Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Valaki elmagyarázná a processz...

Valaki elmagyarázná a processzorokat?

Figyelt kérdés
Egy full laikus srác vagyok hardverek terén, de mostanság olvasgadtam ilyen dolgokról. Nem egészen vagyok benne biztos, hogy mitől lesz jó egy processzor. Pár nap olvasás alatt arra jutottam, hogy egy jó cpu sok magot tartalmaz, megfelelő nagyságú órajellel rendelkezik, és a fogyasztása és hűtése is korrekt. De nemrég olvastam egy olyat, hogy a ryzen 7 78003xdr felveszi a versenyt a hasonló árú intel 14900kf-el. Nem egészen értem, hisz utóbbi 3x annyi magot tartalmaz. Mik azok a más tulajdonságok, amik miatt az amd processzora képes kompenzálni a kevesebb magot, hogy fel tudja venni a versenyt. Válaszokat előre is köszönöm. És ha valakinek még volna kedve, a videókártyákkal kapcsolatban is leírhatna egy két dolgot, mert ott is odáig jutottam hogy létezik vram, és ram típus, bár ezt utóbbit se teljesen tudom mit akar jelenteni.

ápr. 30. 16:16
A kérdező szavazást indított:
Inkább hagyd a fenébe, hülye maradsz ezután is
Hmmm.. örülök hogy tanulásra adtad a fejed hülyegyerek
20 szavazat
1 2 3
 1/25 anonim ***** válasza:
27%

Ha jól tudom... Akkor amit leírtál az korrekt. A magok száma gyorsasága számít. Viszont a ryzen cpuknál van egy boost azokon amelyik végén ott van az x3d. Ugye minden alap cpunak van cache-je ez kb olyan mintha lenne egy kis ramja számításokhoz. Ebből van 3db cache1 2 3, de ez most lényegtelen. Az x3ds modellek ezt sokkal gyorsabban elérik kisseb időtartalom alatt tudnak "feltölteni" és "lekérdezni" adatokat. Emiatt gyorsabb lesz overall a cpu és ezért veri meg az intelt.

A gput úgy képzel el mint egy mini pct. Van processzora alaplapja és ramja is. A processzor a chip alaplap ami összeköti a rammal amit a gpuban Vramnak nevezünk == video random access memory. Ebben tárolja a játékban(vagy egyéb programokban) lévő grafikai elemeket. Ha ez el fogy akkor máshol keres nekik helyett pl a ramon vagy ssd. Ezek értelem szerűen nagyon lasítják a számításokat.

Gpu-nál amit szoktunk nézni a sebessége (Mhz), Vram mennyiség(gb), cuda core ez olyan mint a cpu lévő core-ok (db)

Cpu-nál core (db), sebesség (Ghz) stb. x3d(van vagy nincs)...

Igazából ezek nem olyan fontosak mert nagyon sok apró részlet van. Inkább néz videókat benchmarkokat mindkettőből és jobban jársz. Néz össze hasonlításokat.

Amúgy van valami kérdésed nyugodtan kérdezd meg. Abban is segítek hogy milyen builded rakj össze ha akarod persze.

ápr. 30. 17:37
 2/25 anonim ***** válasza:
59%

Az AMD teljesen más felépítésű, modernebb gyártás technológián készül. És a #játékok többsége díjazza az x3d V-cache gyorsítótárat.

8 mag vs bazi sok mag. A játékok nagy részét konzolra készítik. A PS és az Xbox (Steam deck, Rog Alley is) egyedi 8 magos Ryzen CPU-t használ. És erre a hardverre optimalizálják a játékokat.

8 magig jól skálázódnak (kihasználják őket) a játékok. A több mag nem tesz hozzá legtöbbször a #játékhoz.

