Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal Belépés/Regisztráció Egy véletlen kérdés Facebook


Kategória: Sport, mozgás » Labdajátékok

A kérdés

Mekkora az optimális labdarúgó stadion kapacitás a népesség százalékában kifejezve?

Budapesten él 1757618 fő, a budapesti labdarúgó stadionok össz. kapacitása (az új 65 ezres Puskás Ferenc stadionnal) 192216 fő. Ez a budapesti lakosság 10,94%-a.


A felújított ZTE stadion Zalaegerszegen -58959 fő a város lakossága- korábban 14000 ülőhellyel rendelkezett, ma 9000 ülőhelyes lett. Ez a zalaegerszegi lakosság 15,26%-a. (A 14000-es régi stadion esetében 23,75% volt még.)


Budapesti kb. 11%-hoz viszonyítva a zalaegerszegi 15% még így is soknak tűnik.


Londonban (UK) a labdarúgó stadionok össz. kapacitása 441969 fő, miközben a város lakossága 8416535 fő. Tehát 5,25%-a a futball stadionkapacitás a lakosságnak.

Ha a külvárosi stadionokat is beleszámítjuk, akkor 524357 fő a londoni össz. futball stadion kapacitás. Viszont ez utóbbi esetben is csak a londoni lakosság 6,23%-áról beszélhetünk!


Magyarországon miért van szükség lakosságarányosan a londoni labdarúgó stadion kapacitás kétszeresére? Köszönöm a válaszokat!


Magyar labdarúgó stadionok: [link]

Angol labdarúgó stadionok: [link]

Londoni futball stadionok: [link]Keress kérdéseket hasonló témákban: Budapest, football, futball, labdarúgás, Magyarország, stadion, London, Anglia, lakosság, szurkoló

 2017. márc. 20. 23:58  Privát üzenet  

A válaszok

Végre! Egy normális kérdés normálisan kidolgozva! Off vége.

Először a kérdés első felére reagálnék, utána megválaszolom miért építetnek ilyen méretű stadiont.Szerintem kb. a londoni szint az optimális. Viszont ez nem jelenti azt, hogy egy-egy stadion mérete optimális. Ott a Hertha stadionja, az ország második legnagyobb befogadóképességgel rendelkező stadionja, mégis Dárdai nyilatkozta elég nagy gondjaik vannak azzal, hogy nem járnak elegen a meccsekre. Emiatt a lakosság számához nem érdemes igazítani a stadion méretét, inkább a szurkolók számához jobb viszonyítani.

Akkor jöjjön miért kellenek ilyen méretű stadionok. Az EB rendezéshez. Igen, Orbán készül arra, hogy beadja a pályázatot az EB rendezésre. Nagyon úgy tűnik önállóan akarja megrendezni, nem szövetkezve. Ehhez viszont komoly feltételek vannak. Az UEFA megszabja, hogy mennyi stadion kell milyen szintű (ezt jobban kifejtem nem sokára) és mennyi embernek kell befogadni átlagosan a stadionoknak. Szóval Orbánék nem azt nézik, hogy a lakosság százalékához képest mennyi a befogadóképessége a stadionnak, hanem azt mennyit ír elő az UEFA. Ahogy írtam a stadionokank vannak egy bizonyos szintjei. Ez határoza meg milyen meccseket lehet rendezni benne. Ahhoz, hogy nemzetközi meccseket lehessen játszani Groupama szintű stadionok kellenek, így az EB rendezéséhez is ilyen szintű stadionok kellenek. Az országban meg nem sok ilyen szintű stadion van még, emiatt megy ezaz őrült stadion építkezés (meg persze elég sok pénzt le is tudnak nyúlni belőle), hogy meglegyen a megfelelő számú megfelelő szintű stadion az EB rendezés megpályázásához. Igen, ez azt is jelenti, hogy Orbán úgy tervezi a jövőben is ő lesz hatalmon.A válaszíró 65%-ban hasznos válaszokat ad.
# 1/6Időpont 2017. márc. 22. 11:23 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

1.: Valóban a szurkolók száma mérvadóbb, ugyanakkor a szurkolók száma az idők során változhat kissé miközben a stadion ottmarad, Berlinben 7,01%-a a labdarúgó stadion kapacitás a berlini lakosság számához képest (243213 fő kapacitás a 3469849-fős fővárosban). Ez a 7% picit a londoni felett van, amit a Hertha BSC olimpiai stadionja okoz. A Londoni adatba -5,25, ill. 6,23%- a Wembley-t is bele számoltam, mint ahogy a budapestibe -10,94%- az épülő Puskás Ferenc stadiont!


