Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » 16 éves lány vagyok. Edzésterv...

16 éves lány vagyok. Edzésterv kialakításában szeretnék segítséget kérni! (? )

Figyelt kérdés

Sziasztok! 16 éves vagyok, kézilabdázom, van egy alap izomzatom már, nem a nulláról kezdem :) Év elején kedvet kaptam a kondizáshoz, olvasgattam utána, illetve lementem és ott a srácokkal és az internet segítségével összeállítottunk egy egész testes átmozgatós edzéstervet. Nem tudtam mindig rendszeresen járni (ezen most változtatni fogok), meg is sérültem közben a kézilabda miatt, így akkor is hagytam ki pár hetet, de azért igyekeztem gyakran lejutni :) Most így néz ki, amiket csinálni szoktam:

- Nyakhoz húzás széles fogással 6×12 20kg

- Fekvenyomás vízszintes padon széles fogással 6×10 15kg

- Vállból nyomás rúddal állva 6×12 10kg

- Bicepsz franciarúddal állva 6×6 11kg

- Karnyújtás fej mögött tárcsával 5×20 5kg

- Lórúgás 6×8 5 kg

- Mellhez húzás széles fogással 6×12 20kg

- Bolgár guggolás 5×10 10 kg (egy-egy lábra külön 5×10)

- Guggolás: Ezt elkezdtem úgy, hogy 6×10 15kg-al, de közben emelni kezdtem mindig a súlyokat, és változtatni az ismétlésszámon. Szóval ez elég bonyolult, mindig másképp csinálom, van amikor ilyen piramisosan vagy hogyan, hogy 6-ot 20kg-al, 4-et 25-el, 2-őt 30-al és kettőt 35-el, majd megint 2-őt 30-al, 4-et 25-el, 6-ot 20-al... De ez tényleg edzésenként változik szinte. A 35 kg volt eddig a legnagyobb súly, amivel próbáltam. Akik lent szoktak lenni velem a kondiban, azt mondják 40-el is menne. Szabályosan csinálom, legalábbis úgy gondolom, mert unokatestvérem súlyemelő (versenyszerűen), és eljártam az ő edzéseire, ahol az edző megtanított szabályosan guggolni :)

Szóval ezeket szoktam csinálni, de a kézi miatt kb. heti kétszer tudok csak menni. Ezeken kívül ilyen hát-has erősítéseket szoktam csinálni, de azokat tényleg nem tudom megmondani mennyit, amennyihez éppen kedvem van. :)

Olvasgattam az interneten és azt találtam, hogy nem igazán jó, ha nagy súlyokkal dolgozom, mert elveszik a mozgásom gyorsasága, ami a kézilabdában ugye nagyon fontos. Én pedig fokozatosan emelni szeretem volna a súlyokon. Meg ismerőseim szerint (tudom nem hozzáértők, meg nem megbízható az ilyen "ez meg az mondta" forrás, azért kérdezem meg itt is) a kondizás, testépítés és a kézilabda együtt nem a legjobb páros. Mert nem szabad nagy izmokat építeni, és hogy majd a kaput se fogom eltalálni...stb.

Aztán rátaláltam a saját testsúlyos edzésre, amitől elvileg nem nő nagyra az izomzatom, a nyers erőmet növeli inkább. Nekem ez tökéletes lenne, mert lányként amúgy sem szeretnék méretes karokat, viszont az, hogy legyen erőnlétem mindenképp szükséges. Szóval esetleg ha erről írnátok egy-két dolgot, vagy linkelnétek, azt megköszönném. Közben én is nézelődök majd :)

Igazából a céljaim között a szálkásítás is szerepel, tehát zsírt is szeretnék leadni. 173 cm, és 64-65 kg vagyok. Nem vagyok kövér, de elégedett sem. Szóval arra gondoltam, hogy elkezdenék saját testsúllyal edzeni, és futni járni. Erről így mit gondoltok?

Az étkezéssel már nagyjából tisztában vagyok, azt igyekszem majd összerakni magamnak, de ha van valami jó tippetek, vagy hozzáfűznivalótok, szívesen fogadom!

Táplálékkiegészítőket nem használok, mert annyira nem is értek hozzá, hogy mi mire való, egyedül fehérjeshaket szoktam inni kondi után.

Köszönöm előre is, annak aki végigolvassa, és válaszol! :)

2014. máj. 17. 11:30
 1/6 anonim ***** válasza:

az első gyakorlatot vedd ki és rakd be helyette a hetest,és hiányzik a vádli a has és az alsó hát,de amúgy jó.

nőként nem tudsz túl izmos lenni,úgyhogy csinálhatod nyugodtan,nem fogja negatívan befolyásolni a kézi edzéseidet sőt.

viszont a célodhoz illene a kettlebell vagy a crossfit edzés is ha a hatékonyságot nézzük,mert az robbanékonysági állóképességi edzés is.

2014. máj. 17. 11:48
 2/6 anonim ***** válasza:
Az ízületek kímélése érdekében a nyakból nyomás helyett mellről nyomás, nyak mögé húzás helyett pedig mellhez húzás.
2014. máj. 17. 11:56
 3/6 anonim ***** válasza:

Csak pár dolgot tisztázni kéne:

1) Nagy súlyról akkor beszélhetünk ha majd a saját testsúlyoddal a nyakadban guggolsz meg annyit húzol le,nem 15-20 kilóknál.

2)Nagy izmaid nőként,naturálban,hobbikondizgatással,"nagyjából"-étrenddel SOHASEM lesznek.

Ő például egy fitnessmodell akinek ez az élete,nem a hobbija..szerinted nagydarab?

[link]

3)Akinek FOGALMA SINCS a kondizásról,annak sz*rd le a véleményét a témában,legyen az akár szülőd,akár más.

4)Olyan nincs,hogy erős leszel de nem izmosodsz. Nem mindig arányosan függ össze,de azért vagy erős mert izmos vagy..

Ha fogyni szeretnél ahhoz elsősorban szálkásító étrend kéne.A mozgás mint látom megvan.

A saját testsúlyos edzésre Street Workout néven keress rá,rengeteg terv,oktatóvideó van youtubeon.

Van egy Fegyencedzés című könyv is a témmában de abból csak a gyakorlatokat nézd ki,mert a könyv a súlyzós edzés alaptalan gyalázásásra van építve.

2014. máj. 17. 12:00
 4/6 anonim ***** válasza:

Hát.. nem lesznek méretes karjaid,nyugodj meg. Mi férfiak is a "méretekért" küzdünk és több év munkája a méretes kar,szóval tipikus átlag felfogású "Nem akar kondizni,mert nagyon nagy leszek" vagy :) De nem baj,majd változik.

Ne hallgass másra,főleg ne az "énmindenttudok de mégse" ismerősökre :) Én csak ennyit tudok hozzáfűzni,én se hallgatok sok mindenkire,főleg nem az olyan "barátokra" akik szünetben odajönnek betalálni,meg szerintük a rizs fehérjeforrás és stb...

Sok sikert. Én a helyedben nem foglalkoznék a saját testsúlyos szarsággal,bár ez csak saját vélemény. Személy szerint nekem az nem jön be,de kinek hogy esik jól.

2014. máj. 17. 13:55
 5/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek az eddigi válaszokat! :-)
2014. máj. 18. 08:23
 6/6 anonim ***** válasza:
Én mondjuk egy ferdepados kézisulyzos nyomást betennék, esetleg a fekvenyomás helyére.
2014. máj. 18. 15:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!