A nagy közösségi oldalak elkorcsosulása része az egész internet elkorcsosulásának? Vagy fordítva van? Esetleg a kettő két külön jelenség?
Több nagy közösségi platform tér el egyre jobban attól, ahogyan kezdték, illetve attól, amit sok internetező elvárna az ilyen platformoktól.
Gondolok itt arra, hogy az ilyen platformok egyre inkább a rabulejtésre és a haszonszerzésre játszanak. Akkor is, ha ezzel károkat okoznak (fizikai, lelki, stb.).
Illetve az interneten egyre több olyan oldal tűnik fel, ami arra épít, hogy valamilyen módon hasznot húzzon az emberből és ehhez hajlamosak egyre nagyobb butaságokat kreálni és azt például hírként tálalni.
Például hírként közölnek olyasmit, hogy valaki meghalt, miközben ennek semmi köze a valósághoz. Vagy épp egy híresség nevét használják fel valami olyasmihez, amihez az adott híresség nem adta nevét. Esetleg összekötik utóbbi kettőt és egy híresség halálhírének tűnő dolgot tálalnak hírként, ahol csak a cikk legvégén derül ki, hogy az adott személy nem az, akire elsőre gondolna az ember.
De millió más hazugság is van, hamis állítások, deepfake, akár videókban is, stb...
.
Mikor tért ennyire tévútra az internet világa? Kinek jó ez? Csak nekem túl sok ez?

válasza:1. A plebsnek kenyér kell és cirkusz.
2. Mivel a közösségi(nek hazudott) média fenntartása pénzbe kerül és a fenntartó cégek nem szociális intézmények (nincs ingyenebéd), hanem profitorientáltak, ezért ezen cégek a plebs cirkuszra - az igénytelenségre - való igényét elégítik ki (hisz abból van bevételük, ha minél többen tekintik meg az ott közzétett tartalmakat, így az azon megjelenített reklámokat), így "korcsosulnak el".
3. Ettől függetlenül az Internet nem csak közösségi médiából áll, illetve a közösségi médiában is lehet találni értelmes tartalmakat.

válasza:A multik profitéhsége az oka. A Google gyakorlatilag egy reklámcég lett, a Meta egy reklámcég lett, az Instagram szintén, a Tiktok eleve annak indult, és a Reddit is afelé halad. Ezért kínálnak neked személyre szabott tartalmakat, azért akarják, hogy minél több időt töltsd el rajtuk. És persze a kis clickbait oldalak mind ezt szeretnék.
Mikor történt mindez? Szerintem folyamatosan történt és történik, az elején szinte észrevétlenül, ma pedig már egyre látványosabban.

válasza:Sokunknak nem tetszik ez az irány. EU szinten is egyre több a szabályozás, pont ezért, de a jogszabályok jelentős késésben vannak.
Könyvajánló: Cory Doctorow: Enshittification, Tim Berners Lee: This is for everyone
Mind a kettőben foglalkoznak ennek az okaival és potenciális megoldási lehetőségekkel.
Az "Enshittification" -t majdnem beraktam a kulcsszavak közé, csak nem voltam biztos benne, hogy ezt a kulcsszót ismerné a gyakori...
Szerencsére van a közösségi pkatformoknak id szebbik oldala (kisadományokból, saját üzeneltetésű szerverek rendelkezésre bocsátásával tartható fenn), így van alternatíva. Csak sajnos alig ismerik a magyarok.
Ugyanakkor gyanakszom arra, hogy ha sokan ismernék meg azok közül, akik a mostani nagy multik rendszereire szocializálódtak, akkor az a szeglete az internetnek ugyanígy korcsosulna el...
Én nem használom az ilyen platformokat, de akaratlanul is feltűnt az, ahogy mások körülöttem akár orvosi rendelőben várva is nyomkodják ezeket és egyre durvább dolgokat mondanak ezekről mindenhol... Sőt, mintha kihatna az egész az emberek viselkedésére is.
De utóbbi lehet hogy fordított ok-okozat összefüggésű. Erről mi a véleményetek?

