyik gyereket, aztán az rögtön rájött, hogy ez nem csicska gyerek. Na de tényleg nem volt piti, jó széles háta volt. Így több nem is történt.
Jó lenne ha videót linkelnétek.
Köszönöm a segítséget.

válasza:Tudod, akik HARCMŰVÉSZEK, használnak intellektust, főképp ilyenek miatt. De azt tudni kell, hogy egy komoly "szakember" számára az az utolsó eszköz, hogy földhöz vág valakit.
Aki ebből nem érti, mire gondolok, az nem harcművész (do hiányában), inkább küzdősportoló vagy önvédelmet gyakorló, esetleg sima bunyós.
Kössz, hogy válaszoltál a kérdésre.
Jah, nem, intellektus hiánya miatt érdemi válasz nem érkezett.

válasza:A kettőnek nem sok köze van egymáshoz. Ez egy küzdőSPORT. Nem önvédelem a célja.
Hogy vannak-e megfelelő készségei önvédelemre (ami inkább mentális készség, mint fizikai), az nagyrészt függetlenül alakul ki.

válasza:"Hogyan tudja magát megvédeni egy judo-s?"
Mint mindenki más. Ököllel, gázsprayvel, futással, feljelentéssel.
"mi a helyzet az utcán?"
Melyik utcán? 10 év judózás után kijelenthetem, hogy meg tudnám védeni magamat fizikailag, de 10 év borsodi és 10 év józsefvárosi életvietel után azt is kijelenthetem, hogy 99% bizonyossággal soha nem lesz szükséged fizikai önvédelemre a csúnya-gonosz utcán.
2026 Magyarországán melyik utcán akarsz bunyózni húsz térfigyelő kamera előtt? 14 évesen gerjedhetsz az utcai UFC-re, de felnőttként egyetem, munka, egzisztencia, család mellett nem lesz kedved judózni az utcán, hogy aztán évekig járkálhass kihallgatásokra és tárgyalásokra, majd egy felfüggesztett miatt elveszítsd mindened.
"élesben nem igazán láttam"
Kit láttál élesben?
Jó, akkor pontosítom a kérdést.
Tehát hogy dobáson kívül van e más technika, amivel hatékonyan tud fellépni?
Gondolom csak van valami és erre vagyok kíváncsi.

válasza:"dobáson kívül van e más technika"
Rengeteg.
"hatékonyan tud fellépni?"
Hatékonyan mi ellen? Kés ellen? Vipera ellen? Lakatos Krisztiánó és a bekristályozott tesói ellen?
"dobáson kívül van e más technika"
Tudsz felsorolni ilyeneket, szeretném videón megnézni.
Köszi.

válasza:

válasza:Ha valaki kellően gyakorlott, átjár a technikák között. Pontosan tudja, mit és mikor célszerű csinálni.
Ne várd, hogy itt leírnak neked technikákat, mert ez nem így működik, hogy ipponseionage és utána shime waza elem. Egyrészt ezzel mit sem tudsz kezdeni, másrészt meg kell érteni, minden szituáció más és a "do"-ban jártas ezt méri fel és az alkalmazandó technikáit mindig az ellenfélhez, a céljainak és persze saját adottságaihoz igazítja.

válasza:Megkérdezted, hogy hogy tudja magát megvédeni, majd leírtad, hogy úgy földhöz csapja az embert, hogy azt elásni már nem is kell. Mi a kérdés akkor? :D Hát pont így.
Egyébként egy jártas bunyós az tudja kontrollálni magát. Egy tapasztalt judós vagy birkózó képes finomabban földre vinni, majd ott kifojtani, aztán jó éjszakát. Hogy ez mennyire jó ötlet, amikor lehetnek többen is, az már más kérdés. Ha fix az 1v1, akkor ezt lehet. Ha nem tudod, hogy vannak-e többen, akkor nem éri meg szarozni, minél gyorsabban szétkenni a földön, aztán futás onnan el messzire, majd valaki feltakarítja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!