ápr. 30. 17:52
 3/25 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat! Alapvetően ugye játékra fókuszálok, és elég érdekes figura vagyok, de vannak új és régi játékok is amiket nagyon szeretek. Most a legújabb, amit még szeretném hogy elvigyen egy gép, az az új indiana jones. Steamen a konfigurációhoz azt írta, minimum 8gb vramos gpu-t, de inkább 12 gb-osat ajánl. No már most a játékról pont azt hallottam, hogy nagyon igényli a vramot. Alapvetően nekem egyáltalán nem igényem hogy elájuljak a grafika miatt, szóval nekem egy sima 1080p is bőven megteszi. A másik, hogy játszok 2005-ös mmorpg-vel is, és szeretném ha több klienst is simán elbírna, anélkül hogy felforna az egész. Nem tudom ez utóbbi pl mit igényel. De amúgy annyi az igényem hogy élvezhető grafikán, normális fps mellett elfussanak a játékok.
ápr. 30. 18:22
 4/25 anonim ***** válasza:
0%
Mennyi a budget. Mert az indiana jones játékba kell ray tracing. És bár a amds kártyák nem rosszak már Rt-ben de nvidiás kártyán bőven több fps lehet kapni(5080 165 9070xt 124 pedig direkt competitor). Ha belefér a budgetba akkor egy 5070/4070super-et/t ajánlanák. De ha mondasz budegtott akkor összállítok neked egy pct.
ápr. 30. 18:43
 5/25 anonim ***** válasza:
15%

A sok "kessmemória" segít neki a gyors adatfeldolgozásban azáltal, hogy ritkábban kell a fedélzeti memóriába nyúlkálnia, ami kisebb.

Az ij. miatt valóban nem árt egy raytracing képes kártya, de ha nagy igényeid nincsenek, akkor belépőként azt javaslom egy am4 es lapba 16-32gb ram társaságában hajts egy ryzen 5600 procit egy rtx 3060 12gb vagy rx 6700 xt társaságában. Ezek tudnak sugárkövetést és képgenerálásal is tudsz pár extra képkockát kisajtolni belőle, ha kell.

Ha jövőbiztosabb konfigot szeretnél, akkor am5 ryzen 7600 vagy attól felfelé amit megengedhetsz magadnak.

A kártyák amit négyes javasolt jók, de ha nem mennél 1080p felbontás fölé, akkor az ajánlott kártyáknál kisebbek is beleférnek.

ápr. 30. 19:50
 6/25 A kérdező kommentje:
Igazából az egyetem miatt akár nyár közepére vagy végére terveztem megcsinálni a dolgokat, addig meg bőven félretudok tenni, nagyon max hat vagy hétszázezret költenék rá. Mint mondtam nincsen nagy igényem hogy ultra hd-n menjen a legújabb game is, de ami nekem számít, hogy bármilyen használat mellett se forrjon fel az egész, és fogyasszon rohadt sokat, ezért vagyok hajlandó rászánni többet is. Legalábbis olyan információk jutottak el hozzám, hogy az erősebb hardverek ugyanolyan kivitelezésben (pl az indiana jones futtatása) kevesebbet fogyasztanak mint a kevésbé erős konfiguráció. Nem tudom ebben mennyire nagy az igazság.
ápr. 30. 20:10
 7/25 anonim ***** válasza:
17%

600k környékén [link] (nincs benne a ház mondjuk én nagyon szeretem az nzxt h5 flowt) Ez bármit elvisz 1080p ben

450k [link] ez meg mondjuk azért kb mindent elvisz 60 fps mondjuk lehet hogy RT nem állítod magasra

ápr. 30. 20:48
 8/25 A kérdező kommentje:

Én nem tudom mennyire volt okos ötlet. Chatgpt-vel beszéltem kicsit. Ezt adta ki nekem, és a végösszeg is kb. pontos.

CPU AMD Ryzen 7 7800X3D 180.000 Ft

GPU NVIDIA RTX 4070 Super 250.000 Ft

RAM Corsair DDR5 6400MHz CL36 2x16GB 41.000 Ft

Alaplap B650-es, pl. MSI Mortar / ASUS TUF 60.000 Ft

CPU hűtő DeepCool AK400 vagy hasonló 12.000 Ft

Tápegység 750W Gold, pl. Seasonic/FSP/Be Quiet 40.000 Ft

SSD 1TB NVMe, pl. Kingston KC3000 30.000 Ft

Ház DeepCool CH560 vagy hasonló 25.000 Ft

Összesen: kb. 640–680 ezer Ft

Ez szerintetek jó lehet? Illetve csak remélem hogy ezek kopmatibilisek is egymással

ápr. 30. 20:48
 9/25 A kérdező kommentje:
#7 nagyon szépen köszönöm, rájuk nézek.
ápr. 30. 20:49
 10/25 anonim ***** válasza:
14%
7 7800x3d over kill sok bőven elég egy 7600x is és a ram pedig ne legyen cl36 ez lassú lesz (akár 20-30 fps külömbséget is jelenthet) Tápegységben én a be quiet pure power 12 m ajánlom moduláris olcsó mégis jó a többi oké
ápr. 30. 20:51
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!