Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Sport, mozgás » Vizi sportok » Úszók! Ti hogy csináljátok,...

Úszók! Ti hogy csináljátok, hogy hanyatt a víz alatt ne menjen az orrotokba víz? (a levegő kiengedése nélkül)

Figyelt kérdés
Igen tudom, hogy kifújni a levegőt, de csomó embert látok, akiknek nem jön buborék, a felső ajkukat sem használják, mégsem megy az orrukba víz, mert a kimenő nyomással kiegyenlítik a bemenni akaró vizet, így se a víz nem megy be, se a levegő nem megy ki. Viszont egyik úszó edző/oktató sem tud nekem arra választ adni, MITŐL és HOGYAN alakul ki ez a reflex (rengeteget gyakoroltam, de egyszerűen nem tudom megcsinálni) Az úszó oktatók nem segítenek nekem. Aki ezt meg tudja csinálni, kérem mondja el, ő hány évesen tanulta meg, hogyan tanulta meg (ha egyáltalán kellett, legtöbb embernek ez a képesség csak úgy magától van), mire emlékszik, hogyan alakult ki? Van esélyem ezt 29 évesen megtanulni? Mindig is szerettem úszni, de ez valahogy eddig kimaradt. Attól félek, ha ez gyerekként valakiben nem alakul ki, akkor már sosem fog.

2019. máj. 16. 20:57
 1/9 anonim ***** válasza:

Az első mondatodban megválaszoltad magadnak.

Az orron folyamatosan fújod ki a levegőt, függetlenül attól, hogy mi a testhelyzeted. Az mindig megy ki.

2019. máj. 17. 06:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 A kérdező kommentje:
Nekem erősen kell kifújni, hogy hanyatt ne menjen be a víz, azzal pedig hamar elpazarlom a levegőt. Ha gyengén buborékolok, bemegy az orromba, ezért akarom azt megtanulni, hogy csak annyira fújom, hogy a levegő az orrjárat elejébe "beragadjon" és dugóként funkcionáljon a víz ellen, így nem pazarlom a levegőt de az orromba se megy víz. Ezt rengetegen meg tudják csinálni, nyaranta párszor pacsáló ismerőseim is de nem tudják, hogyan csináljam mivel nekik magától, ösztönösen jön, sosem gyakorolták... És sosem voltak versenyúszók sem.
2019. máj. 17. 13:04
 3/9 A kérdező kommentje:
Ha valaki tud úszó edzőt/oktatót aki segít nekem ebben (természetesen nem ingyen), azzal is ki lennék segítve.
2019. máj. 17. 13:06
 4/9 anonim ***** válasza:
Szerintem csak a fejtartassal lehet valamennyire befolyasolni, hogy ne follyon be, de nem garantalom..az uszok orrcsipeszt hasznalnak vagy kifujjak a levegot szerintem.
2019. máj. 17. 15:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:

Inkább kifújják. Orrcsipeszt eddig csak szinkronúszókon láttam.


De amúgy kérdező folyamatosan megválaszolod saját magadnak a kérdést. Szépen leírod, hogy kell csinálni. Annyi a titok, hogy sokat kell gyakorolni.

2019. máj. 17. 19:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 A kérdező kommentje:
Utolsó, nem sokat, hanem rengeteget gyakoroltam már. Nem tudom, te mennyit kísérleteztél vele, de ha sokat akkor tudod, hogy a nyelvet ezer féleképpen lehet tartani, a lágy szájpadot, gégefedőt szintén, lehet tüdőből vagy hasból és rekeszizomból is kilélegezni, vagy az összesből egyszerre, továbbá a szeptumban is ezer féle túlnyomás érzést tudsz generálni különféle módokon még vizen kívül is, továbbá az orrnyerged, orrlyukad, orrjárataid is tudod mechanikusan izmokkal feszegetni... és ezen dolgok végtelen kombinációja közül majd egy lesz az, ami működni fog. Ezért kéne szakember, hogy pontosan elmondja mi a frászt csináljak pontosan mivel.
2019. máj. 18. 10:27
 7/9 anonim ***** válasza:
Szia, egy uszo ismerosom vazelint mondott, hogy az segit. De hogy pontosan hogyan azt nem tudom:D de nezz utana, hatha
2019. júl. 27. 16:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 A kérdező kommentje:

