Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Miért kezdtetek Microsoft...

Miért kezdtetek Microsoft helyett Linuxot használni és mióta tértetek át rá? Mit tapasztaltatok és megbántátok e? Nem hiányzik az a fajta szoftver minőség, amit csak egy nagyobb cég képes biztosítani számotokra, nyilvánvaló okok miatt?

Figyelt kérdés

okt. 3. 21:37
1 2
 1/11 pocok_134 ***** válasza:
91%

"Miért kezdtetek Microsoft helyett Linuxot használni és mióta tértetek át rá?"

Kb. a kétezres évek első fele óta nem használok windowst. Az áttérés oka részben a kihívás, részben az Microsoft üzletpolitikája, részben a kényszerűség is volt (bioinformatikai applikációk linux/unix alá voltak-vannak fejlesztve).


"Mit tapasztaltatok és megbántátok e?"

NEm bántam meg. Sőt, totál megéri: ha ismerősök nyaggatnak, hogy hozzam redbe a hulladék rendszereiket, elég csak azt mondani, hogy nem linux, úgyhogy nem értek hozzá. Véleményem szerint a linuxot pontosan annyira nehéz megtanulni, mint egy windowst. Valamennyi időt ebbe is, abba is bele kell tenni, hogy alapvető dolgokkal tisztába legyél.


"Nem hiányzik az a fajta szoftver minőség, amit csak egy nagyobb cég képes biztosítani számotokra, nyilvánvaló okok miatt?"

Lol, micsoda ostobaság. :D

okt. 3. 22:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim válasza:
100%

Nem vagyok túl régi Linuxos, de ha csak azt nézem, hogy a gép bekapcsolása után mennyivel gyorsabban áll fel a rendszer, máris nem bántam meg.

Már a Windows XP végóráiban Dual OS-em volt Linuxszal karöltve, igaz kezdetben még csak nagyon ritkán léptem be az utóbbiba, mintegy ismerkedtem vele, illetve olyan nyílt forráskódú programokkal kezdtem el foglalkozni, amik mindkét rendszerre meg vannak írva. Amikor Windows 10-el együtt volt Dual OS-em, már szinte csak a Linuxot használtam, aminek az lett az eredménye, hogy ha néha-néha beléptem a Windowsba, kb. két-három órát elvacakolt a frissítések telepítésével. Valószínűleg állandó használat mellett nem lett volna ilyen húzós, de fordított esetben a sokáig nem használt Linux is legfeljebb 20 percig frissített, és utána elég volt max. egyszer újraindulnia. Kb. fél éve, amikor esedékessé vált a gép újrahúzása, már nem raktam fel a Windowst. Úgyhogy (a saját óvatoskodásom miatt) lassú, de biztos átállás volt.

Azt meg elképzelni nem tudom, mik lehetnek azok a "nyilvánvaló okok". A Linux rendszereket folyamatosan fejlesztik, karban tartják, éppen úgy, ahogy a Windowst, ha nem jobban. Hozzáértő fejlesztők komoly munkája van mögötte, igenis képvisel egy minőséget.

okt. 3. 23:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
2013 óta, céges szerveren és munkaállomásokon. Az oka egyszerű, a cég nem akar fizetni a Windowsért. Böngésző és az egyetlen másik szoftver amit használnak fut Linuxon.
okt. 3. 23:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

"Miért kezdtetek Microsoft helyett Linuxot használni és mióta tértetek át rá?"

Nem a Microsoft - az egy cég - helyett, hanem a terméke(i) - Windows, Office,... helyett.


De a viccet félretéve: kb. 13 éve használok - mind munkámban (rendszergazda, fejlesztő), mind otthon - kizárólag Linuxot (mind asztali, mind szerverkörnyezetben).

Az ok líraian egyszerű: minden eszköz megtalálható benne - többségük ingyenesen és nyílt forráskóddal - ami számomra szükséges.


"Mit tapasztaltatok és megbántátok e?"

Nem bántam meg, sőt ellenkezőleg.

Hogy úgy mondjam: tudatosabbá váltam számítógép-használat terén (a Linux ezt valamelyest megköveteli - szokták is mondani: a Linux felhasználóbarát, de megválogatja a barátait).


"Nem hiányzik az a fajta szoftver minőség, amit csak egy nagyobb cég képes biztosítani számotokra, nyilvánvaló okok miatt?"

Mik lennének azok a "nyilvánvaló okok"?

Egyébként nem, nem hiányoznak a vírusok; az sem, hogy a zárt forráskód miatt nem "uralhatom" a rendszeremet. Az amerikai nagyvállalatok figyelő szemeiről nem is szólva.

okt. 4. 01:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

Régóta érdekelt a Linux világa, és kb. tíz éve tettem fel XP mellé egy Ubuntut. Már akkor elég sűrűn azt indítottam, hamar átálltam. Először persze szokatlan, de felhasználói szinten nagyon könnyen tanulható rendszer.

