Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Éedems váltani AM5-re?

Éedems váltani AM5-re?

Figyelt kérdés

Jelnlegi gépem.

Alaplap: ASUS ROG Strix B550-F Gaming WiFi

Processzor (CPU): AMD Ryzen 5 5600X

Videókártya (VGA): ASUS ROG Strix RTX 3080 WHITE

Memória (RAM): Corsair VENGEANCE RGB PRO SL 32GB (2x16GB) DDR4 3600MHz WHITE

Tápegység (PSU): Be Quiet! Pure Power 12 M 1000W

Uj vga tervezek ami egy 5080 vagy 5070TI.

Felbontás amin játszom:5120 x 1440

A processzor gyenge lesz valószínűleg.

A kérdés az lenne hogy most 60-65 ezer forintomba kerülne egy 5800x3d csere a gépemben a vga elött.

Teljes generáció csere (alaplap,proci,Ram) a régi alkatrészek eladása után 110 ezer forintomba kerülne.

A kérdés az hogy elég lehet e csak proci csere 5800x3d-re és azzal kihuzom mondjuk am6-ig vagy következő generációig és kihagyom az am5-öt?

Vagy esetleg érdemes generációt váltanom?

aug. 5. 09:01
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
100%
A memóriaválság miatt nem érdemes jelenleg a DDR5-re váltani, sokan visszalépnek a DDR4-re. Mire vége lesz lehet jön a DDR6, szóval én kivárnék. Amúgyis ez a helyzet optimalizálásra kényszeríti a fejlesztőket, új kártya jön ki 4 GB VRAM-mal, szóval mindenhol elindult a visszalépés, így nem hiszem, hogy nagyon nagy gondot okozna ha kihagyod a DDR5-öt.
aug. 5. 10:29
 2/17 anonim ***** válasza:
0%
Szerintem sem érdemes most váltani.De ha annyi felesleges pénzed van, hogy el sem tudod költeni , akkor megéri a többszörös ár is.
aug. 5. 11:40
 3/17 anonim ***** válasza:
100%
Nem érdemes váltani, ekkora felbontáson nem leszel processzorlimites 5800X3D-vel. Ilyen felbontáson még az RTX5080-nal is GPU limites leszel.
aug. 5. 12:21
 4/17 A kérdező kommentje:

"Szerintem sem érdemes most váltani.De ha annyi felesleges pénzed van, hogy el sem tudod költeni , akkor megéri a többszörös ár is."

Köszönjük.

Ha elolvastad volna ott vana költség is melyik mennyi lenne ezért kérdztem

Nem akarok mindenképp váltani és pénzt költeni de 40-50 ezer forint talán még beleférne ha indokolt a csere.

aug. 5. 13:33
 5/17 anonim ***** válasza:
23%
Apuci 10millió/hó fizetéséből ha tellik rá...
aug. 5. 14:32
 6/17 A kérdező kommentje:

40 éves vagyok és veled ellentében van egy egész jó munkahelyem így arra tudok költeni amire szeretnék.

Javaslom probáld ki te is ezt a munka dolgot egész jó ha van pénzed.

aug. 5. 15:40
 7/17 anonim ***** válasza:
32%

Akkor ne azt kérdezd hogy érdemes e váltani AM5-re, hanem azt hogy megengedjük-e neked.. 😄

Legtöbbünknek ez pénztárca függő, de nem csatoltad a bankszámla kivonatodat. 🙄

Hogy eldöntsük helyetted.

aug. 5. 16:36
 8/17 A kérdező kommentje:
Fu de sötét vagy.
aug. 5. 18:39
 9/17 anonim ***** válasza:

Én nem látok 5 éven belül kedvező irányú vátozást a RAM és háttértár fronton, sőt a még további drágulást prognosztizálnak.

A kivárást értelmetlennek tartom, hiszen most akarod használni és nem irodai célra kell.

Ha pont olyannal szeretnél játszani amihez gyenge a géped, akkor kénytelen leszel fejleszteni, az ár most mellékes, nyilván te tudod mennyit szánsz a hobbidra.

Én eladnám az egészet és AM5-re váltanék. Az alaplapok jelenleg még megfizethetőek, de már kezdik emelni az árakat, ha megnézed.

aug. 5. 21:55
 10/17 anonim ***** válasza:

Itt az a nagyob kérdés: mennyit akarsz most feleslegesen költeni a "semmire". Mutatok két tesztet ami jól magyarázza a helyzetet. Az első az az RTX5080 bemutatása után készült teszt, 4K a legmagasabb felbontás de a célnak megfelel:

[link]

Az RTX5080 4K-ban 10+%-kal gyengébb az RTX4090-től, így ha olyan processzortesztet veszünk alapul amiben RTX4090-et használnak az már nekünk bőven megfelel, mivel ekkora teljesítményt sem az 5080-tól sem az 5070Ti-tól nem fogsz kapni. Ez a teszt pedig legyen bivalyerős Ryzen 9 9800X3D tesztje:

[link]

4K-ban a csúcs 9800X3D-hez képest a Ryzen 7 5800X3D 3-4%-kal teljesít gyengébben, a mostani 5600X-ed pedig kb 10%-kal. Ha 5120x1440-es felbontáson berakod az 5600X mellé az RTX5080-at akkor néhány százalék eltéréssel ugyanazt kapod, mint amit a 9800X3D is nyújt. 1080p-ben mondjuk lenne 50% eltérés a két proci között, de az eltérés 4K-ban már 10% alatti.

Ha a mostani procid mellé rakod az RTX5080-at akkor sincs gond ekkora felbontáson, feltekered a grafikát és legfeljebb 1-3% teljesítmény fog a kártyában maradni. Ha veszel egy 5800X3D-t akkor 60 000Ft-ért kiváltod ezt az 1-3%-ot. Aminden ami ettől drágább nem fog teljesítménynövekedést hozni a játékok esetében, mivel GPU limiten leszel. Nem azt mosndom, hogy az 5800X3D nem jó vétel, mert az NPC-khez meg sok aprósághoz jól jöhet az extra processzorteljesítmény, ez még szerintem vállalható áldozat. De a te esetedben a teljes platformcsere RTX5080 mellé szvsz felesleges.

aug. 5. 22:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

I7 8700k-rol akarok váltani, Ryzen 7 5800x re és van egy Noctua NH-D14 proci hűtőm ez letudja hűteni a ryzen procit?

Most az I7-nél 20-25 fokos terhelés nélkül.Néha 20 allá is lemegy , csak egy kérdés mert akkor nem veszek hűtőt.Terhelésnél 4.7ghz ra huzva 65-67 fokos terhelesnel

Érdemes új AMD platformra váltani?

Illetve mennyit érhet ez a gép? Venitkre van gancia és a proci hűtőre. Mindennek meg van a doboza. PC: Alaplap: ASUS ROG Strix B550-F Gaming WiFi Processzor: AMD Ryzen 5 5600X Videokártya: ASUS ROG Strix RTX 3080 WHITE Memória: Corsair VENGEANCE RGB PRO SL 32GB...

Érdemes Windowsról -Macre váltani?

Az lenne a kérdésem, hogy most szeretnék venni egy mac mini 4-et. Viszont teljesen idegen számomra ez a kis masina. Olyan kérdésem lenne, hogy a USB-s billentyűzetem és egerem jó lenne-e hozzá?/átalakítókkal/ Valamint ha a régi gépemből kiveszem a HDD-t és USB-n...

Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!