Azt nem veszi senki figyelembe, hogy ez a dolog spontán alakul ki. A vízen fent maradást (függőlegesen) gyakoroltad valaha? NEM, mert magától jött. Vagy elsüllyedsz, vagy fent maradsz. Na ez a képesség ugyanez. Vagy van egyensúly, vagy nincs. Az úszó edzők pontosan tudják, milyen gyakorlatokat kell végeztetni a ficsúrokkal, hogy kialakuljon náluk a vízen való fent maradás képessége egy helyben (függőlegesen) és ezt külön nem is tanítják sehol. Bár amelyik szülőnek van esze az nem 6 meg 8 éves korban viszi el a gyereket úszni tanulni, hanem nem is engedi, hogy baba kora után elfelejtsen és bevágja a vízbe, hogy ússzon. Azt miért nem tudják az úszó edzők, hogy az általam leírt képességet hogy lehet kialakítani/előidézni? Miért nincsenek tisztában a lágy szájpad, a gégefedő, a nyelv, a bordaközi izmok, az alsó-felső rekeszizom és hasizom jelentőségével, amikor levegő megtartásról, vagy kilégzésről beszélünk? Hány úszó edző (de akár búvár oktató) tudja, hogy 3 féle képpen is lehet levegőt visszatartani???? Egyáltalán, miért nincs semmi anatómiai tudásuk, amivel segíthetnének? Vagy megmagyaráznák nekem, hogy mi a fenéért nem megy ennyi gyakorlás és utánajárás után sem? Elfogadom, ha anatómiailag alkalmatlan vagyok erre, de én a kutatásaim során erre bizonyítékot még nem találtam, hogy bárki is alkalmatlan lenne erre. Sőt, mint kiderült, sem az orrpolip, sem az orrsövényferdülés, sem az allergia DE MÉG AZ ASZTMA SEM kizáró okok és a képesség megléte nincs összefüggésben orrmérettel, orrjárati különbségekkel sem, tekintve, hogy az orrunk az egyik olyan szervünk, amely belülről a legtöbbet változik 18-20 éves korig, és utána is folyamatosan változik halálunkig. Ha struktúrális lenne a képesség megléte, akkor kb 0.0001% esély lenne rá, hogy valaki 60 évesen meg tudja csinálni, ha mondjuk 5 évesen meg tudta. Ennek ellenére nem beszéltem még olyan emberrel, aki ezt "régen meg tudta csinálni, most viszont már nem". Már bocs, de aki úszó edzőnek adja el magát, a minimum, hogy minden képességről legalább tud, ami úszással kapcsolatos. Ennek ellenére sokan azt sem tudják, hogy ez a dolog létezik... Közben minden második úszni tudó (nem versenyúszó!!! de még csak rendszeresen úszni sem járó!!!!) ismerősöm megcsinálja, csak nem tudják elmondani, hogyan, mert sosem gyakorolták, egyszerűen nem megy az orrukba víz akármilyen pozíciót vesznek fel víz alatt. Nem emlékeznek ennek megtanulására, azt mondják, mindig is természetes volt nekik, hogy kiegyenlítik a nyomást az orrukban. Ennyit a sok gyakorlásról. Jöhetünk azzal, hogy gyerekként tanulták meg, de egy gyerek aztán eszméletlenül odafigyel arra, jön- e buborék vagy sem ugye? A fenéket, csak élvezi a vizet...


Nem csak azok, akik meg tudják csinálni, de orvosok (neurológus és orrspecialista is) is alátámasztották nekem, hogy ez egy természetes reflex (ismétlem, természetes), ami ösztönösen alakul ki, nem pedig aggyal irányított légzés kontroll hatására. Az már más kérdés, hogy a természet ellenes társadalmunkban a természet ellenes életmódunkkal természetes reflexeink sem alakulnak ki jó néhányunknak ugyebár...

Egy kis ízelítő abból, ez mennyire nem akaratlagos dolog a saját példámon keresztül:

- 6 hónapja gyakorlom (számold ki, hány ezer próbálkozáson vagyok túl. Egyetlen egyszer sem sikerült, pedig a nagy számok törvénye alapján legalább véletlenül sikerülnie kellett volna, főleg azok után, amiket lentebb írok) Ráadásul nem fáradtan / intenzív mozgás közben gyakorlom, hanem nyugodt állapotban, hogy növeljem az esélyét, hogy sikerül, mivel a légzést nehezebb kontrollálni, amikor kifullasztod magad vagy légszomjad van a víz alatt mozgás közben.

