Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » Miért mondják azt, hogy a box...

Miért mondják azt, hogy a box az nem önvédelem?

Figyelt kérdés
Elvégre, ha megtámadnak az utcán és odaütsz/rúgsz egy erősebbet akkor csak "megtántorodik" egy kicsit és van időd elfutni. Mert az önvédelemnek nem az a célja, hogy szétverd a másikat, hanem hogy "egérutat" nyerj, nem?
2014. máj. 7. 08:55
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:

Nem szoktam bulikba járni és átlag emberek agresszív véleménycseréjét nézni.

Így valóban nem láttam boxolót amint buliban kiüt valakit. Nem érzem át, miről maradtam le :))

2014. máj. 7. 11:12
 12/22 anonim ***** válasza:
Nem maradtál le semmiről, elég félelmetes, úgyhogy ne is vágyj ilyen "élményre" :D
2014. máj. 7. 11:14
 13/22 anonim ***** válasza:
Nem vagyok ijedős típus, ami azt illeti. Késsel nekiugrik 3 roma az embernek, az a maga nemében izgalmas élet/halál szitu. Elkerülném..
2014. máj. 7. 12:55
 14/22 anonim ***** válasza:

Sokan azt mondják, hogy a box az jó utcára, amit én kétlek, vagyis véleményem szerint nem a leg alkalmasabb önvédelemre.

Ha egy átlag embert aki, max gyúrni jár a helyi konditerembe, vagy aki nem sportolt semmit életében, azzal szemben hatásos, de egy képzett közelharcos emberrel szemben nem érsz sokat vele. Gondoljunk csak a grapplingre vagy a birkóra.. Ha az első 3 másodpercbe nem ko zod le a karfiolfülű emberkét, akkor vagy szaladj el vagy imátkozz. Márpedig, egy mozgó ideges célpontot elég nehéz eltalálni elsőre aki nekedrohan. Arra akarok kilyukadni, hogy egy birkózóval szemben nem sokat ér ez az egész.. Láttam sok képzett ütés- rúgástechnikával rendelkező emberkét, egy birkózómúlltal rendelkező ember ellen küzdeni, és nagy %-ban a közelharc bizonyosul hasznosabbnak.. Jobban mondva, a véleményem szerint sokkal stabilabb és tágabb körűen fogod tudni megvédeni magad ha birkózni jársz. A box jó ütéstechnikával rendelkezik, de ha kifogsz egy képzett ellenfelet, és egyetlen ütést elvétesz, vagy nem úgy találod el, hogy KO-zod, akkor véged van...röviden ennyi :D

2014. máj. 7. 15:52
 15/22 anonim ***** válasza:

Amit gery1991 ír, abban van valami. Nálunk is megmondta ökölvívó, de még thai box edzéseken is az edző(k), hogy "Jó a boksz/thai box, de karfiolfülűekkel ne kötekedjetek!"

Mondjuk az ökölvívás még mindig hússzor többet ée utcán, mint a karate, krav maga, wing tsun, ninjutsu és a többi marhaság.

2014. máj. 7. 17:12
 16/22 anonim ***** válasza:
*ér
2014. máj. 7. 17:13
 17/22 anonim ***** válasza:
Amúgy félreértés elkerülése érdekében én nem szidom a boxot, mert nagyon is jó sport.. Hatalmas állóképességet ad, és ha oda...szol valakinek egyet, akkor azért az tud kellemetlen lenni. Annyi az egész, hogy véleményem szerint a jó ütéstechnika az kevés az önvédelemhez. Mindenki mással elfogult, én grappling-birkó párti vagyok.. Hihetetlen sok nyak erősítés van, sok folytás, fogások, esések, erősítés.. Csak meg lehet nézni az MMA-ban szinte mindig a bjj-sok(grappling), vagy a birkózók szokták vinni a prímet... Azokat lehet püfölni, főleg ha megerősítik a testfelületüket, esélytelen KO-zni őket..
2014. máj. 7. 23:51
 18/22 anonim ***** válasza:

Ezért ajánlják sokan az ökölvívás ÉS földharc (birkó, esetleg bjj) kombót önvédelemre, utcára.

Mivel harcművészetekben sokszor még annyira sem tanul meg verekedni az ember.. így marad 2, komolyan oktatott stílus állóharcra + test-test elleni küzdelemre, földharcra.

És ez szerintem is elég korrekt. Birkózó tényleg betonba tud rakni akár több embert is + őt nem fogják lebirkózni mint esetleg egy csak állóharc stílusú embert. De harctudás nemigen van ütéstechnikák nélkül, mégis eléggé alapvető a kéztechnika, ehhez pedig igen jó a box.

2014. máj. 8. 09:36
 19/22 anonim ***** válasza:

A boksz addig jó, amíg van helyed és lehetőséged ütni. Dulakodásos küzdelemben, főleg két-három ember ellen, nem biztos, hogy működni fog. A jól ütő embert általában pont ezért fogják le. Lehet, hogy a háromból egynek le tud keverni egyet, de addig a másik elkaphatja hátulról. Onnantól kezdve pedig mindegy, hogy milyen erősen és milyen jó technikával tud ütni. Egy birkózót két ember is nehezen tud lefogni, vagy nem is tudja egyáltalán. Egy laikus küzdősportokban nem jártas ember hiába ütne arcon egy birkózót nem fog az kifeküdni (anno..úgy 1995-ös években, az UFC-ben még az ökölvívóknak sem sikerült egy ütéssel kiütni a birkózókat, holott a bokszolók tudnak ütni), elkapja majd belevágja a földbe. Egy birkózó megindul az olyan mint egy tank.

Persze ettől függetlenül azt mondom, hogy az ökölharc is fontos, sőt alap. Nem véletlenül szokták ajánlani a boksz+birkózás kombót. A kettő együtt tényleg durva, nagyon durva. :D

2014. máj. 8. 09:58
 20/22 Ambur T. Attila ***** válasza:

A box az egy modern sport. Tulajdon képpen harcművészet lehetne, nagyon lebutítva, mert csak a kéz, abból is csak az ököl "játszik" benne. Rúgás nincs, így az ellen nem is tanít meg felkészülni.

Ettől persze még lehet, hogy egy boxoló meg tudja védeni magát, vagyis tudja használni önvédelemre bizonyos körülmények között, de sosem szabad elfelejteni, hogy ringben csak egy ellenfél ellen gyakorolsz box közben, aki ráadásul jó részt ugyan azokat a technikákat ismeri mint te. Ja, és nem kell félned attól mondjuk, hogy tökön rúg, mert az szabálytalan, és ha így is tenne, akkor te nyerted a meccset. Az utcán ha tökön rúgnak, vagy más aljas módon megtámadnak akkor viszont, ott valószínűleg nem te leszel a győztes, mert nem lesz bíró, aki leállítsa a meccset...

2014. máj. 8. 14:30
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!