Hamilton miért ennyire primadonna?

válasza:"Én nem láttam, hogy Löklerk a szezon végén agyba-főbe nyerte volna a futamokat..."
Ja, mert ha csapatnál nem alkalmas rendszeres győzelmekre az autó, akkor már semmi értelme az összehasonlításnak? Leclerc 7 alkalommal állt dobogón, Hamilton egyszer sem. Leclerc legrosszabb rajthelye a 11. pozíció volt. Hamiltonnak meg az év vége felé már az is megugorhatatlan akadály volt, hogy ne essen ki a Q1-ben.
Hamiltont általában be szoktam védeni, mert az átlag kelet-európai drukkerek számára eléggé idegen karakter, és sok esetben indokolatlanul támadják (mint pl. most is a fentebbi válaszoknál a vélt kivételezés miatt) de az idei teljesíménye védhetetlen volt.

válasza:"Hamilton egyszer sem."
Ki nyerte a kínai sprintfutamot? Ja, azt csak a szél fújta össze, értem. A műszaki hibákról, vitatható jogosságú pontveszteséggel járó bírói döntésekről is nyilván Hamilton tehet...
A pontversenyben én nem látom továbbra sem, hogy nagyságrendi különbség lenne kettejük között.

válasza:

válasza:"A pontversenyben én nem látom továbbra sem, hogy nagyságrendi különbség lenne kettejük között."
Leclerc 242 pontot szerzett, Hamilton 156-ot.
242/156 = 1,55
azaz Leclerc több, mint másfélszer annyi pontot szerzett, mint Hamilton. Viszonylag jónak számító autóban ez bizony nagy különbség. A Ferrari az elmúlt években is nagyjából hasonló erőt képviselt, így korrekt összevetni. Sainz a négy közös évükben háromszor kapott ki Leclerctől, de sosem volt ekkora lemaradása.
2022-ben 308/246 = 1,25
2023-ban 206/200 = 1,03 (éppen hogy)
2024-ben 356/290 = 1,22
Ez a tipikus mértékű lemaradás, erre mondja azt az ember, hogy elfogadható, ennyivel kikapni nem szégyen.
ÉS az év végi összesített eredmény egy dolog, de vegyük hozzá, hogy mi a tendencia. Az év első felében egyetértek, Hamiltonnak nem volt hatalmas lemaradása, ráadásul új csapat, új autó, mindenkinek időbe telik megszokni. De a várakozásokkal ellentétben, az év második felében nem csökkent, hanem egyre nőtt a különbség, drasztikusan. Az év második felében Leclerc 110 pontot szerzett, Hamilton mindössze 46-ot. És ez csak néhány nyers szám, de Hamilton minden téren látványosan elveszítette a fonalat.

válasza:

válasza:Tisztában vagyok ki mennyi pontot szerzett, nem csak a hasamra ütöttem amikor a fentieket írtam. Leclerc évek óta ott van a csapatnál, rá fejlesztették az autót, Hamilton meg csak úgy odaesett. Pontosan erre írtam, hogy ez nem nagyságrendi különbség. Nagyságrend = ha Leclerc 242 pontjához képest szerzett volna 24-et. Nem erről van szó!
De nekem mindegy, felőlem csűrd-csavard úgy a tényeket, hogy a neked tetsző következtetéseket hozd ki belőle...

válasza:"Nagyságrend = ha Leclerc 242 pontjához képest szerzett volna 24-et. Nem erről van szó!"
Oké, én abból indultam ki, hogy az emberek a hétköznapi beszélgetésekben nem feltétlen értik szó szerint a nagyságrendi eltérést, főleg, ha nem igazán van realitása, mint az F1-ben jobb csapatai esetén. A mezőny hátsó traktusa persze más tészta, ott ha az egyik 10 pontot szerez, a másik 1-et, az is egy nagyságrend, pedig simán lehet akár mázli eredménye. Viszont amikor relatíve jó az autó (szóval az egyik versenyő százas nagyságrendben szerzi a pontot), a másik pedig ehhez képest tényleg egy nagyságrenddel hátrébb van (ahogy írtad, 242-hez képest 24), az tényleg csak egészen kivételes esetekben fordul elő. Amióta a jelenlegi pontrendszer van (2010 óta) csak egyszer volt ilyen: tavaly. Amikor egy abszolút top versenyző élete formájában, a másik autóban pedig az egyébként is középszerű szintjéhez képest is súlyosan alulteljesítő Cunoda. A főnökök általában nem szokták megvárni, hogy valakinek ennyire leromoljon a teljesítménye. Összehasonlításképp: a Red Bullnál Gasly-t 12 futam után rakták vissza a kiscsapatba, ekkor 63 pontja volt Verstappen 181 pontjához képest. Albont tesztpilótává fokozták vissza, miután 214:105-re kikapott Verstappentől. Amikor Perez 575:285-re kikapott Verstappentől, figyelmeztették, a következő évben pedig 437:152-re kapott ki, és ki is rúgták. Ricciardó a mclarenes kirúgása évében 122:37-re kapott ki Norristól. Mind-mind bőven felette az egy nagyságrend eltérésnek. Ezek a tények, barátom. Hamiltonnak nem áll jól a szénája.

válasza:Érdekes, hogy pl a Mercedest "teljesen véletlenül" kifelejtetted. Pedig az sem sereghajtó csapat.
Russell 319 pontot szerzett, Antonelli 149-et! A különbség 170 pont! Összehasonlításul HAM és LEC között 86 pont a különbség.
Ez alapján akkor elkönyvelhetjük, hogy Antonelli falábú és nem tud vezetni ki kell rúgni az egész sportból mert semmi keresnivalója ott?! Ezen is lehetne hosszasan ugyanígy lamentálni és bizonyítgatni a saját elképzelésedet.
A F1 sajnos nem ennyire fekete vagy fehér, hogy csak a pontokat kell nézni, ennél sokkal összetettebb. De mindegy, nem írom le ezredszer is, személyedben úgyis süket fülekre talál...

válasza:"Ez alapján akkor elkönyvelhetjük, hogy Antonelli falábú és nem tud vezetni ki kell rúgni az egész sportból mert semmi keresnivalója ott?! "
Antonelliről mindenki tudja, hogy a készségei alapján normál esetben még az utánpótlás szériákban kéne vezetnie. Csak a Mercedes úgy gondolta, hogy még egyszer nem akar lemaradni a következő nagy tehetségről, és inkább idő előtt lecsap rá, és elnézi neki, hogy az egyik F1-es autójukat vezetve szerzi meg azt a tapasztalatot, amit amúgy az F2-ben kéne. Szóval ő egy zöldfülű újonc, sőt még újonc mércével is tapasztalatlan. S mint ilyen, előtte várhatóan még sok-sok fejlődés áll. Hamilton mint 41 éves versenyző viszont már nem fog fejlődni sehova, legfeljebb vissza.
"A F1 sajnos nem ennyire fekete vagy fehér, hogy csak a pontokat kell nézni, ennél sokkal összetettebb. De mindegy, nem írom le ezredszer is, személyedben úgyis süket fülekre talál..."
Te hoztad fel a pontokat, nem én (lásd a #12-es válaszod). Aztán amikor a pontokat illetően sem maradtak védhető érveid, most hirtelen kitalálod, hogy nem csak a pontokat kell nézni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!