Én két opciót láttam a használatára:
-Retró offline játékra.
-Ipari offline megoldások, ahol a program csak Xp-n fut jól és a hardver csere nem lehetséges. Ezek ipari műszerek, robotizált gépek.
Internetre nem szívesen engedném ki és nem sok értelme lenne a mindennapi használatának. A legtöbb modern dolog fel sem települ, vagy el sem indul rajta.

Ugyanarra képes mint 20 évvel ezelőtt.
Tehát pontosan ugyanarra ugyanúgy használható ma is.

Pontosan arra használható mint újkorában, mindent meg tud csinálni ma is. Csak korabeli szoftvereket, azok korabeli verzióját kell rátenni.
Nekem a scannerem nem megy Win 10-en, már 7-re se volt hivatalos driver, de a Vistással működött. Van egy XP-s gépem, azon kiválóan teszi a dolgát. Meg régi lemezes játekokat futtatok rajta ami a modern gépemen meg se nyikkan.

Gyakorlatilag bármire, amire az aktív időszakában használható volt (kivéve az online szolgáltatások egy részét).
Van egy egykori tanárom, aki még mindig az XP-s asztali PC-jén szokott dolgozni. Kutatómunkákat végez, könyvet, publikációkat ír, és amire használja, arra tökéletes.
A probléma ott szokott kezdődni, hogy jócskán újabb szoftvereket akarnak az emberek feltelepíteni ezekre a gépekre, nos, arra tényleg csak korlátozottan alkalmas, már csak azért is, mivel az XP-nek a legtöbbek által használt verziója 32 bites (volt ugyan 64 bites is, de egyáltalán nem volt elterjedt, és pl. magyar nyelven nem is volt elérhető). Meg a másik probléma, amikor internetezésre használják. A megfelelő védelmi szoftverekkel és beállításokkal még a biztonsági problémák ugyan minimalizálhatók, de már aktuális böngészőt alig találni rá, illetve 32 bites rendszer lévén a memóriahasználata erősen limitált. Az internet meg rengeteget változott az utóbbi 20 évben, egy böngésző, meg egy izmosabb weboldal már fel is zabálná az erőforrások nagy részét.
A másik terület, ahol sokan el sem hinnék, hogy mennyi XP-s rendszer van még használatban, azok a beágyazott rendszerek. Ezeknél a rendszereknél fokozottan érvényes a "ha működik, ne piszkálj bele" elv. Ipari, termelést segítp, írányító, vezérlő és méréseket végző gépek között rengeteg van, ami még XP-n alapul.

#4: Virtuális géppel nem küszöbölhető ki az XP -s gép beszerzése?
Nekem régen a Windows 7 64-bit alatt a Win7 gyári XP módjával működött a Scannerem, amihez csak max 32-bites XP -hez volt driver.

Ugyan arra, mint régen.
Persze csak régi programokkal és régebbi hardverrel.
Egyébként egy 24 éves rendszert retrózáson kívül másra nem érdemes már használni 2025-ben.

"Egyébként egy 24 éves rendszert retrózáson kívül másra nem érdemes már használni 2025-ben."
Van amikor érdemes.
Pl. ha a rendszer cseréje túl drága lenne, a régi viszont teszi a dolgát.
#9:
Arra van a linux, ingyenes, és mindenen elfut
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!