Kitekintésképpen megnéztem, mi a helyzet Spanyolországban.

Madridban 5,98% a labdarúgó stadionok kapacitása a madridi lakossághoz képest (187881 fő és 3141991 lakos). Ugyanez az adat a madridi tartományra (Community of Madrid) 3,87% ami a 251112 fős futball stadion kapacitásból és a 6489680 fős tartomány lakosságából adódik.


Barcelona városa, Katalóniában kivétel, mert 1604555 fős lakosságához 224613 fő labdarúgó stadion kapacitás tartozik, ez pedig 14%-os arányt jelent!

Azonban, ha az egész Katalán tartományt vesszük alapul -7522596 fő lakosság és 305628 fős futball stadion kapacitás-, akkor 4,06%-os érték adódik.


Végezetül minden település szerkezete más és máshogy szabják meg, hogy hol legyenek a település határai, azaz igazából az urbanizálódott terület lakosságát („urban area”) kellene figyelembe venni.

Barcelona urbanizálódott területének lakossága a város lakosságához képest kiugróan nagy, kb. háromszorosa, ha a statisztikákat megnézzük. Ugyan ez az arány Budapesten, kb. 1,66-szeres.


Ezek az arányok -urbanizálódott terület lakossága/város lakossága- a fenti városokra.: London: 1.13; Berlin: 1,36; Budapest: 1,66; Madrid: 1,99; Barcelona: 2,95.


A fenti lakosságszám arányokkal elosztva a lakosságarányos labdarúgó stadion kapacitásokat a következő adódik: London: 5,51%; Berlin: 5,15%; Budapest: 6,59%; Madrid: 3,01%; Barcelona: 4,75%. A budapesti érték (6,59%), még mindig a legmagasabb az összes többi városhoz képest!

Azaz, még az urbanizálódott területeket beleszámítva is magas Budapesten a labdarúgó stadionok lakosságszámhoz viszonyított befogadóképessége.


A barcelonai 14% szépen 4,75%-ra csökken, ha a nagy urbanizálódott külvárost beleszámítjuk!


Berlini labdarúgó stadion kapacitások.: [link]

Spanyol stadionok kapacitása: [link]

A demográfiai adatokat a városok angol nyelvű Wikipedia oldalairól használtam fel.


Véleményem szerint Magyarország demográfiai okokból sem lenne képes labdarúgó EB-t rendezni. Azaz az ország demográfiája „nem bírna el” további 20 – 30 ezres stadionokat (amikből bizony szükség lenne párra egy EB-hez)! Azok később teljesen kihasználatlanok maradnának. Azaz, ha a spanyolhoz hasonló lenne a magyar labdarúgás minősége, akkor is érdemes lenne valamely szomszédos országokkal közösen rendezni. Én így látom, lehet, hogy tévedek. Szerintem ezt Orbán Viktor stábja is így látja, azaz ebből nem lehet következtetni arra, hogy ki meddig akar kormányon maradni, úgy gondolom.


Van valahol olyan statisztika, ami a különböző országok össz. labdarúgó stadion kapacitását megadja (vagy legalább annak arányát a népességhez)?


(Megj1.: A fent használt „urban area” nem azonos az „metropolitan area”-al, azaz az agglomerizációs gyűrűvel. Az agglomerizációs gyűrű lakosságszámát azért nem használtam, mert pl. London agglomerizációs gyűrűjével együtt, már 13,88 milliós, viszont ehhez csomó külső kisvárosi klub stadionját bele kellene venni a fenti számításokba.

