Hogyan lehet megelőzni, hogy egy adatlopásnál minden személyes adatom kiszivárogjon?
Mostanában egyre többet hallok arról, hogy különböző oldalak adatbázisai kiszivárognak, és ilyenkor e-mailek, jelszavak meg egyéb személyes adatok kerülnek ki. Kicsit elkezdtem ezen aggódni, mert én is sok helyen regisztráltam már, és nem mindig figyeltem oda arra, hogy mennyire biztonságos az adott oldal.
Az lenne a kérdésem, hogy mit lehet tenni felhasználóként annak érdekében, hogy egy ilyen esetben minél kevesebb adat szivárogjon ki, vagy legalább ne lehessen velük visszaélni? Érdemes például mindenhol külön jelszót használni, vagy vannak ennél fontosabb dolgok is? Illetve mit lehet tenni utólag, ha már megtörtént egy ilyen incidens?

válasza:

válasza:Mindenhol külön jelszó, ez alap. És a jelszavaid legyenek erősek.
Másrészt minden, kicsit is fontos fióknál legyen beállítva a kétfaktoros hitelesítés.

válasza:Szerintem magánszemélynek adatlopástól kevésbé kell tartani, adathalászattól és "mindenhol ugyanazt a jelszót használva" viszont már komolyan kell félnie és aggódnia.
Adatlopás stb: még azt tudod tenni, hogy adataidat amelyeket féltesz, átmásolod egy régebbi, internet hozzáféréssel nem rendelkező számítógépre.
A "mindenhol más jelszó" ez egyenesen kötelező, mert bármilyen oldalon is szivárog ki az e-mail cím és jelszó páros, azonnal elkezdhetik próbálgatni az adott jelszót e-mail címhez és bármilyen más népszerű belépésekhez...
Kifejezetten vannak gyűjtőoldalak, amelyek a kiszivárgott e-mail címekről rendelkeznek adatbázissal és az érintettséget meg lehet nézni:
Múlt évben volt itt valaki, aki nagy valószínűséggel minden oldalon ugyanazt a jelszót használta és azért veszett el az e-mail címe, mert nagy valószínűséggel eltulajdonították sajnos.

válasza:

válasza:

válasza:"Hogyan lehet megelőzni, hogy egy adatlopásnál minden személyes adatom kiszivárogjon?"
Annál sehogy. A lopás maga a szivárgás.

válasza:"És a jelszavaid legyenek erősek."
Tehát olyanok amikben nincs értelmes szó semmilyen nyelven, véletlenszerűen tartalmaz írásjeleket, kis és nagybetűket, számokat, a számok nincsenek összefüggésben semmilyen dologgal ami veled kapcsolatos (évszám, feleség születési éve, stb), a hossza legalább 10 karakter vagy több.
Ezt sehol nem használod máshol és havonta változtatod meg úgy, hogy a megváltoztatott (új) jelszó semmilyen részletét nem tartalmazza a réginek.
Ez a tökéletes receptje a megjegyezhetetlen jelszónak, ami annyira biztonságos lesz, hogy emiatt te magad sem tudsz majd belépni... :)

válasza:

válasza:"Erre a problémára jelszókezelők valók."
Vagy post it címkékre felírt jelszavak, kiragasztva a monitor szélére...
További kérdések:
Mennyire van értelme, ha multi szférában dolgozom, sales support, sales projekteket vezetek 70% IT átfedéssel. Szakmai továbbképzésnek választanám.
Értesítést kaptam automatikus biztonsági megoldásról. Megnéztem: súlyosnak minősített kártevő lett karanténba helyezve. A műveleteknél az eltávolításra kattintottam, arra gondolva, hogy ez a végleges törlését jelenti. De jól megijedtem, mert az a kiírás jelent meg,...
Az írja, hogy túl sokszor próbálkoztam érvénytelen jelszóval. Sajnos, a válasz is abba a postafiókba jönne, ahova nem enged be. Úgyhogy csak itt tudom majd megnézni az esetleges választ.
A fiókom sajnos felfüggesztésre került és csak vissza vásárolni lehet a hozzáférést azt mondták (Hiába magyaráztam hogy 2 napja léptembe utoljára igorálták.)
Megpróbáltam illesztőprogramot frissiteni, az jó, ha tele van a tárhelye, akkor miért sárga háromszöget jelöl a Windows-ban? Mit lehetne vele tenni?
Windows alatt ha be van állítva az ujjlenyomat alapú bejelentkezés, akkor kötelezően be kell állítani mellé PIN kódot is. Ha az ujjlenyomatot nem ismeri fel, akkor a PIN kódot kéri a rendszer. Lehet, hogy én nem értek valamit, de ez ebben a formában hogyan biztonságos,...
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!