- Mindent tudok a légzésről és a kilégzésről nem csak elméletben, hanem a gyakorlatban is. Azt is tudom, milyen technikával lehet a létező legfinomabb kilégzést létrehozni és létre is tudom hozni.

- Elmentem Buteyko légzés-tanfolyamra- ami az egészséges légzésen túl pontosan a csökkentett és lassú légzésről szól.

- Többet tudok erről a képességről, mint az összes búvár- és úszó oktató együttvéve, akiket megkérdeztem erről. Minden létező dolgot megpróbáltam. Mindent. És azok végtelen kombinációit is. 20 oldalas esszét tudnék írni arról, hogy akinek hanyatt az orrába megy a víz a víz alatt, az mivel próbálkozzon, hogy kint tartsa. És azokból, amiket leírok, állítom, hogy 1000 emberből 999- nek valamelyik dolog, vagy legalább valamely dolgok kombinációja működne. Nekem semmi sem működik egyszerűen.

- Direkt elmentem agykontroll tanfolyamra is, orrba-szájba vizualizálok. Annyira, hogy volt olyan időszak, hogy el is hittem, hogy sikerül és menni fog. De a valóság természetesen pofán vágott ismét. Ennyi kudarc után persze nem is csoda. Életemben nem voltam ilyen szerencsétlen semmiben.

- Szándékosan megműttettem az orrsövényferdülésem, kidaráltattam az orrpolipjaim egy olyan orvossal, aki nagyon megbízható és nagyon jó munkát végzett. Olyan egyenes lett a szeptumom, mintha vonalzóval húzták volna ki (ezt egy MÁSIK, allergológus-fül orr gégész mondta, amikor 1 hónappal a műtét után bele nézett az orromba.) Természetesen a tökéletesen szelelő orrommal, szteroidos orrspray- ket és antihisztamint használva (hogy az allergiát kizárjam) sem sikerült a továbbiakban sem megcsinálnom ezt a dolgot. De még csak túlzottan nagy különbséget sem éreztem az előtte-utána állapottal kapcsolatban a víz alatt.

- Már orrplasztikára is elmentem érdeklődni, hogy mit lehetne tenni az ügyben, hogy ezt meg tudjam csinálni, természetesen semmit nem tudtak mondani. Azt mondták, amennyiben az orrom belül rendben van, erre képesnek kellene, hogy legyek. Ők amúgy sem alakítják az orrot belülről, csak kívülről...

- Van pár ember, akivel beszéltem és aki gyakorolta ezt célzottan (no de nem 6 hónapig, nekik pár próbálkozás után sikerült), az összes úgy számolt be a sikerről, hogy egyszer csak ráérzett és onnantól ment. Magyarul ha nem reflex lenne, akkor évekig kellene gyakorolni, hogy a nyomást minden pozícióban egyenlítsd és minden mélységben (tekintve, a vízben milyen szinten változik a nyomás mélység szerint, na meg az sem mindegy, milyen szögben nézel fölfelé...). Magyarul ha egyszer sikerül, akkor az azt jelentené, hogy abban a mélységben és azzal a fejtartással éppen sikerült, de 5 fokos szöggel eltérő fejtartással és 30 cm- el mélyebben már nem ugyanaz lenne az egész, magyarul minden létező mélységben minden létező fejtartással magabiztosan be kéne gyakorolni egy megadott nyomást, hogy magabiztosan tudja az ember ezt kivitelezni, ennek ellenére nem ez történik, hanem egyszer sikerül és utána már kb mindig...

2019. aug. 14. 17:49
 9/9 A kérdező kommentje:
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy hiába akarom, gyakorlom, teszek meg érte mindent, ez már rohadtul nem az én irányításom alatt áll, bármennyire is szeretném és az egyetlen dolog nagyjából, amit ezek után tehetek, hogy várom a csodát, ami vagy bekövetkezik, vagy sem. Ezért próbálok segítséget kérni, mert én nem hiszem el/nem tudom elfogadni, hogy egy problémára ne legyen megoldás.
2019. aug. 14. 17:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2021, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!