Széles kormányú hegyi bringa mellé vennék egy Gravelt. Meg lehet szokni ezek után a szarvkormány esetlenségét?
A hegyi bringám 75 centi széles kormánnyal rendelkezik, hozzászoktam, hogy a nagy erőkarral bármilyen helyzetben elfordítom a kormányt.
Vennék egy gravelt, hogy az is legyen itthon, de azok szerintem csak szarvkormánnyal néznek ki jól, simával nagyon idétlen (nem is fogok sima kormánnyal venni).
Hogyan lehet megszokni, hogy kb. fele akkora szélességű lesz a kormányom, ezáltal az erőkar nagyon lecsökken, és ezáltal valószínűleg a manőverezhetőség is?
Pl. Ha városon át megyek a montival, gyorsan tudok reagálni egy kocsiajtó kinyitásra a bringaút mellett. A rövidke szarvkormánnyal ezt a gyors reagálást el sem tudom képzelni.

"nagy erőkarral"??? Miért fontos neked az erőkar? Fülig sárban vagy hóban akarod forgatni azt a kormányt?
Bocs, de teljesen értelmetlen a kérdésed. Nézz meg legalább egy gravel vagy országúti versenyt, esetleg csak állj ki az utcára és várj amíg arra jár valaki egy koskormányos biciklivel és meglátod, hogy emberek használják és tudják forgatni a bicikli kerekét jobbra, balra, amerre menni akarnak és akkor amikor akarják, nem kell 5 másodperccel előtte elforgatniuk a kormányt, hogy majd amikor odaérnek, akkor elforduljon...

Országútin 400-ast használok, még sosem mentem neki semminek. Gravelen 440-es van és simán végigmegyek az erdei MTB pályán (nyilván nem a downhilles részen, de a többin igen).
A stucni hossza sokkal jobban beleszól az irányításba. Amikor a 40-es stucnijú bicikliről átültem a 100-asra, na ott majdnem nekimentem egy oszlopnak az első kanyarban. De ott sem kellett 2-300 méternél több, hogy megszokjam.
A kocsiajtó kinyitásra ugyanúgy tudsz reagálni, amúgy is az inkább a reflexekről szól, nem a bicikliről. Ha montival ki tudod kerülni, akkor gravellel is ki fogod.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!