válasza:Nekem az az elméletem, hogy ez a szolgáltatások válasza arra, hogy egyre butább szintekre lemerészkedik az internet elérhetőség. A 2000-es évek elején még nem volt ekkora internet elérés. Tehetősebb és hozzáértőbb személyek kezébe volt csak internet többnyire. Ezeket a személyeket meg nagyon nehéz lett volna bármivel is megvezetni vagy manipulálni. Egyszerűen túl érett volt a közönség, hogy ebből profitot lehessen csinálni, illetve nem is volt ennyire kifejlődve ennek a pszichológiai háttere meg infrastruktúrája. Ehhez hozzájön, hogy az egész működés még kialakulóban volt és a nagyobb pénzéhes emberek/cégek még nem vették komolyan az internetet.
Ma már minden jött-ment szerencsétlen fel tud lépni a TikTok-ra meg bármilyen másik oldalra, különösebb akadály nélkül. Annyira le lett egyszerűsítve a működés. Sokszor lehet látni gyerekek szintjén megragadt felnőtt embereket. Ordibál és veri az asztalt, ha valamit nem úgy csinál a telefonja ahogy ő szeretné. Kommentjeiből látszik, hogy nem tud írni és alapvető összefüggéseket nem lát át az életben.
De mivel neki ez a normális és nem érzi, hogy mennyire ciki amit csinál. Odamegy a "felnőttekhez", az elit réteghez és a maga 40-es IQ-jával beleugat a dolgokba.
Sokuk mai napig digitális analfabéta. Nincs tisztában azzal, hogy mi az a biztonsági mentés vagy jelszókezelés. Vagy tisztában van vele csak nem érzi át a súlyát. Tipikus helyzet, hogy mentés és jelszó felírás le van sz4rva nagy ívbe, aztán amikor beüt a baj akkor megy a sírás, hogy "mentse meg valaki a fiókomat meg a családi fotóimat!". Kicsit olyan mintha a hatalmat megadnánk az embereknek, de az azzal járó felelősséggel ők nem rendelkeznének. Be van rántva mindenki a TikTok-ra, YouTube-ra meg az egyéb oldalakra, de az informatikai eszközük kezeléséről fogalmuk sincs. Ebből következik a rém könnyű manipuláció és ebből következik pl az is, hogy az emberek új telefont vesznek 2 évente mert az előző belassult. Természetesen nem az eszköz lett rossz, csak a felhasználó nem ért hozzá és nem tartja rendbe ezért az az érzése, hogy az eszköz elavult ami nem igaz. Az is valamennyire leírja a vevőkörét ezeknek az eszközöknek, hogy a marketing az a telefonoknál, hogy 200 MP kamera meg ultraszupererős processzor legyen benne.
Ez persze nem azt jelenti, hogy az internet csak ebből áll. Lehet még találni olyan fórumokat és helyeket ahol normális kommunikáció zajlik csak hát ehhez szakmai hozzáértés kell, hogy megtaláld. Nyilván kell is hozzá, különben minden szerencsecsomag megtalálná és elvesztené a lényegét az adott oldal.
Kapcsolódó kérdések:
Valamiért még nem érkezett meg róla email. Az ügyfélkapun belül sincs fizetendő számlám pedig ilyenkorra már szokott érkezni értesítés róla bőven. Más is tapasztal hasonlót? Nyilván a fizetési határidő hó vége, csak szokatlan, hogy nem küldtek még semmit.
Ami megjelenik a hírfolyamban nem találom a megosztás gombot.
Én sok Youtube videót nézek, de mindig van új, és ez is, az is érdekelne, napi 24 óra sem lenne elég, hogy mindent megnézzek. Nagyon frusztráló.
Még a régi laptoppal lett a modem üzembe helyezve,de az már kuka,azon még volt telefonkábel csatlakozó.a mostani laptopon csak USB meg HDMI aljzatok vannak,olyan meg a modemen nincs.másik nevet szeretnék neki adni.
Minden jog fenntartva © 2026, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!