Szoftver minőség: Nem, nem csak egy nagyobb cég tudja biztosítani. Persze vannak problémák egy fejlesztés során, az 1.0-ás verzió ritkán tökéletes, és még évek múlva is lesz vele teendő, de összeteszem a két kezem, hogy a Linux-os (és általában a szabad szoftver) közösség legalább meghallja a felhasználókat és hajlandó és képes reagálni.

okt. 4. 02:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 tabaki ***** válasza:
100%
Én már meg sem próbálom megsaccolni, mióta használok linuxot. Valamikor az ősidőkben kaptam egy gépet, és gondoltam, ha már úgyis újra kell telepíteni, kipróbálom, aztán maradtam is annál. Persze, amíg a régi, XP-s gépemben tönkre nem ment a merevlemez, ahhoz is gyakran folyamodtam – hasznos kelléke volt az itteni windowsos kérdések megválaszolásának. De erre a munkahelyi gépem is alkalmas, ezért nem sok értelme lett volna pótolni egy újabb porfogóval, úgyhogy idehaza már csak linux van a gépeimen. És természetesen nem bántam meg, nyilvánvaló okok miatt.
okt. 4. 02:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:

"Én már meg sem próbálom megsaccolni, mióta használok linuxot."

Hadd kérdezzem meg, ez a '90-as évek volt? Azért kérdezem, mert akkoriban engem az tartott vissza, hogy sokan lebeszéltek róla, merthogy őrület nehéz telepíteni. Egyébként akkoriban ez valószínűleg igaz is volt, csak kíváncsi vagyok, hogy mennyire. (#5)

okt. 4. 03:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 tabaki ***** válasza:
100%

@03:17:

Hát, addig azért inkább csak a kacérkodás szintjén nyúlik vissza a történet... Volt egy rövid kalandom a S.u.S.E. Linuxszal, tetszett is, de laikusként csakugyan túl bonyodalmasnak találtam a körülötte való tevés-vevést, pláne, hogy minden infót csak angolul, betárcsázós internettel tudtam volna elérni – nem beszélve arról, hogy a rendszeremet akkor is használni akartam inkább, a fúrás-faragása nem különösebben érdekelt. Hogy valójában mennyire volt zűrös, azt nemigen tudom megítélni, én akkor mindenesetre megfutamodtam, és visszatértem az otthonos Windows 3.11-re, később 98-ra, XP-re. A linuxnál végül csak a kényelmes UHU-linux megjelenésével kötöttem ki újra, tehát a föntebb emlegetett „ősidők” csak nekem tűnik olyan távolinak, valamikor a kétezres évek elejére, mondjuk 2003-2005 tájára datálható.

okt. 4. 08:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

2005 körül csináltam otthonra "NAS"-t egy (már akkor is réginek számító) gépből és debian-t tettem rá. Akkor még nem használtam dekstopon.

Ha jól emlékszem 2013 körül kezdtem párhuzamosan használni a windows-al, majd 2016-ban teljesen áttértem és munkára IS csak linuxot használok. Sőt. Elsősorban arra használom. Egy windows-os gép maradt meg itthon a premier pro-nak (csak hobbi), de ezen kívül linuxon csinálok mindent, mert könnyebb, gyorsabb, egyszerűbb és kényelmesebb. (Nyilván attól is függ mi a munkád.)

Mivel eleinte csak a debian-al ismerkedtem így maradtam a "debian" vonalon, szóval ubtuntu-ra épülő Linux Mint-et használok mindenhol XFCE asztali környezettel.


"Miért kezdtetek Microsoft helyett Linuxot használni és mióta tértetek át rá?"

Munkámból fakadóan a windows inkább hátrány volt mint előny, nekem nem volt kényelmes és hiányzott egy rakás kis utility (grep, sed, awk, bash, rsync, stb...) ami tényleg hatalmas segítség. De az is megváltás volt, hogy megszabadulhattam a latin2-től.


"Mit tapasztaltatok és megbántátok e?"

Ezt már kifejtettem, de összességében: NEM, nem bántam meg, sőt.


"Nem hiányzik az a fajta szoftver minőség, amit csak egy nagyobb cég képes biztosítani számotokra, nyilvánvaló okok miatt?"

Ezt a kérdést nem tudom értelmezni. :)

"az a fajta szoftver minőség" nem hiányzik, nem vagyok mazochista. :)


De hogy korrektül pro/kontra érveket is mondjak:

2 dolog hiányzik:

1) az Adobe (tudom van alternatíva mindenre, deeee.. ettől még hiányzik. ha hajlandó lenne az Adobe kiadni linuxra mindent, akkor megvenném a CC előfizetést még úgyis, hogy csak hobbi)

2) Office. Libre Office sajnos kevés, mert sokszor kapok excel táblákat amiket tökéletesen meg tudok nyitni, de ha belemódosítok és rámentek, akkor a formázással szoktak gondok lenni a túloldalon. (panaszkodtak már miatta). Wine-al pedig csak az office 2010-et lehet felerőszakolni és ott is gáz van ha több példányt akarsz futtatni az excelből párhuzamosan.

Szóval ez hiányzik: de ez nem a linux hiányossága, hanem egy üzleti döntés volt hogy nem adták ki egyiket sem linuxra. Pedig az office-t is megvenném teljes áron ha normálisan használható lenne linuxon, de így maradnak az ingyenes alternatívák meg a webes office, meg wine-on a 2010-es lejárt liszenszel. :)

okt. 5. 00:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 Tom Benko ***** válasza:
100%
2006-ban, amikor a "nagy cég által biztosított" driver képtelen volt kezelni egy mezei telefonos modemet. (A későbbi feleségeméknél akkor még ilyen ment.) Uhu Linux volt, eleinte nehéz volt a windows baromságaitól szellemben megszabadulni (újratelepítem, hátha megjavul, stb...), de gyorsan sikerült. Jelenleg itthon nincs windows, és nem is lesz soha. Nem hiányzik az a szoftverminőség, amit érthető okokból egy nagy cég nyújtani tud, érthető okokból: Egy szint felett nem megyek egy szint alá.
okt. 6. 10:29
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2020, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info@gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!