Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Hogyan tudnám visszaszerezni...

Hogyan tudnám visszaszerezni a hiányzó mappákat/fájlokat Linux (végső esetben Windows) alatt?

Figyelt kérdés

Eléggé hülye sztori:

Mivel nincs elég SATA port az alaplapomon, egy HDD-t kénytelen voltam egy "USB to SATA" átalakítóval csatlakoztatni, a tápot pedig ugyanúgy a PC tápról rádugni.

Igen ám, csakhogy annak a gagyi USB to SATA adapternek kontakthibás az USB csatlakozója (gyárilag ilyen, mint a Gembird összes többi terméke is, az ürülékkel egyenlő!!!), ezért egy kis megmozdulás elég neki, hogy lecsatlakozzon, vagy egyszerűen csak nagyon belassuljon az adatátvitel.

Nos, itt most utóbbi történt.

Olyan lassan próbálta betölteni, többszöri próbálkozásra is, hogy gondoltam, kihúzom az USB-t, aztán visszadugom.

Igen ám, csakhogy ezzel a mozdulattal sikeresen megsérült valami a HDD-n!

Linux rendszerrel használtam (de amúgy ExFAT fájlrendszerrel, hogy mindennel kompatibilis legyen, pedig amúgy csak Linuxon használtam mindig is...), amikor bedugtam, normálisan megjelent, mutatta, hogy mekkora a partíció, aztán, mikor fel szerettem volna csatolni, akkor jött a feketeleves!

"Can't read superblock" - ezt a hibaüzenetet dobva többé nem lehetett felcsatolni a partíciót, de nem csak az USB átalakítóval, hanem közvetlenül az alaplapi SATA portra dugva se...

Na, gondoltam, fogok egy másik HDD-t, amin nincs semmi életbevágóan fontos tartalom, azt leformáztam, aztán a ddrescue-val klónoztam rá a sérült partíciót, hogy majd a klónon próbálkozzak az adatmentéssel, nehogy nagyobb bajt csináljak a forráslemezen.

Amikor a ddrescue végzett, érdekes módon a másolatot simán fel tudtam csatolni!

Már elsőre úgy tűnt, hogy minden megvan, aztán rájöttem, hogy nem...

Néhány mappa hiányzik, a tartalmával együtt...

Ami viszont megvan, az nincs megsérülve, ahogy elnézem.

A másolt partíción kb pont annyi szabad hely van, mint amennyi a forrás partíción volt a megsérülés előtt, amiből arra következtetek, hogy az adatok bizony ott vannak a lemezen, csak nem jelennek meg valamiért!

Ezeket szeretném valahogy visszahozni/láthatóvá tenni.

Amit észrevettem, hogy főleg az elmúlt hetekben/hónapokban létrehozott fájlok hiányoznak teljesen, meg a régebbiekből pár darab, de a legtöbb régebbi fájl, a könyvtárstruktúrával együtt rendesen megvan a partíció másolatán.

Ezeket a nem látható (de a lemezen feltehetőleg ottlevő) fájlokat hogyan tudnám láthatóvá "varázsolni" elsődlegesen Linux alatt?

Mivel az ExFAT az Windows-os fájlrendszer, lehet, hogy egy CHKDSK kellene neki, viszont Windwsos gépet csak a fél szoba lebontásával tudok szerezni, mert ott van bepakolva a sarokba, minden vacakkal eltorlaszolva/körbevéve.

Persze, előveszem, ha muszáj...

A lemezen főleg letöltött dolgok vannak, már akár az is jó lenne, ha csak a hiányzó mappák/fájlok neveit meg tudnám nézni, hogy tudjam, hogy mi hiányzik, hogy újra letölthessem.

Persze, van néhány személyes fájl is, de nem életbevágó, persze örülnék, ha viszont láthatnám ezeket is.

dec. 2. 23:26
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Nem windows alatt, és szigorúan a másolaton, nem az eredetin:

fsck.exfat -n /dev/...

Ez csak keres, nem javít, ha talál értelmeset:

fsck.exfat -y /dev/...

Ha még mindig hiányzik valami (ha kell sudo apt install testdisk után)

Testdisk

Ha ez után sincs meg minden, akkor photorec (ez is felkerül a tesdisk installal)

Én ezeken mennék végig.

Ha nincs múlhatatlan szükséged az exfat-ra, akkor a továbbiakban mindenképpen térj át valamilyen naplózó fájlrendszerre, például az ext4-re. Ha ilyet használtál volna, akkor ez nem történt volna meg, mert az ilyen naplózó fájlrendszer félbemaradt, lezáratlan írás esetén visszaállítja az írás kezdete előtti állapotot, a fájlrendszer konzisztens marad.

dec. 3. 01:27
 2/4 anonim ***** válasza:
Windows alatt ez valamikor jó volt. [link]
dec. 3. 10:13
 3/4 A kérdező kommentje:

Bocsi, hogy csak most írok, de amúgy már korábban elolvastam, amiket írtatok, köszönöm szépen!

Sajnos az fsck és a testdisk nemigen tudott mit kezdeni vele azon kívül, hogy kiírta, hogy adatsérülés van.

Az interneten is találtam pár dolgot, hogy hogyan lehet ezzel a két programmal megcsinálni, de nem jött össze.

Aztán, találtam egy ilyet: [link]

Sajnos az ingyenes verziója eléggé le van butítva (már ami a visszaállítást illeti), a könyvtárstuktúrát buktam volna, és nagyon időigényes lett volna így kimentegetni egyessével (pedig amúgy mindent megtalált, még a fájlnevek és a könyvtárstruktúra is rendben volt), ezért azt csináltam, hogy csak az általam készített (saját) tartalmakat mentettem le, a letöltött fájlokat pedig újra letöltöm.

Mivel a qBittorrent-ben (ezzel töltöttem szinte mindent, ami volt rajta) találtam egy "force recheck" gombot, amivel vissza tudom tölteni azt, amit ezen az asztali gépen töltöttem le. Ha a laptopomból nem töröltem az ottani listát, akkor azokat is vissza fogom tudni tölteni, ha átcsatlakoztatom oda.

Nos, ez lett, elszórakozok vele.

Aztán, ha megvagyok, most már erre a másik HDD-re is átmásolok mindent, hogy legyen 2 példányom ebből is, akkor sokkal egyszerűbb dolgom lesz, ha legközelebb ilyesmi történik.

Idáig csak az "életbevágóan fontos" fájlokat tároltam több példányban, de ezek után úgy látszik, hogy a többit is érdemes...

Ja és, persze már EXT4-re lesz formázva, úgyis csak Linux alatt használom.

Arról már hallottam, hogy a naplózó fájlrendszerek jobban bírják a hirtelen "megszakadást", csakhát eddig még nem történt ilyen, pedig van sok pendrive-om és SD kártyám, amin exFAT és FAT32 fájlrendszer van, de most ezt is megtapasztaltam.

dec. 3. 16:16
 4/4 anonim ***** válasza:

Köszi a szuper választ!

Az "életbevágóan fontos" fájlok, az idő teltével arányosan csökkennek. 😀

dec. 3. 20:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!