Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » SMART infót meg lehet hamisítani?

SMART infót meg lehet hamisítani?

Figyelt kérdés

Használt merevlemezt keresek és több hirdetésben olyanokat látok, ami ellent mond a józan észnek.

Mondok egy példát, a működési idő 1 nap, de az összes elindulás/leállás száma 200. Másik hirdetésben működési idő 100 nap, de az összes elindulás/leállás száma 21 000.

Ez utalhat arra, hogy a SMART infot resetelték? Nem látom hogy reális az, hogy valaki egyetlen napot használta a lemezt, de közben 200-szor újraindította a számítógépét.

A másik, hogy látok olyanokat is, hogy pl. az összes elindulás/leállás száma alig pár 100, de a használati idő a 2000 napot közelíti. Ez meg a másik véglet.

Összehasonlításul nekem a saját lemezeimmel (újonnan vásárolt volt mind) ilyen adatok vannak: 700 bekapcsolás/7000 óra, 3300 bekapcsolás/18000 óra, 700 bekapcsolás/300 óra, 7800 bekapcsolás/46000 óra.

júl. 5. 19:35
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Lehet bizony, kell hozza par specko szoftver de felulirhato.

Amit tenni tudsz:

- gyanusan olcso hdd-t nem veszel meg

- akinel ilyet latsz, letiltod ahogy csak tudod es/vagy megjegyzed a nevet hogy sose vegyel tole semmit

- egyaltalan nem veszel hasznalt hdd-t soha, sehol

Amugy a 'tul keves' inditas siman lehet valid: van diszkem aminek 70-et mutat a power on count szamlaloja, es 10000-et a power on hours szamlaloja, mert egy 0-24 oraban mukodo mikroszerverben van.

júl. 5. 20:17
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Nem értem, hogy ezzel mit nyerne bárki. Ha már meg lehetne hamisítani, nem az lenne a normális, hogy valami teljesen átlagos használati értéket kamuznak bele? És akkor fel sem merülne benned a kérdés, hogy valami nem kerek.

A kevés leállás melletti óriási működési idő egyértelműen szerver használatra utal, ott legfeljebb egy karbantartási ablakban van leállítás, amúgy hónapokig fut. Elvileg ez jobban kíméli az eszközt, mint a napi szintű ki/bekapcsolás.

júl. 5. 20:31
 3/9 A kérdező kommentje:
Egyelőre én sem látom mit nyerne ezzel, de fura mindenesetre.
júl. 5. 20:48
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
#2 ha nem mukodne a modszer, bem csinalnak. Aki total suger a temahoz, annak eleg annyi hogy fuuu jo keves ora van benne, akko' emmostan bombauzlet igaz-e ocsem, na hoci ide azt a lemezt azt' mennye' isten hirevel.
júl. 5. 20:50
 5/9 Távvezérlésű nyakkendő kötőgép ***** válasza:
100%

Nem. Vannak olyan SMART értékek amelyeket változóként kezel a firmware, de a többségét nem tudod kézzel átírni.

A magyarázat sokkal egyszerűbb: kevés működéssel de sok indulással valószínűleg demo PC-ben volt a merevlemez. Mondjuk egy Media Marktban kiállított darab amit ki-be kapcsolgattak a vevők.

Energiagazdálkodási beállítás is okozhat hasonlót - indításkor bekapcsol a lemez, de mivel nem olvassák vagy írják, így 15 perccel később ki is kapcsol. Esetleg a vírusírtó basztatja csak és ébreszti fel folyton. Írt adatmennyiség többet enged következtetni arra, hogy mondjuk esetleg backup merevlemez volt-e, mert akkor valószínűleg kevés működéssel többször is felülírták.

júl. 5. 21:31
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Mondjuk a napi 200 indítás/leállítás tényleg irreálisnak tűnik, de a használati módtól függően azért elég sokszor el tudnak térni ezek az értékek a megszokottól.

Ahogy írták előttem, bár ez főleg régebben volt divat, az energiagazdálkodásnál be lehet állítani, hogy lekapcsolja a rendszer X idő után az eszközt. Ha ezt bénán állítják be (túl kicsi érték), akkor tényleg lehet az, hogy egy óra működés alatt akár 5-10-szer, vagy még többször is leáll, meg újraindul az eszköz. (Ami egyébként egyáltalán nem egészséges.) Ha meg valaki folyamatosan járatja a gépét, akár éjszakára sem kapcsolja ki, akkor meg simán előfordulhat a másik véglet is.

júl. 7. 08:17
 7/9 anonim ***** válasza:
80%

Van aki 0-24-ben futtatja a gépét, a kevés leállás lehet ennek az oka.

Nem tudom mennyire valid, de nekem pl. van egy régi green HDD-m, amely úgy működik ha X ideig nincs használva, akkor parkolópályára kerül az olvasófej. Lehet ez is leállásnak számít, nem tudom.

júl. 14. 09:39
 8/9 A kérdező kommentje:
Van egy olyan gyanú, hogy egyesek hibás lemezt adnak el úgy, hogy kicserélik rajta az elektronikát és így a SMART adatok nem is valósak. Ezt most dobta be egy műszerés ismerősöm, hogy szerinte ez is lehet a megmagyarázhatatlan adatok mögött.
júl. 15. 21:18
 9/9 anonim ***** válasza:
Akár az akt-képét is. A leírásban szép fiatal 49 kilós ápolt fogsorú mosolygós; aztán a randin kiderül hogy 94 kilós öreg púpos, pár foga hiányzik, a többi sárga, bibircsókos boszorka.. De sokszor ez csak évek múlva derül ki.. :P
tegnap 01:30

Kapcsolódó kérdések:

Emailt lehet hamisítani?

Egy már elküldött email tartalmát utólag meg lehet hamisítani? Vagy van valami, ami igazolja, védi az elektronikus leveleket?

Facebookon valahogy meg lehet hamisítani a helyet, ahonnan írok?

Úgy értem,hogy mondjuk ne azt írja,hogy Békéscsaba,hanem,mondjuk London England. Most csak egy példát mondtam.

Lehetséges Facebook-üzenetet hamisítani, összeollózni, stb?

Valaki küldött a nevemben egy másik félnek egy üzenetet, amit nem én írtam. De nem lépett be az adatlapomra, hanem lefényképezte. Ott az üzenet, és nem én írtam. Hogy lehetséges egy ilyen? Mennyire kell ehhez képzettnek lenni?

Hogyan kell képet hamisítani, ill milyen programmal?

Médiára kell képet hamisítanunk és el is kell mondani, hogy csináltuk.

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!