Megj2.: Mivel előkerült a politika és Orbán Viktor neve, leírom, én a Fidesz-re szoktam szavazni, de nem vagyok pártag. A Kormányban sem dolgozom. Eredetileg a kérdésben nem akartam politizálni. Továbbá csak szurkoló vagyok, sem igazolt játékos, se edző, sem MLSZ-ben dolgozó. Azaz laikus drukker.)# 2/6Időpont 2017. márc. 22. 15:52 Privát üzenet
Szerintem a budapesti százalékot befolyásolja az is, hogy pl.: Újpest sokáig külön város volt és nem csak városrész. Mire városrész lett, addigra már volt külön stadionja. Szerintem vizsgálnánk még lenne pár hasonló stadion, emiatt is lehet ilyen nagy az eredmény a többi városhoz képest. Meg itthon valamiért azt hiszik a jó focihoz óriási stadion kell (a debreceni szurkolók is már az elején megmondták túlságosan nagy lesz a stadion, nem fogják tudni megtölteni), emiatt szeretnek magas befogadó képességűre csinálni őket. Eddig MTK kezelte a legnormálisabban a dolgokat, a sokat vitatott fal azért épült oda, mert tudták nem fog annyi szurkoló jönni, hogy kellene oda is lelátó. Szóval ez ilyen nagyzási hóbort sok klubnál, pedig semmi se indokolná az ilyen méretű stadionokat. Pusztán elég azt megfigyelni, hogy a hazai foci rajongói réteg kezd kiöregedni, a mai fiatalokat már nem is nagyon érdekli a klub szintű hazai foci, így nem is nagyon lesz, aki már járjon a meccsekre. Szóval semmi se indokolja, hogy ilyen méretű stadionok kellenének.

A válaszíró 65%-ban hasznos válaszokat ad.
# 3/6Időpont 2017. márc. 23. 10:12 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

3.: Debrecenben is van három stadion!

A második is 9000 fős (máshol 10200 fősnek írják), az új Nagyerdei pedig 20340 fős, ill. van még egy 3200 fő befogadóképességű. Azaz 32540 Debrecenben a labdarúgó stadionok össz. befogadóképessége. A lakosság, pedig 203506 fő.


Ez 15,99%-a a debreceni lakosság számának! Bődületesen nagy szám, még a Barcelona városi 14%-ot is meghaladja!

(A régi Nagyerdei stadion 10000 fős volt.)

Véleményem szerint a hazai építőipart támogatjuk a nagy stadionberuházásokkal, ezért lőnek túl szinte mindig a célon, a befogadókapacitásokat illetően.


Édesapámmal beszélgetve, arra jutottunk, hogy ezek a nagy befogadóképességek -és az állami igény- oda vezethetők vissza, hogy a 60-es évek magyar labdarúgása a 60-as években jobb volt a saját korszakához viszonyítva, mint ma a Spanyol labdarúgás a mai kortársakhoz mérve.


A nagy lelátókkal ellátott stadionok helyett a sportnak, inkább több jó minőségű füves pálya kellene elszórva, minden faluban. A stadionok befogadókapacitását elég lenne kb. 4% körül tartani a lakosság számához képest.

Továbbá egy nagyszerűen működő és szervezett tehetség mentő program kellene minden vidéki faluba és a városokba.


Nekem ne mondják, hogy az az általános iskolában labdazsonglőrként számon tartott fiatal, akiből lett egy iszákos, láncdohányos szakmunkás/betanított munkás, az hasznosabb a társadalomnak, mintha nem engedik elkallódni és bekerül egy jól fejlesztő labdarúgó klubhoz!# 4/6Időpont 2017. márc. 23. 15:14 Privát üzenet
Udvardi András nevű felhasználó válasza:

0 fő!

A válaszíró 40%-ban hasznos válaszokat ad.
# 5/6Időpont 2017. márc. 27. 09:20 Privát üzenet
Hasznos számodra ez a válasz?
A kérdező kommentje:

5.: Nézd meg Szoboszlai Dominik góljait, azért nem nulla fő!

# 6/6Időpont 2017. márc. 27. 14:07 Privát üzenet

Értesítsünk róla, ha új válasz érkezik? Válasz küldéseKapcsolódó kérdések
Torghelle Sándor magyar válogatott labdarúgót miért emlegetik a levegő uraként?
Mikor játsszák le a Brighton - Cardiff labdarúgó mérkőzést?
Milyen labdarúgó gimnáziumot tudtok ajánlani?
Mi különbség van a felnőtt labdarúgó játékban a járási bajnokság és a Magyar válogatott címeres mezében játszó labdarúgók közt?
Honnan/hol lehet vásárolni Budapesten, személyesen elsősorban, eredeti legfrissebb Magyar Labdarúgó Válogatott mezt (amiben az EB-n szerepeltünk)?
Hogyan lehetek labdarúgó edző?

Kérdések a Sport, mozgás rovatbólKérdések a Labdajátékok rovatból
Minden jog fenntartva © 2018, www.gyakorikerdesek.hu | GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | WebMinute Kft. | Kapcsolat: info (kukac) gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!