Valaki elmagyarázná a processzorokat?

Ha jól tudom... Akkor amit leírtál az korrekt. A magok száma gyorsasága számít. Viszont a ryzen cpuknál van egy boost azokon amelyik végén ott van az x3d. Ugye minden alap cpunak van cache-je ez kb olyan mintha lenne egy kis ramja számításokhoz. Ebből van 3db cache1 2 3, de ez most lényegtelen. Az x3ds modellek ezt sokkal gyorsabban elérik kisseb időtartalom alatt tudnak "feltölteni" és "lekérdezni" adatokat. Emiatt gyorsabb lesz overall a cpu és ezért veri meg az intelt.
A gput úgy képzel el mint egy mini pct. Van processzora alaplapja és ramja is. A processzor a chip alaplap ami összeköti a rammal amit a gpuban Vramnak nevezünk == video random access memory. Ebben tárolja a játékban(vagy egyéb programokban) lévő grafikai elemeket. Ha ez el fogy akkor máshol keres nekik helyett pl a ramon vagy ssd. Ezek értelem szerűen nagyon lasítják a számításokat.
Gpu-nál amit szoktunk nézni a sebessége (Mhz), Vram mennyiség(gb), cuda core ez olyan mint a cpu lévő core-ok (db)
Cpu-nál core (db), sebesség (Ghz) stb. x3d(van vagy nincs)...
Igazából ezek nem olyan fontosak mert nagyon sok apró részlet van. Inkább néz videókat benchmarkokat mindkettőből és jobban jársz. Néz össze hasonlításokat.
Amúgy van valami kérdésed nyugodtan kérdezd meg. Abban is segítek hogy milyen builded rakj össze ha akarod persze.

Az AMD teljesen más felépítésű, modernebb gyártás technológián készül. És a #játékok többsége díjazza az x3d V-cache gyorsítótárat.
8 mag vs bazi sok mag. A játékok nagy részét konzolra készítik. A PS és az Xbox (Steam deck, Rog Alley is) egyedi 8 magos Ryzen CPU-t használ. És erre a hardverre optimalizálják a játékokat.
8 magig jól skálázódnak (kihasználják őket) a játékok. A több mag nem tesz hozzá legtöbbször a #játékhoz.

A sok "kessmemória" segít neki a gyors adatfeldolgozásban azáltal, hogy ritkábban kell a fedélzeti memóriába nyúlkálnia, ami kisebb.
Az ij. miatt valóban nem árt egy raytracing képes kártya, de ha nagy igényeid nincsenek, akkor belépőként azt javaslom egy am4 es lapba 16-32gb ram társaságában hajts egy ryzen 5600 procit egy rtx 3060 12gb vagy rx 6700 xt társaságában. Ezek tudnak sugárkövetést és képgenerálásal is tudsz pár extra képkockát kisajtolni belőle, ha kell.
Ha jövőbiztosabb konfigot szeretnél, akkor am5 ryzen 7600 vagy attól felfelé amit megengedhetsz magadnak.
A kártyák amit négyes javasolt jók, de ha nem mennél 1080p felbontás fölé, akkor az ajánlott kártyáknál kisebbek is beleférnek.

Én nem tudom mennyire volt okos ötlet. Chatgpt-vel beszéltem kicsit. Ezt adta ki nekem, és a végösszeg is kb. pontos.
CPU AMD Ryzen 7 7800X3D 180.000 Ft
GPU NVIDIA RTX 4070 Super 250.000 Ft
RAM Corsair DDR5 6400MHz CL36 2x16GB 41.000 Ft
Alaplap B650-es, pl. MSI Mortar / ASUS TUF 60.000 Ft
CPU hűtő DeepCool AK400 vagy hasonló 12.000 Ft
Tápegység 750W Gold, pl. Seasonic/FSP/Be Quiet 40.000 Ft
SSD 1TB NVMe, pl. Kingston KC3000 30.000 Ft
Ház DeepCool CH560 vagy hasonló 25.000 Ft
Összesen: kb. 640–680 ezer Ft
Ez szerintetek jó lehet? Illetve csak remélem hogy ezek kopmatibilisek is egymással

További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!